Pakketbrief week 38, 21 september 2011

logo

Vleermuizen

Nu het 's avonds sneller donker wordt zien we rond de boerderij in de schemering vaak vleermuizen vliegen. Kleine zwarte schaduwen die een enorme bewegelijkheid hebben.
Op een avond ging ik de dieren verzorgen en zag toen in de wateremmer van de kippen iets schrompeligs bruins op het water drijven. Een dor blad of wat van die bruine peren die ik de kippen onlangs gegeven had om te pikken. Ik pakte een takje om het voorwerp uit het water te vissen, maar tot mijn grote verbazing zat er beweging in dat bruine hoopje en zag ik dat het een hele natte vleermuis was. Ik haalde mijn gezin erbij, want wie heeft nu al een keer een vleermuis van dichtbij gezien. Een heel klein bruin lijfje met twee zwartbruine lappen huid als vleugels. Wouter zei toen dat hij al 's ochtends iets in het water had zien liggen, maar geen moment aan een levend beestje had gedacht.

We hebben hem in een doos gezet met een doek erin en onder een warme lamp. Zou hij de nacht wel halen? Na een tijdje vouwde hij zijn vleugels onder zijn lijfje. De volgende ochtend leefde de vleermuis nog steeds. Nu helemaal droog had hij een mooi roodbruin vachtje. Aan de vleugels twee kleine haakjes waar hij zich mee vooruit kan trekken en de achterpootjes als kleine handjes. Overdag hing hij ondersteboven in een spleet van de doos zoals het hoort bij vleermuizen.
Eind van de middag kwam er wat meer leven in dat beest en in de schemering hebben we hem gewoon laten vliegen.
Wat een levenskracht zit in zo'n klein beest!

Kathinka

Onze columns verschijnen ook regelmatig in de internetkrant: www.aardespiegel.nu

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Waspeen & Peterselie - 't Leeuweriksveld
Rode bindsla/ kropsla of Suikermais - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld

In week 39 verwacht:

ijsbergsla, pastinaak, pompoen, …

Attentie: Preparatendag 1 dag later

Ter wille van een collega die ook graag wil deelnemen, verschuiven we de preparatendag naar

ZONDAG 2 oktober a.s.

We maken dan het hoorn-mestpreparaat, duizendblad-, kamille-, paardebloem- en eikeschorspreparaat.
Iedereen die interesse heeft in de biologisch-dynamische preparaten is welkom. We beginnen om 10 uur op 't Leeuweriksveld met een Michaëlsverhaal, daarna maken we de preparaten, we zingen een Michaëlslied en om plm. 13 uur eten we gezamenlijk ter afsluiting. Aanmelding gewenst.

Dansen

van universele vrede
uit verschillende culturen


Thema is deze keer "liefde, harmonie en schoonheid"
25 sept. 13-17u, grote zaal Vrije school, Prinsenlaan 80, Emmen.
Inlichtingen en opgave bij Eleonora Helderman 0591-627083 of etmhelderman@gmail.com


5 voordrachten

van pedagoge Jeanne Meijs in Groningen (3,4,5 okt), Assen (6 okt) en Emmen (7 okt. in vrije school "De Stroeten" vh. Michaël, Prinsenlaan 80).
Kosten € 5,- per voordracht.
Info en aanmelding: Hanna Hiemstra, deparelvisser@kpnmail.nl


Versaanbod

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
Neem hiervoor contact op met info@leeuweriksveld.nl.

U kunt ook kijken in de Webwinkel.

naar de Webwinkel


Recepten

Maaltijdsoep met venkel

hoofdgerecht voor 2 personen

1 grote of 2 kleinere venkelknollen, 50 gr boter, 45 gr bloem, 1 theel milde kerriepoeder, 3 tabletten voor kippen- of groentebouillon, 3 tot 4 eetl (kook)room, 150 gr gekookte ham in dikke plakken, ca. 50 gr geraspte oude of overjarige goudse of parmezaanse kaas

