Pakketbrief week 40, 3 oktober 2012

logo

Aardappels en preparaten

Afgelopen zaterdag kon onze aardappeloogstactie gewoon doorgaan.
Op een paar spetters na was het weer prima! Met 4 mensen hebben we een dag lang heerlijk op het land gewerkt, - niet denken, alleen maar op je knieën over het land, de kratten vullen met goudgele piepers en deze dan weer legen in de kuubskist - heel simpel werk maar het geeft veel voldoening. Uiteindelijk hebben we drie kuubskisten gevuld, ruim 2000 kilo. De trekker kon ze alleen achteruitrijdend naar huis vervoeren, als ik vooruit reed ging zijn neus de lucht in vanwege de zware last op de hefmast achter de trekker!
In een van de aardappelruggen vond ik nog een leuk souvenir: een roestig, oud hoefijzer. Zo word je opeens herinnerd aan een tijd die 50 of meer jaren geleden is, maar die al heel ver weg lijkt, en waarin al het werk op het land met paarden gedaan werd…
Komende zaterdag gaan we verder met de aardappeloogst, tweederde moet nog dus liefhebbers zijn weer welkom!

Afgelopen zondag hebben we weer de biologisch-dynamische preparaten gemaakt, deze keer op de Noaberhoeve in Echten, waar collega Maraike Hein de tuinder is. We hebben het paardebloem-, kamille- en hoornmestpreparaat nieuw gemaakt, van de overige preparaten hebben we nog voldoende voorraad. Na afloop kregen we een rondleiding van Maraike over dit bedrijf, dat door Sake Gerritsen in de loop van meer dan dertig jaar opgebouwd is.
Oorspronkelijk was Sake alleen b.d.melkveehouder. Hij heeft een prachtige kudde gehoornde koeien zónder oorflappen - zoals koeien eruit horen te zien…
Inmiddels is het bedrijf uitgebreid met een goed draaiende zorgtak, die in een behoefte voorziet, en met Maraikes mooi verzorgde tuinderij. Zij teelt diverse soorten groente, maar ook bloemen, kruiden en fruit. Al met al een mooi bedrijf, dat met recht dynamisch genoemd mag worden.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
IJsbergsla - 't Leeuweriksveld
Spitskool of sperziebonen - 't Leeuweriksveld
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld

In week 41 verwacht:

Bindsla, andijvie, pompoen, prei, spitskool óf sperziebonen.


Acties week 41

Rode bataviasla*/st 0,90
Knolvenkel*/500g 1,25

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


AARDAPPELOOGST
Als het weer het toelaat, gaan we a.s. zaterdag 6 oktober verder met aardappels oogsten. Dit is een mooie klus, maar wel veel werk, zodat we er wel wat hulp bij kunnen gebruiken! Als u zin heeft om mee te doen, bent u van harte welkom om 10.00u. Als u eerst een kopje koffie wilt drinken, moet u hier om 9.30u zijn. Ook prima geschikt voor kinderen. Om 13u. is er soep met brood.
Zaterdagochtend om 8 uur beslis ik of de actie door kan gaan, bij veel regen of als de grond nog té nat is, kan dit niet. Dus als u belangstelling heeft, meld u dan aan door ons een mailtje te sturen: info@leeuweriksveld.nl
Op zaterdagochtend ontvangt u dan van mij een mailberichtje of de actie doorgaat.

De Edda als winterbezinning

We maken in deze cursus kennis met de Vóluspá, het scheppingsverhaal van de IJslandse mythologie. De tekst is krachtig en beeldend, en deze beelden ga je zelf vormgeven in kleur op papier.
3 ochtenden, € 45.
Meer info en aanmelding bij:
ateliergeerlings@xs4all.nl, Marion Geerlings, 0591-564430

4 parelhoenders aangeboden
Leuke en levendige scharrelbeesten!
Tel. 06-46343887 (Margot)


Recepten

Groenlof met kerriesaus

bijgerecht voor 2 personen

600 gr groenlof, 1 eetl olijfolie, 150 gr kipfilet of tahoe
Saus: 20 gr roomboter, 20 gr bloem, 250 ml melk, snufje zeezout, snufje peper, 2 eetl kerriepoeder

