logo

Week 41, 7 okt 2009

Logisch

Bij de oogst van de Chinese kool komen we af en toe een exemplaar tegen waarvan de consumptie al begonnen is. Net als u en ik hebben de larfjes van de koolvlieg ook ontdekt hoe lekker deze zachte koolsoort is. Maar in tegenstelling tot wij tuinders, zien zij geen enkele aanleiding om netjes te wachten tot de kool oogstrijp is. Dat wordt pellen dus.
"Het schijnt dat in Wageningen een nieuwe hoogleraar zit die een enthousiast pleitbezorger is van het eten van alle mogelijke soorten insecten en larven, als waardevolle eiwitbron" zeg ik, "die moeten we inschakelen, dat 'ie het aan onze klanten uitlegt, spaart een boel werk".
"Ja" zegt Martin, "kool voor de Nasi Rames".
"Huh?"
"Lijst, gloenten en vlees, alles in één pot."
"Ja precies!".
Even later weer een aangetast exemplaar. Ik begin weer te sputteren: "Heeft die kool zoveel moeite gedaan om al die bladeren op elkaar te stapelen, pellen wij ze d'r allemaal weer af. Dat is toch niet logisch!"
"De natuur ís niet logisch, dat weet je toch."
Dat kan toch eigenlijk ook weer niet écht kloppen zegt mijn gevoel. Martin is gewezen theologiestudent, dus ik probeer het met een bijbels argument. "In den beginne was het Woord, oftewel de Logos, zegt Johannes. Alles is door Hem geworden, en zonder Hem is niets geworden van wat geworden is. Dus de natuur is juist helemáál logisch. Het probleem is waarschijnlijk alleen dat onze logica vaak nog onvolmaakt is, en we de logica van de natuur dan nog niet snappen." Daarover zijn we het eens.
Even later schiet er door me heen: maar de Logos, dat is bij Johannes hetzelfde als Christus. Dan is dus eigenlijk - de hele schepping Gods zoon?
(Met dank aan de koolvlieg).

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Chinese kool - 't Leeuweriksveld
Raapsteeltjes - 't Leeuweriksveld
   of Paksoy - Lechaim
Knolvenkel - Gerard Lanting, Oosterhesselen
Sperciebonen - Boon, Zeewolde
Rode bietjes - Piet van Andel, Zeewolde

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 42 verwacht:
Broccoli, knolselderij met loof, tomaten, courgette/pompoen, groenlof.

Vaccinaties

Op 13 oktober a.s vindt een informatieve avond plaats over alle vormen van vaccinaties. Spreekster is Anneke Bleeker (www.verontrustemoeders.nl).
Hondsrug College, locatie de Brink, Emmalaan 25 Emmen.
De avond begint om 20u en de toegang is gratis. Opgave is wel gewenst: via ynettemulder@klassiekehomeopathie.nl of tel. 0591-673041.


→ Omdat we een goede oogst hebben, laten we voortaan de inpak- en administratiekosten vervallen bij bestelling van een grotere hoeveelheid aardappels (vanaf 10 kg). Dus voor netto € 10,- kunt u 10 kg aardappels bij uw pakket bestellen, en 20 kg kost € 18,-
We hebben de soorten Raja (rode schil, vastkokend), Junior en Biogold (voor alle doeleinden geschikt) en Woudster (lichtrood, kruimig). Probeer het maar eens, ze smaken heerlijk!

Versaanbod week 42
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Broccoli1,50 / 500 g
Superschmelz *
(grote en lang houdbare koolrabi met fijne smaak)
1,75 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Knolvenkel met kaas

Recept van Hillie Bunskoek van bioboerderij De Zonnehorst in Punthorst.
Bijgerecht voor 2 personen

1 knolvenkel
klontje boter
belegen kaas (geraspt)

Snijd de knolvenkel in plakken van ½ cm. Doe wat boter in een pan en smoor daar de knolvenkel in met wat zout en water, na 15 min. koken eruit halen en netjes naast elkaar in een ovenvaste schaal leggen. Rasp er flink wat belegen kaas overheen en laat de kaas even smelten in de oven. Erg smakelijk en eenvoudig te maken. Dit recept is ook goed voor groen- of bleekselderij te gebruiken.

