Pakketbrief week 34, 19 augustus 2015

leeuweriksveld logo

Ameland

Familie Kamphuis is weer terug en op de ene kant lijkt het alsof we nooit wegwaren, maar ondertussen hebben we weer een hele schat aan heel andere ervaringen opgedaan, zoals: Door de afwisseling van eb en vloed begin je elke dag weer met een schoon strand.
Op dit kleine stuk land zit een enorme rijkdom aan verschillende landschappen.
We zijn allemaal heel gek op schelpen. We hadden wel zeekraal voor de pakketten kunnen oogsten, was het niet zo kort houdbaar. En natuurlijk kwamen we ook een boer tegen. Er was een Amelandse streek- productenwinkel en de eigenaar was melkveehouder met 9 koeien, biologisch werkend, maar voor het keurmerk was zijn stal net te klein. Hij maakte kwark en yoghurt van zijn melk. Verder wordt er op de zeer schaarse plekken, waar op die zandbult akkerbouw mogelijk is, mosterd en een beetje graan verbouwd, die beiden in de molen daar gemalen worden. Op de meeste plekken zijn echter weilanden met koeien en veel meer schapen, en de duinen zijn bevolkt met ontelbaar veel konijnen. We danken iedereen, die meegeholpen heeft om ons deze mooie week mogelijk te maken.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Witte kool- 't Leeuweriksveld
Groenselderij- 't Leeuweriksveld
IJsberg- of kropsla- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Cherrytomaatjes óf sperzieboontjes- 't Leeuweriksveld
Basilicum óf bonekruid- 't Leeuweriksveld

In week 35 verwacht:

Sperzieboontjes óf cherrytomaatjes, bonte snijbiet, bieslook, .....


Hier een aanrader voor klassieke muziek:

Concert “Au clair de lune”

betoverende muziek in het schijnsel van de volle maan, ingebed in een verhaal. Zangeres Henriëtte de Groot en pianist Tjako van Schie nemen U mee naar een wereld waar U kunt wegdromen bij muziek van Franse componisten als C.Debussy en C.Saint-Saëns, die als geen ander de magie van de maan konden vertalen in muziek. De prachtige locaties in Elim en Markelo maken de belevenis compleet met mooie tuin, waar U na het concert kunt nagenieten onder het genot van biologische hapjes en drankjes.
Voor meer informatie en reserveringen zie: www.henriettedegroot.com
Mail: henriettedegroot@gmail.com
Tel.: 06-14593866/ 0049-5936923451
Locaties, data en tijden concert:
29-08-2015 in Elim “De Hommeltuin”
28-09-2015 in Markelo Dutch Music Barn
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: 15,00 (incl. koffie of thee tijdens de pauze)

Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.

Het kiezelpreparaat roeren en spuiten
een goede zaak! Zaterdag 5 september is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.

“Een wolf uit de dierentuin valt tegen; die uit Roodkapje niet.”
Lezing door: Gerard Reijngoud (Sleen)
Donderdag 24 september 20.00-22.00 uur
Openbare bibliotheek Sleen, Westrupstr 21.
Entree: €5.- pp
Wij kunnen nu met recht zeggen: 'Er was eens … in Drenthe en 's nachts in Sleen … een wolf. Hij kwam uit Duitsland, liep de grens over, kwam bij Erm, 's nachts door Sleen en Noord-Sleen, liep door naar Groningen en vertrok weer naar Duitsland.
Die wolf in Drenthe sprak tot de verbeelding van iedereen, van onze jongste kleuters tot onze opa's en oma's. Hoe komt dat toch?
Wolven vormen net zoals reuzen en kabouters aspecten in volksvertellingen die ons meer willen vertellen dan alleen maar het verhaaltje. En, geloof het of niet, dat alles heeft met u persoonlijk te maken.
Nb. Let op! Het is geen sprookjesvertelavond voor kinderen.


Recepten

Groenselderij met mais en roomsaus

bijgerecht voor 2 personen

½ bos groenselderij, een potje maiskorrels, ½ theel. Italiaanse kruiden, peper en zout naar smaak, boter om in te bakken.
Roomsaus: een klont boter, 1 eetl. bloem, 100 ml melk, 35 ml. slagroom of sojacuisine, peper en zout, evt. ½ rode paprika

Blad en onderkant van de selderij afsnijden. Stelen in stukjes snijden van ca. 5 cm en zachtjes stoven in boter. Maiskorrels uit laten lekken en toevoegen. Op smaak brengen met de kruiden en peper en zout. Laat nog ong. 5 min. stoven tot de selderij beetgaar is. Intussen de roomsuas maken. Boter smelten, bloem erdoor roeren en al roerend een paar min. laten garen.

Beetje bij beetje de melk erbij gieten en tot een glad mengsel roeren. Tenslotte de room erbij gieten en de saus op smaak brengen met peper en zout. Groente evt. garneren met wat fijngeknipt selderijblad en serveren met de roomsaus. Heerlijk met gemengde rijst. Ook lekker met paprika erdoor. Stoof de in stukjes gesneden paprika met de selderij mee.

Witte koolschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr (vegetarisch) gehakt, 400 gr gesneden witte kool, 1 kleine ui (gesnipperd), ½ theel. kerrie, ½ theel. paprikapoeder, ½ zakje nasikruiden, peper en zout, 1 klein blikje tomatenpuree.
Voor de aardappelpuree: 500 gr aardappelen, melk, klontje boter, peper, nootmuskaat, eventueel zout

Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappels en kook deze gaar. Kook de kool ongeveer 10 minuten in een laagje water. Wel de nasikruiden in heet water. Snipper de ui en bak deze kort. Voeg het gehakt toe, de kruiden en de tomatenpuree, meng goed en bak even. Voeg de kool toe en laat ongeveer 10 a 15 minuten stoven op laag vuur.
Giet de aardappels af en maak er met hete melk en een klontje boter puree van.
Naar smaak peper, nootmuskaat en zout toevoegen. Vet een ovenschaal in. Doe het koolmengsel erin en dek af met de aardappelpuree. Zet ongeveer 20 minuten in de oven tot er een bruin korstje op is.

Vis-preischotel

bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 1 knoflookteentje, 25 gr boter, 300 gr prei, 2 eetl. pesto, 125 ml slagroom (of iets meer), zout, versgemalen peper, 300 gr visfilet (bv kabeljauw of koolvis), 1 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de ui en de knoflook en snipper ze.
Verhit de boter in de wok of hapjespan en bak de ui zachtjes 3 min. Voeg de knoflook en de prei toe en roerbak het geheel ca 4 min.
Roer de pesto en de slagroom door het preimengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper. Snijd de vis in stukken van ca 4 cm, besprenkel deze met citroensap en bestrooi ze met zout en peper.
Doe het preimengsel in een ovenschaal en schep de vis erdoor. Dek de schaal af.
Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 25 min gaar worden. Lekker met tagliatelle of gekookte aardappelen.

IJsbergsla met venkel en appel

bijgerecht voor 2 personen

½ grote of 1 kleine krop ijsbergsla, ½ venkelknol, ½ stengel bleekselderij, 1 friszoete en stevige appel, 1 theel. Franse mosterd, 1 eetl. mayonaise, 1½ eetl. Griekse yoghurt, 1 theel. venkelzaad

Snijd de ijsbergsla en venkelknol in dunne repen en de bleekselderij en appel in dunne reepjes (julienne). Doe de gesneden groenten en appel in een kom. Meng de mosterd, mayonaise, yoghurt en het venkelzaad in een kommetje tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg toe aan de ijsbergsalade en schep om.

bron: www.ah.nl

naar boven
naar boven