Was de venkel schoon en verwijder de stengels en het stronkje. Bewaar het fijne groen. Snijd de venkel daarna in smalle reepjes. Zeef de bloem. Snijd de ham in uiterst kleine blokjes. Verhit een pan met dikke bodem. Laat de boter smelten en wacht tot het schuim begint weg te trekken. Roer de bloem en kerriepoeder erdoor. Roer tot een vrij gladde smeuïge massa is verkregen. Laat 4 tot 5 minuten zachtjes pruttelen. Schenk er, onder voortdurend roeren, 1 liter water bij. Blijf zolang roeren tot het kookpunt is bereikt. Bouillontabletten erin oplossen. Venkelreepjes toevoegen. Laat alles 7 tot 9 minuten zachtjes koken. Venkelgroen zo fijn mogelijk hakken. Roer de room door de soep. Voeg het venkelgroen en de gekookte ham pas vlak voor het opdienen aan de soep toe. Geef de geraspte kaas apart erbij. Lekker met knapperig stokbrood.

Groene kool-appelstamppot met rookworst

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 250 gr groene kool, 2 kleine appels (geen moesappels), 75 ml bouillon (van tablet of uit pot), peper, zout, 1 kleine rookworst, 1 eetl gehakte peterselie

Schil de aardappels en halveer ze. Kook de aardappelen samen met de kool gaar in 20 minuten. Was de groene kool en snijd 250 gr in reepjes. Was de appels en snijd deze in kleine stukje. Voeg de appelstukjes 5 minuten voor het einde van de kooktijd aan de aardappelen en kool toe. Leg dan de rookworst erbij in de pan en laat deze mee verwarmen. Giet daarna de aardappels, kool en appel af en maak onder toevoeging van de bouillon een stamppot. De stamppot hoeft niet heel erg fijngestampt te worden. Verdeel de rookworst in plakjes. Verdeel deze over het gerecht en serveer de schotel bestrooid met gehakte peterselie.

Gewokte andijvie

hoofdgerecht voor 4 personen

200 gr zilvervliesrijst, 2 eetl olijfolie, 1 ui, 1 rode paprika, 1 teentje knoflook, 500 gr andijvie, 1 blikje mais (uitlekgewicht 285 gram), 125 gr gezouten cashewnoten, 4 eetl ketjap manis

Bereid de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Pel en snipper de ui. Snijd de rode paprika in reepjes. Pel het teentje knoflook. Was de andijvie en snijd deze fijn. Laat het blikje mais uitlekken en spoel het met water. In grote braadpan of wok olie verhitten. Ui fruiten, daarna paprika toevoegen en zachtjes bakken. Knoflook boven pan uitpersen. Andijvie toevoegen en al omscheppend nog drie minuten bakken. Mais en cashewnoten erdoor mengen. Op smaak brengen met ketjap.

Salade met gegrilde feta en honingvinaigrette

bijgerecht voor 2 personen

1 krop sla, 2-4 plakken feta van ca. 75 gr elk, pijnboompitjes
Naar wens: tomatenstukjes, komkommer, rode ui ringen, kleingesneden paprika etc.
Voor de honing-vinaigrette: 6 eetl. olijfolie, 3 eetl. witte-wijnazijn, 2 theel. mosterd, zout en versgemalen peper, 1 uitgeperst knoflookteentje, 1-2 eetl. vloeibare honing

Roer knoflook, azijn, mosterd, 1 eetl. honing met zout en peper door elkaar. Voeg druppelsgewijs de olie toe en mix het geheel. Proef en voeg naar smaak extra honing toe. Was de krop sla en snijd deze in stukjes. Rooster de pijnboompitjes. Verwarm de grill en leg de plakken feta op een licht ingevette bakplaat. Ev. kunt u de plakken bestrijken met wat honing voor een licht caramel effect. Plaats de bakplaat enkele minuten onder de grill. Blijf erbij en controleer regelmatig. Het is de bedoeling dat de kaas licht kleurt maar niet uitloopt. Opdienen: leg de salade op een bord en besprenkel met de vinaigrette. Leg daarop een plak feta en maak af met de pijnboompitjes. Direct serveren met wat vers gemalen zwarte peper.

naar boven
naar boven