Pakketbrief week 37, 11 september 2013

logo

Goed vlees uit eigen streek

We kunnen terugkijken op een geslaagde "vleesdag".
Zo’n honderd bezoekers kwamen af op de standjes van biologische boeren uit de omgeving, die het vlees van hun dieren lieten proeven en verkochten. Er waren veel nieuwe gezichten bij, en de mensen waren enthousiast.

Onder de standhouders waren: Alberta Rollema van de Sterke Akkers uit Dalen. Haar schapen- en lamsvlees verkocht goed, mede dankzij de heerlijke pot stoofvlees die Léon Stam ermee bereid had, de kok van "Oma serveert" die voor zijn knalrood geschilderde Opel Blitz-bestelauto uit 1973 ook een stand bemande.
Verder Peter Govers van geitenboerderij Hansketien uit Mantinge. Hij melkt al jaren geiten, heeft daardoor ook altijd jonge bokjes en had altijd het probleem dat bokkenvlees in Nederland onbekend was en dus niet geliefd. Hij kon de bokjes alleen voor een appel en een ei aan de handel kwijt. Nu laat hij ze zelf slachten en verkoopt het succesvol als Chevon vlees, naar Frans voorbeeld (In Frankrijk wordt dit als een lekkernij beschouwd).
Ook Gerjan Slingebergh uit Ane was aanwezig. Hij is bezig met de ontwikkeling van een dubbeldoelkip, waarvan de hanenkuikens geschikt zijn om af te mesten voor de slacht. De normale gang van zaken nu is dat alle hanenkuikens van legkippen, ook de biologische op dag één van hun bestaan om het leven worden gebracht.

Michel Fonville heeft heel verfijnde vleesvervangers laten proeven, die niet hoger dan tot 40 graad celsius worden verwarmd. Zo blijven alle enzymen en vitamines behouden, het principe van raw food. Op dezelfde wijze had hij ook een heerlijke ‘appeltaart’ gemaakt, met veel noten erin verwerkt, die erg in de smaak viel.

Ikzelf mocht weer rondleidingen geven, en heb daarbij over de achtergronden van biologisch-dynamische landbouw en sociale driegeleding verteld. Er was goede belangstelling voor. Al met al een heel geslaagde dag.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode krop/groene eiksla- 't Leeuweriksveld
Suikermais- 't Leeuweriksveld
Raapstelen- 't Leeuweriksveld
Radijs- 't Leeuweriksveld
Rode biet- 't Leeuweriksveld
Spinazie- 't Leeuweriksveld

In week 38 verwacht:

Knolvenkel, ijsbergsla, groene kool?, krielaardappeltjes, raapstelen,…

Op zaterdag 21 september organiseert de Christengemeenschap een minisymposium in Emmen, met als thema "Voeding voor de ziel".

Aardappel-abonnement

!TIP!
We hebben héérlijke nieuwe aardappels. Het beste moment om een aardappelabonnement af te sluiten!
• Elke even week 3 kg voor € 3,20
• Deelname minimaal 7 keer.
• U kunt kiezen uit Frieslander, Raja (rood), Santé (kruimig).


Recepten

Geroosterde maiskolf

bijgerecht voor 2 personen

2 maiskolven, 25 gr boter of margarine, zout

De oven voorverwarmen op 200°C. Van de maiskolven bladeren en draden verwijderen.

Besmeer de maiskolven met de helft van de boter. Wikkel elke maiskolf in een stukje aluminiumfolie. De pakketjes op een rooster in het midden van de oven leggen en in ± 30 min. gaar bakken. De maiskolven uit de oven nemen en de pakketjes openvouwen. De kolven met de rest van de boter besmeren.

De oven op de hoogste stand zetten en de maiskolven terug in de oven zetten. Op het rooster bovenin de oven in ± 5 min. goudbruin roosteren. De kolven af en toe keren, uit de oven nemen en met zout bestrooien. Voor een pittige versie: meng ¼ theel cayennepeper door de boter.

Sajoer toemis van raapstelen

bijgerecht voor 2 personen

1 bos raapstelen, 1 sjalotje fijngesneden, 1 teentje knoflook geperst, 1 theel. laos, 1 theel. sambal of meer naar smaak, 1 dl. groentebouillon, citroensap, tamari of zoute ketjap, scheut olie om in te bakken

Wortelvoetjes van de raapstelen snijden. De raapstelen wassen, laten uitlekken en grof snijden.
Sjalotje fijnsnijden. Knoflook persen.
Sjalotje, knoflook, sambal en laos fijnwrijven en in de olie goudbruin fruiten. Bouillon in andere pan verhitten.
Raapstelen toevoegen aan het sjalotmengsel en even meefruiten. Tot slot de hete bouillon erbij gieten en heel even laten sudderen - de raapstelen moeten knapperig blijven.
Op smaak brengen met tamari en citroensap.

Salade van radijs en sla

bijgerecht voor 2 personen

1 bosje radijs, ½ krop sla, 1 theel suiker, zout, 1 eetl sinaasappelsap of ½ eetl citroensap, 2 eetl olie, ½ theel mosterd, peper, 1 bosuitje, ½ eetl fijngeknipte citroenmelisse

Maak de radijs schoon, snijd ze in plakjes en bestrooi ze met zout en suiker. Laat de plakjes radijs circa 20 minuten, afgedekt, marineren.
Schep tussentijds eenmaal om. Was ondertussen de sla en droog de sla.
Leg de sla in een schaal. Snijd de lente-uitjes in ringen.
Laat de radijs uitlekken in een zeef, bewaar 3 eetlepels van het vocht en klop hiervan met het sinaasappel- of citroensap, olie, mosterd en peper een dressing. Meng de radijs met de lente-ui en doe dit in de schaal.
Schenk de dressing over de salade en garneer met de citroenmelisse.

Penne met wilde spinazie, pijnboompitten en gorgonzola

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr penne rigate of andere pasta, 500 gr wilde spinazie, zout, versgemalen peper, 2 eetl pijnboompitten, 2 eetl olijfolie, 150 gr gorgonzola in blokjes

Kook de penne in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Dep de gewassen spinazie droog.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan al omscheppend in ± 2 minuten lichtbruin. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg de spinazie toe en laat die al omscheppend op hoog vuur in ± 4 minuten slinken.
Laat de penne uitlekken en in een warme schaal glijden. Schep er de gorgonzola, spinazie en versgemalen peper door en bestrooi met de pijnboompitten.

Vegetarische rode bieten stamppot

hoofdgerecht voor 2 personen

600 gr rode bieten, 500 gr aardappelen, 1 ui, 75 gr champignons, 75-100 gr feta of grie naturel, ½ pakje pittig gekruide tofustukjes, ½ citroen, peper en zout, oregano naar smaak

Schil de aardappels en de rode bieten, snijd ze in stukjes en kook ze in een laagje water in 20 min gaar. Pel en snipper de ui.
Maak de champignons schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de feta of grie in kleine blokjes.
Bak de ui, tofustukjes en de champignons met de oregano. Pers de citroen uit en blus het uimengsel af met het citroensap.
Stamp de aardappelen en de bieten. Voeg eventueel nog een beetje gekookte melk toe, zodat een smeuïge massa ontstaat.
Breng de stamppot op smaak met peper en zout. Serveer de stamppot op een bord met in het midden een kuiltje feta en aan de zijkant wat van het ui/tofu/champignonmengsel.

naar boven
naar boven