Pakketbrief week 37, 15 september 2010

logo

Uitwisseling

Elke dinsdagavond rijd ik naar "de uitwisseling": een heel aantal biologische boeren uit het noorden die elkaar wekelijks ontmoeten om handel te drijven op het erf van Lechaim, een bioboerderij in Nijeveen bij Meppel. Op zondagavond sturen we elkaar per mail al ons aanbod voor de komende week, de meeste bestellingen volgen dan op maandag. Gisteravond had ik bijna twee pallets vol met bospeen, waspeen, spinazie, groenlof, knolselderij, aardappels, courgette en cherrytomaatjes voor mijn collega's meegenomen! De bedrijven die aan deze uitwisseling deelnemen zijn: Lechaim, met een uitgebreid aanbod van bladgewassen, Eko de Eerste, met diverse kolen, pastinaken, prei, sla's, en tomaten en paprika's van Ruud van Schie, Albert Wissmann, die o.a. diverse lekkere bonensoorten aanbiedt, De Zonnehorst, met komkommers, bloemen en appels en witlof van derde telers, Joni Santing met aardbeien, en De Noaberhoeve en het Aardrijk, die hoofdzakelijk afnemen. En 't Leeuweriksveld natuurlijk; bij de uitwisseling zijn wij vooral bekend vanwege onze bospeen, bosbiet en prei.

Bij elkaar is het een uitgebreid aanbod van heerlijke verse biologische groenten uit onze directe, Noord-nederlandse omgeving. En elke week worden er weer heel wat kisten van de ene naar de andere auto gedragen (soms ook pallets met de heftruck)! De kwaliteit is doorgaans prima. Je kent elkaar, je weet voor wie je het doet en volgende week zie je elkaar weer dus als er iets aan mankeerde, krijg je het ook meteen weer op je brood… Tussen de bedrijven door worden natuurlijk levendige gesprekken gevoerd, de laatste nieuwtjes uitgewisseld en proberen collega's elkaar hun kennis over de kneepjes van het vak te ontfutselen - wat doorgaans goed lukt, want iedereen vertelt daar graag over!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Krulandijvie - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld
IJsbergsla - Eko de Eerste, Marknesse
Broccoli - van Vilsteren, Flevopolder
Trostomaat - Tuindersdijk, Erica
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 38 verwacht:

IJsbergsla, knolvenkel, waspeen, …


Zondag 19 september a.s. staan we op het "Preuvenement" op de brink bij hotel Bieze in Borger. Van 13 -17 uur wordt hier in het kader van de week van de smaak een markt georganiseerd waar streekprodukten geproefd en gekocht kunnen worden. U bent van harte welkom!

Versaanbod week 38

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Groene savooyekool *€ 1,60 / st
Prei *€ 2,95 / kg
nieuw in ons assortiment: 
Kokosolie Omega & more/450g€ 6,95
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

- Om de honger in de derde wereld te bestrijden moeten we hier beginnen de landbouw en de economie gezond te maken.
Door uw groente-abonnement werkt u daaraan mee ! -


Recepten

Roergebakken rode bieten met appel

bijgerecht voor 2 personen

300 gr gekookte rode bieten
1 harde appel
klontje boter of margarine
1 theel. honing
1 eetl. citroensap
½ theel. geraspte mierikswortel, vers of uit potje
zout, peper
fijngeknipte bieslook

Snijd de rode bietjes in blokjes. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in parten. Verhit een wok of wijde braadpan, voeg de boter of margarine toe en voeg de bietjes en appel toe. Roerbak 4-5 min op hoog vuur. Voeg de honing toe en laat deze karamelliseren. Voeg het citroensap, de mierikswortel, zout en peper toe, schep om en laat alles goed warm worden. Bestrooi voor het serveren met bieslook.

Salade van krulandijvie en druiven

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop krulandijvie
220 gr witte druiven
220 gr blauwe druiven
1 rode ui

Voor de dressing:
3 eetlepels rode-wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel Franse mosterd
vers gemalen zwarte peper

Was de andijvie in ruim water en slinger het droog in een theedoek. De blaadjes in stukjes scheuren. De ui snipperen. De druiven wassen. Andijvie, druiven en ui in een grote slakom doen. Alle ingrediënten voor de dressing mengen. Over de salade gieten en omscheppen.

Lasagne met broccoli en mozzarella

bijgerecht voor 2 personen

150 gr droge plakjes lasagne
2 uien
600 gr broccoli
75 gr mozzarella kaas
2 eetl. olijfolie
50 gr geraspte Parmezaanse kaas
peper en (kruiden)zout
een paar takjes verse peterselie

Was de broccoli en snijd deze in kleine rozetjes en stukjes. Laat ze 5 min. in ruim water met zout koken. Snijd de uien fijn. Bak de gesneden uien in de olie totdat ze lichtbruin en glazig worden. Kook in een andere pan met ruim water en zout de velletjes lasagne ongeveer 10 min. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de mozzarella in dunne plakken. Vet een ovenschaal in en beleg de bodem met plakjes lasagne. Leg daarop een laagje broccoli en ui, wat fijngeknipte peterselie en plakjes mozzarella. Strooi naar wens wat peper en kruidenzout erover. Dek dit af met plakjes lasagne en leg hierop weer een laagje groente en mozzarella. Herhaal de lagen totdat alle groente, mozzarella en lasagne zijn gebruikt. Zorg dat de bovenste laag uit lasagne bestaat en strooi daarover de Parmezaanse kaas. Zet de schaal ongeveer 20 min. in de voorverwarmde oven. Dien deze schotel op met een frisse rauwkostsalade.

Salade van krulandijvie met walnoten

bijgerecht voor 4 personen

1 krop krulandijvie
80 gr gepelde walnoten
2 sneetjes wittebrood zonder korst
30 gr boter

Voor de vinaigrette:
1 eetl. witte wijnazijn
3 eetl notenolie
zout & peper
1 theel. tahin

Was de krulandijvie, verwijder een deel van de harde bladnerven en slinger de blaadjes in een slacentrifuge droog. Hak de walnoten grof. Vermeng voor de vinaigrette de azijn en de olie in een kommetje, breng het mengsel op smaak met zout en peper en roer er de tahin door. Snijd het brood in dobbelsteentjes en bak die in de boter goudbruin en knapperig; houd ze op een vlamverdeler warm. Vermeng de krulandijvie in een grote kom met de vinaigrette en verdeel de salade over 4 borden. Strooi er de gehakte walnoten en de gebakken broodcroûtons over en serveer direct.

naar boven
naar boven