Was de groenlof en snijd deze in dunne repen. Snij de kipfilet of tahoe in stukjes. Doe de olie in de wok. Roerbak de kipstukjes of tahoe gaar. Voeg beetje voor beetje al roerend de groenlof toe (op hoog vuur). Laat daarna ongeveer 8 minuten garen. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem en de kerriepoeder toe en giet er dan geleidelijk al roerend de melk bij tot een gladde saus ontstaat. Laat de saus 1 minuut zachtjes koken. Voeg de kerriesaus toe aan de groenlof. Roer door. Laat dit nog ongeveer 2 minuten koken. Serveer met zilvervliesrijst.

Gegratineerde venkel met geraspte belegen kaas

bijgerecht voor 2 personen

2 venkelknollen, zout, 4 eetl. geraspte belegen kaas, 1/8 liter slagroom

Maak de venkelknollen schoon en snijd ze in vieren. Houd een beetje venkelgroen achter. Kook de venkel 5 minuten in kokend water met zout. Laat de venkel uitlekken. Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de venkel naast elkaar in een ovenschaal. Bestrooi het met de kaas. Schenk de room over het gerecht. Gratineer de ovenschotel in het midden van de oven in 20 minuten bruin. Garneer de ovenschotel met het venkelgroen.

Spitskool met kokos

bijgerecht voor 2 personen

400 gr kool, ½ rode peper, 2 eetl olie, 1 kleine ui, 1 teentje knoflook, 1½ cm verse gemberwortel, 100 ml kokosmelk (uit blik), zout, peper, 1 eetl verse koriander

Snijd de kool in vieren, verwijder de harde stronk en snijd de kool in repen. Verwijder eventueel de zaadjes uit de peper en snijd de peper in reepjes. Pel en snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Rasp de gemberwortel. Hak de koriander grof. Verhit de olie en fruit de ui met de knoflook, gember en rode peper tot het gaat geuren. Schep de kool erdoor en roerbak alles 3-4 minuten. Voeg de kokosmelk toe en laat de kool in nog 3-4 minuten zachtjes gaar worden. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Schep de koriander erdoor.

Rode bieten met ui en appel

bijgerecht voor 2 personen

400 gr rode bieten, 2 uien, 1 appel, 1 pakje rooktofu, 1 theel. komijn, olijfolie

Bieten gaar koken in ruim water. Afhankelijk van de grootte van de bieten duurt dit 30 tot 60 min. Tofu in blokjes snijden en op een laag vuur in 20 à 30 min. krokant bakken in olie. Komijn roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden licht bruin kleuren en lekker ruiken. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Appel in kleine stukjes snijden. Bieten af laten koelen, schillen, in kleine blokjes snijden en samen met de appel toevoegen aan de uien. Tofu en komijnzaad door het bietenmengsel scheppen. Lekker met gierst of couscous.

IJsbergsla met augurk en zilveruitjes

bijgerecht voor 2 personen

½ krop grote ijsbergsla of 1 kleine ijsbergsla, ½ komkommer, augurken en zilveruitjes naar smaak, 2 eetl. mais, 1 gekookt ei, handje pijnboompitten, eventueel cherrytomaatjes
Dressing: 2 eetl mayonaise, ½ eetl mosterd, 4 eetl azijn, 2 theel kerrie, 1 theel paprikapoeder, 1 theel kurkuma, 1 eetl honing, peper, zout

Meng in een grote slakom de ingrediënten voor de dressing. Goed roeren tot een egale massa. Was de ijsbergsla en snijd deze in dunne reepjes. Schil de komkommer en snijd deze in stukjes. Snijd de augurkjes klein. Sla, komkommer, augurken, zilveruitjes, mais en pijnboompitten door de dressing mengen. Goed omscheppen. Snijd het ei in plakjes en versier de salade hiermee. Strooi eventueel wat cherrytomaatjes over de salade.

naar boven
naar boven