Ratatouille met sperziebonen

voor 2 personen

500 gr sperziebonen
1 teentje knoflook
olijfolie
2 plakken rauwe ham in blokjes
1 eetl fijngehakte peterselie
2 eetl fijngehakte basilicum
400 gr tomatenblokjes
1 kruidenbouillontablet
1 dl rode wijn
zout, peper

Sperziebonen in ruim kokend water 10 minuten koken, koud afspoelen en laten uitlekken. Knoflook in olie ca. 5 minuten zachtjes bakken, ham toevoegen en meebakken (5 min.). Peterselie en 1 eetl basilicum erdoor roeren en ca. 2 min. omscheppend meebakken. Tomatenblokjes en bouillon toevoegen en de saus nog 5 min. koken. Sperziebonen erdoor scheppen, wijn toevoegen, nog enkele min. zachtjes pruttelen en op smaak brengen met zout en peper. Bestrooien met rest van de basilicum. Serveren met lintmacaroni of aardappelpuree.

Rode bietensoep met gehaktballetjes en zure room

250 gr (varkens)gehakt
½ eetl citroenrasp
snufje zout
snufje peper (versgemalen)
25 gr boter
1 ui (fijngehakt)
1½ liter kippenbouillon
500 gr bieten
2 eetl citroensap
1½ dl zure room
2 eetl bieslook (fijngehakt)

Kook de bietjes, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes. Kruid het gehakt met citroenrasp, zout en peper. Rol ca. 20 kleine balletjes van het gehakt. Verwarm de kippenbouillon. Verhit de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui ca. 2 minuten op zacht vuur. Voeg 1 liter bouillon, rode bietjes en citroensap toe en kook de soep ca. 15 minuten op zacht vuur. Kook ondertussen de gehaktballetjes in ¼ l bouillon in ca. 8 minuten gaar. Voeg 1 dl zure room aan de rode bietensoep toe en pureer de soep met de staafmixer. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Laat de soepballetjes in een zeef uitlekken. Verdeel de rode bietensoep over 4 diepe borden en garneer deze met soepballetjes, de overige zure room en bieslook.
Lekker met geroosterd brood.

Salade van chinese kool

bijgerecht voor 4 personen

1 chinese kool
1 grote appel
3 handjes cashewnoten
2 handjes rozijnen
1,5 eetl mosterd
1,5 eetl suiker
zout
azijn
peper
olijfolie

Schil de appel en snijd hem in kleine stukjes. Was en snijd daarna de chinese kool in fijne reepjes. Giet een klein beetje olijfolie in een koekenpan en rooster de cashewnoten bruin. Doe de chinese kool, appel, rozijnen en nootjes in een schaal, waarna je de dressing maakt. Schenk een evengroot deel olijfolie als azijn in een bakje. Voeg hier de mosterd, suiker, een beetje zout en peper aan toe. Meng dit door elkaar met de staafmixer of garde. Schenk dit over de salade.

Stamppot rauwe raapsteeltjes met paprika

750 gr aardappels
250 gr raapstelen
1 kleine ui
1 kleine paprika
20 g boter
3 eetl. cajunkruiden
50 g ongezouten pinda's
½ dl. melk
100 g geraspte kaas

Kook de aardappels in ca. 20 min. met weinig water en zout. Was en snijd de raapsteeltjes. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Smelt de boter en bak de uisnippers en de paprikastukjes met de cajunkruiden zachtjes ca. 10 min. Giet de aardappels af en stamp ze fijn, roer de melk, raapstelen, paprikamengsel, kaas en pinda's erdoor. Laat de stamppot al roerende goed heet worden en breng deze op smaak met zout.

naar boven
naar boven