Pakketbrief week 35, 26 augustus 2015

leeuweriksveld logo

Aankondigingen

Deze week een aantal aankondigingen voor activiteiten in verband met onze boerderij:

Pop up restaurant met Oma Serveert

We hebben een datum geprikt om het heerlijke diner te herhalen:
Zondag 20 september 18 uur kunt u zich weer opgeven voor een biologisch 3-gangen-menu. € 29,95 per persoon.
Wees er snel bij, want vol = vol.
Vanaf 15 uur is er ook weer gelegenheid om op het bedrijf te kijken en de winkel te bezoeken. Er is een rondleiding.
Opgeven via ons of meel@omaserveert.nl
Dieetwensen graag doorgeven.

U kunt weer AANSCHUIVEN!

Op de woensdagen 2 en 16 september wordt er voor u gekookt op 't Leeuweriksveld.
(H)Eerlijke gerechten. Dieetwensen tevoren doorgeven. Kostprijs € 10,-, sponsorprijs naar eigen inzicht.
Aanvang 18.00 uur. Opgave 0619199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

10-10-2015: APPELSAPDAG en volgende mini open dag

Op zaterdag 10 oktober kunt u sap laten maken van uw appels en peren.
Er komt een rijdende pers op ons erf. Ook zijn er kraampjes op het gebied van ecologisch tuinieren. De boerderijwinkel is geopend en er zijn rondleidingen over het bedrijf.
Met of zonder fruit bent u van harte welkom!

Actie 1000 x € 100,-

Er zijn inmiddels mensen, die onze actie verspreiden in hun eigen vrienden- en kennissenkring, zodat ons plan steeds meer de wereld in gaat. Hartverwarmend is dit.
Als u dit ook leuk vind: we hebben mooie kaartjes om uit te delen. Voor mij vooral intrigerend, hoe het idee, dat grond geen koopwaar is, je eigen denkpatronen in beweging brengt.
Voor giften:
NL77TRIO0390936006
t.n.v. Stichting Mensen voor de Aarde o.v.v. Actie 1000 x € 100,-
Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bonte snijbiet- 't Leeuweriksveld
Courgette- 't Leeuweriksveld
Groenlof óf paksoy- 't Leeuweriksveld
Sperzieboontjes, 't Leeuweriksveld- of Tomaten, van Schie
Bieslook óf bonekruid- 't Leeuweriksveld
Paprika- van Schie, Ens

In week 36 verwacht:

Rode bieten, sla, bloemkool, .....

Neem nu een aardappelabonnement!
Er zijn weer volop heerlijke aardappels van 't Leeuweriksveld. Elke even week zetten we 3 kg in een papieren zak met voor u klaar op het neerzetpunt. €4,— per keer.

Het kiezelpreparaat roeren en spuiten
een goede zaak! Zaterdag 5 september is de volgende keer. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding deelnemen, we beginnen om 7 uur.

Voordracht over biologisch-dynamische landbouw door Wouter: 23 sept. a.s. om 19.30u in de openbare bibliotheek Emmen

“Een wolf uit de dierentuin valt tegen; die uit Roodkapje niet.”
Lezing door: Gerard Reijngoud (Sleen)
Donderdag 24 september 20.00-22.00 uur
Openbare bibliotheek Sleen, Westrupstr 21.
Entree: €5.- pp
Wij kunnen nu met recht zeggen: 'Er was eens … in Drenthe en 's nachts in Sleen … een wolf. Hij kwam uit Duitsland, liep de grens over, kwam bij Erm, 's nachts door Sleen en Noord-Sleen, liep door naar Groningen en vertrok weer naar Duitsland.
Die wolf in Drenthe sprak tot de verbeelding van iedereen, van onze jongste kleuters tot onze opa's en oma's. Hoe komt dat toch?
Wolven vormen net zoals reuzen en kabouters aspecten in volksvertellingen die ons meer willen vertellen dan alleen maar het verhaaltje. En, geloof het of niet, dat alles heeft met u persoonlijk te maken.
Nb. geen sprookjesavond voor kinderen.

Concert “Au clair de lune”
betoverende muziek in het schijnsel van de volle maan, ingebed in een verhaal. Zangeres Henriëtte de Groot en pianist Tjako van Schie nemen U mee naar een wereld waar U kunt wegdromen bij muziek van Franse componisten als C.Debussy en C.Saint-Saëns, die als geen ander de magie van de maan konden vertalen in muziek. De prachtige locaties in Elim en Markelo maken de belevenis compleet met mooie tuin, waar U na het concert kunt nagenieten onder het genot van biologische hapjes en drankjes.
Voor meer informatie en reserveringen zie: www.henriettedegroot.com
Mail: henriettedegroot@gmail.com
Tel.: 06-14593866/ 0049-5936923451
Locaties, data en tijden concert:
29-08-2015 in Elim “De Hommeltuin”
28-09-2015 in Markelo Dutch Music Barn
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: 15,00 (incl. koffie of thee tijdens de pauze)

Cultus of flauwekul?
is de titel van een voordracht die Bart Hessen, priester van de Christengemeenschap voor Noord-Nederland, op 16 oktober zal houden in de openbare bibliotheek Emmen.


