Pakketbrief week 36, 4 september 2013

logo

Kringlopen en vlees

Een van de redenen waarom ik biologisch-dynamische landbouw zo boeiend vind is het werken met kringlopen en het streven deze steeds meer te sluiten.
De meest simpele vorm van landbouw werkt hiermee op een zeer effektieve manier. Het mooie eraan is, dat er op een aantal plekken in de cirkels altijd overschotten zijn, die wij als mensen dan kunnen eten.
Wereldwijd gezien is het op dit moment niet erg in de mode om in kringlopen te denken en te werken en zo kun je als één klein bedrijf ook maar gedeeltelijk aan dit ideaal voldoen, maar elke stap is één in de goede richting.

Wij werken met een zesdelige vruchtwisseling, omdat juist de gevoelige gewassen maar om de zes jaar op dezelfde plek mogen groeien ivm. ziektes en plagen.
De eerste twee delen zijn dan ook opbouwgewassen voor de vier volgende delen met groentes en aardappelen, waar we onze hoofd-inkomstenbron van hebben. Het eerste deel is graan wat dient voor menselijke consumptie en voor veevoeder (varkens en gevogelte). Omdat we nog geen eigen graanopslag en -molen hebben is hier onze kringloop nog open en verkopen wij het graan en kopen varkensbrok in een kleine hoeveelheid in.
Het tweede deel is grasklaver, een rustgewas voor het land. Wij mensen hebben er zo direkt niets aan, maar de klaver bindt stikstof uit de lucht in de grond en het gewas levert voer voor al onze dieren. De twee kalveren werken er nu al een enorme hoeveelheid van naar binnen en zetten het om in de meest harmonische meststof voor het land. Maar ook varkens en kippen houden van een gevarieerd menu en houden van een gangetje groenvoer.

Als je nu verder denkt dat we van de kippen eieren willen hebben en van koeien, geiten en schapen zuivel, dan kunnen we blij zijn dat niet ieder mens vegetarisch is, want 60% van de uitgebroede kuikens zijn hanen en een koe/geit/schaap moet ieder jaar een kalf krijgen om melk te kunnen geven. Zelfs als dit alléén vrouwelijke kalfjes zouden zijn, waren het er teveel voor om ze alle voor de melkproductie te houden.

Zo past de themadag over goed vlees uit eigen streek heel mooi in ons landbouwideaal en bent u komende zaterdag van harte welkom. Het hoofdthema is dan ook vlees, maar ivm. de kringlopen vinden wij het belangrijk om ook regionaal geproduceerde zuivel en vegetarische producten te presenteren.
Grond, planten dieren en mensen maken samen goede landbouw.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Waspeen- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Paksoy- 't Leeuweriksveld
IJssla/groene bataviasla- 't Leeuweriksveld
Romanesco- Eko de Eerste, Marknesse

In week 37 verwacht:

Raapstelen, radijs, bietjes, suikermais, rode kropsla,…

Agenda:

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Suikermais

Kook de maiskolven met schutblad en baard in hun geheel ca. 20 min in ruim water met wat zout. Pas na het koken pellen (kan iedere eter ook zelf aan tafel doen). Zo zijn de korrels het smaakvolst. Prik aan beide kanten een vork in de kolf en eet hem zo op. Naar wens bestrijken met boter en zout. U kunt ook de maiskorrels van de kolf afhalen en aan een soep of salade toevoegen. Bewaar de suikermais niet te lang: hij verliest langzaam de zoete smaak.

Maiskolven met kruidenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven, 50 gr boter, ½ eetl citroensap, 1 teentje knoflook (uit de knijper), 1 klein sjalotje (fijngesnipperd), ½ eetl versgehakte peterselie, ½ eetl versgehakte bieslook, peper en zout

Kook de maiskolven volgens het basisrecept en pel ze. Eventueel nog beboteren en grillen in een hete oven gedurende 5 minuten. Kruidenboter: Roer de boter met het citroensap en de knoflook dooreen. Meng het sjalotje met peterselie en bieslook, peper en zout en roer door de boter. Serveer de gare mais met de kruidenboter.

Romige paksoi

bijgerecht voor 2 personen

2 eetl boter, 1 grote of 2 kleine struiken paksoi, 4 eetl roomkaas of zachte geitenkaas

Was de paksoi en snijd deze in reepjes. Verhit de boeter en stoof de paksoi in ca. 8 minuten gaar. Voeg de kaas toe en laat deze al roerend smelten. Breng de groente op smaak met zout en peper.

Pasta met worteltjes in kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

150 gr (wokkel)pasta, 300 gr wortel, 2 tenen knoflook, een scheut (zonnebloem)olie, ½ theel. sambal, een scheutje ketjap, 50 gr geraspte kaas, 75 gr of 1 bakje smeerkaas, een bosje peterselie

Kook de pasta in water met een beetje zout. Snijd de wortels in kleine stukjes. Pers de tenen knoflook. Roerbak de knoflook met de wortel in olie tot de wortel gaar is. Voeg sambal en ketjap toe. Meng al roerende de smeerkaas door de worteltjes totdat de smeerkaas gesmolten is. Dien de pasta op met de wortel-kaassaus en strooi er geraspte kaas en fijngehakte peterselie over.

Romanesco

is een zeer decoratieve bloemkool. Ze wordt ook wel torentjesbloemkool genoemd. De kool heeft een zachte koolsmaak en is snel gaar. Romanesco kun je in elk bloemkoolrecept gebruiken.

Romanesco met kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

300-400 gr romanesco, 30 gr bloem, 3 theel bloem, 125 ml melk, 60 ml room, 4 eetl gorgonzola of pikante geraspte kaas, paprikapoeder en bieslook

Was de romanesco en verdeel de romanesco in roosjes. Kook de romanesco in een laagje water met een beetje zout in 8-10 minuten beetgaar. Maak ondertussen de saus: Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Voeg in fases de melk toe, roer tussendoor goed. Meng de room erdoor. Roer de kaas erdoor en laat deze smelten. Breng op smaak met peper en zout. Giet de romanesco af en giet de saus erover. Bestrooi met bieslook en paprikapoeder.

Salade met blauwe kaas, pruimen, frambozen en hazelnoot

bijgerecht voor 2 personen

½ krop sla, 5 rode pruimen, 75 gr frambozen, 75 gr Blue Stilton of een andere blauwe kaas, 75 gr (blanke) hazelnoten, 1 eetl olijfolie
Dressing: ½ eetl olijfolie, 1 eetl balsamicoazijn, 1½ eetl hazelnootolie, 1 theel honing, ½ theel mosterd, zout en versgemalen peper

Hak de hazelnoten grof en bak ze in 1 eetlepel olie goudbruin. Meng de ingrediënten voor de dressing.
Was de sla en laat goed uitlekken. Scheur de sla in stukjes en meng de sla door de dressing.
Verwijder de pitten uit de pruimen en snijd de vruchten in kwarten. Was de frambozen voorzichtig.
Verkruimel de kaas en houdt deze apart. Verdeel de salade over 2 borden en garneer met de pruimen, frambozen, de kaaskruimels, en de gehakte hazelnoten.
Lekker met geroosterd notenbrood.

naar boven
naar boven