Recepten

Snijbiet à la Jacqueline

voor 2 personen

400 gram snijbiet, scheut olijfolie, 2 eetl. zure room, 1 eetl. bindmiddel (bijv. arrowroot of maïzena, 100 gr blauwschimmelkaas, zout, peper

De snijbiet wassen, daarna in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Wokken in de olijfolie, tot het beetgaar is. Zout en peper naar smaak toevoegen. De zure room toevoegen. Het vocht binden met arrowroot, of een ander bindmiddel. Op het laatst de blauwschimmelkaas in blokjes erover verdelen en kort mee verwarmen.

(Een recept van de echtgenote van Hans Meijer. Hij levert vaak eieren aan onze winkel.)

Pasta met paprika en tonijn

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr pasta, 1 potje of blikje tonijn naturel, 1½ paprika, 1 ui, ½ teentje knoflook, 1 eetl. kappertjes, 1 eetl. olie, 75 gr geraspte kaas, verse basilicum, bieslook

Kook de pasta in ruim water beetgaar. Laat de tonijn uitlekken en verdeel de vis in stukken. Maak de paprika schoon en snijd ze in smalle repen. Pel de ui en knoflook en snijd beide klein. Verhit de olie en bak hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de paprikareepjes toe en bak ze 5 minuten mee. Schep de tonijn en kappertjes door de groente en meng de uitgelekte pasta erdoor. Warm deze nog even mee, neem de pan van het vuur en roer de geraspte kaas, fijngeknipte basilicum en bieslook door het gerecht.

Courgettes gevuld met walnoten en feta

hoofdgerecht voor 2 personen

2 courgettes, 2 eetl olijfolie, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 75 gr feta, 20 gr walnoten, 1 sneetje oud brood, 1 ei, ½ theel gehakte verse dille of gedroogde Italiaanse kruiden, 125 gr (noten)rijst of gele rijst

Verwarm de oven voor op 190°C. Halveer de courgette in de lengte en hol hem uit. Als de pitten nog niet hard zijn kan dat met het vruchtvlees in de vulling verwerkt worden. Snijd in dat geval het vruchtvlees in stukjes. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Hak de walnoten grof. Verkruimel de feta. Verhit de helft van de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Schep eventueel het courgette-vruchtvlees erdoor en bak 3 minuten mee. Laat het mengsel iets afkoelen. Haal de korst van het brood en verkruimel het binnenste. Klop het ei los. Schep de feta, walnoten, broodkruim, ei, dille, zout en peper door het ui-walnootmengsel. Vul de courgettes ermee en zet ze naast elkaar in een ovenschaal. Besprenkel met de rest van de olijfolie. Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en zet 20 minuten in de oven. Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder het deksel of de folie en bak de courgettes nog 10 minuten tot de vulling lichtbruin is.

Sperziebonen met uien en bonenkruid

bijgerecht voor 2 personen

375 gram sperziebonen, 1 ui, ½ takje bonenkruid, ¼ bosje peterselie, 20 gram boter, ½ theelepel citroensap, zout en peper

Snijd de punten van de sperziebonen, haal eventuele draden af, was ze en snijd ze in stukjes. De bonen koken met weinig water en een beetje zout, 10 tot 15 minuten. Pel de ui en snijd deze fijn. Was de peterselie en snijd deze fijn. Verhit in een koekenpan de boter en bak hierin de ui 5 tot 8 minuten. Schep de bonen erdoor en laat meefruiten. Voeg het citroensap toe, het takje bonenkruid en wat zout en peper. Bak nog enkele minuten op laag vuur. Verwijder het takje bonenkruid. Strooi de fijngesneden peterselie over de bonenschotel.

Aardappelgratin met groenlof en ui

bijgerecht voor 4 personen

1 krop groenlof, 1 kg aardappels, 2 uien, 2 dl melk of koffiemelk, 1 eetl olie, zout, peper

Verwarm de oven voor (180°C). Schil de aardappels en snijd de aardappels in dunne schijfjes. Was de groenlof en snijd deze in reepjes. Pel de uien en snijd deze in ringen. Vet een ovenschaal in met olie. Leg de helft van de aardappels in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Leg een laag groenlof op de aardappels. Leg de uien hierop. Leg de rest van de aardappelschijfjes er overheen. Bestrooi met peper en zout. Schenk de melk over de aardappelen, dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en plaats de schaal ongeveer 40 minuten in de oven.

naar boven
naar boven