Pakketbrief week 41, 10 oktober 2012

logo

De nachtschadefamilie

Terwijl we midden in de aardappeloogst zitten is dit een goede gelegenheid om de leden van deze plantenfamilie eens goed te bekijken.
Aardappels, tomaten, paprika, aubergines, pepers, niet weg te denken uit onze voeding, zijn ze allemaal afkomstig uit Zuid-Amerika. De aardappel is een verdikte ondergrondse stuk stengel, de anderen allemaal vruchten, de smaak en structuur is heel divers. Wat ze met elkaar hebben is dat het allemaal giftige planten zijn en dan wel behoorlijk giftig, behalve dus het eetbare gedeelte. Hun Europese familieleden staan hun in niets na, bekende planten zijn de wolfskers, de alruin (heksenkruid), de lampionplant, zwarte nachtschade, bitterzoet. Ook als sierplanten hebben sommigen hun weg naar ons gevonden, zoals de petunias en de engelentrompet (een grote plant met trompetvormige gelige hangende bloemen).

"Nachtschade" lijkt dan ook wel een toepasselijke naam, een beetje dubbelzinnig misschien. In het Duits is de naam nachtschaduwen, en ook het Nederlandse schade is waarschijnlijk afkomstig van het Engelse shade (schaduw). Veel van deze planten verspreiden hun geur voornamelijk in de nacht en hun schaduwkant zit hem in het vergif. Ze hebben verdovende of hallucinerende werking. Ook de tabaksplant hoort bij deze familie.

Onder de voedingsdeskundigen is er verdeeldheid, of het nu eigenlijk zo gezond is om veel nachtschades te eten. Als ik naar de planten kijk dan zie ik deze verdeeldheid terug: het zijn meestal wat woekerende planten met eindeloos vele zijtakken, de meesten hebben steun nodig om omhoog te groeien. Als de winter er niet een einde aan zou maken, zouden ze gewoon doorgroeien. Ze zijn ziektegevoelig. Maar dan het eetbare gedeelte: de vruchten zijn strak in hun vorm, bont van kleur, en ook de aardappel is toch een wonderbaarlijk ding met zijn gele of rode schil daar onder de grond.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Bindsla 't Leeuweriksveld - 't Leeuweriksveld
Andijvie - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Spitskool of sperziebonen - 't Leeuweriksveld
De vierpersoonspakketten hebben nog geen sperziebonen - er was niet voldoende - volgende week krijgen jullie ze alsnog!

In week 42 verwacht:

Eikebladsla, tomaten, groene kool, …


Acties week 42

Veldsla*/100g 1,30
Waspeen*/kg 1,40
Kiddy's/kg (lekkere kleine appeltjes van diverse rassen) 1,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!


AARDAPPELOOGST

Afgelopen zaterdag was het niks, maar ze moeten er toch uit, dus als het weer het toelaat, gaan we a.s. zaterdag 13 oktober verder met aardappels oogsten. Dit is een mooie klus, maar wel veel werk, zodat we er wel wat hulp bij kunnen gebruiken! Als u zin heeft om mee te doen, bent u van harte welkom om 10.00u. Als u eerst een kopje koffie wilt drinken, moet u hier om 9.30u zijn. Ook prima geschikt voor kinderen. Om 13u. is er soep met brood.
Zaterdagochtend om 8 uur beslis ik of de actie door kan gaan, bij veel regen of als de grond nog té nat is, kan dit niet. Dus als u belangstelling heeft, meld u dan aan door ons een mailtje te sturen: info@leeuweriksveld.nl
Op zaterdagochtend ontvangt u dan van mij een mailberichtje of de actie doorgaat.

De Edda als winterbezinning

We maken in deze cursus kennis met de Vóluspá, het scheppingsverhaal van de IJslandse mythologie. De tekst is krachtig en beeldend, en deze beelden ga je zelf vormgeven in kleur op papier.
3 ochtenden, € 45. Meer info en aanmelding bij:
ateliergeerlings@xs4all.nl, Marion Geerlings, 0591-564430

Recepten

Preisoep met gember en koriander

bijgerecht voor 2 personen

500 gr prei, 1 sjalotje, ½ theel. gemalen koriander, 2 theel. gemberpoeder, 1 uitgeperst knoflookteentje, ½ liter water, 1 groentebouillonblokje, 1 laurierblad

Het sjalotje snipperen en 2 min. zachtjes bakken. De prei in dunne ringetjes snijden en goed wassen. De koriander, gemberpoeder en het teentje knoflook toevoegen en nog ca. 1 min. zachtjes bakken. Preiringen toevoegen en iets laten slenken. Een halve liter water, 1 groentebouillonblokje en 1 laurierblad toevoegen, al roerend aan de kook brengen. 20 min. zachtjes laten koken. Lekker met in de oven gebakken stokbrood.

Pompoen-bonenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

½ grote pompoen of 1 kleine pompoen, 2 eetl. tomatenpuree, 350-500 gr gekookte (zwarte) bonen, 3 teentjes knoflook, 2 theel. gemalen komijn, 1 theel. (of meer) chilikruiden, ½ theel. gemberpoeder, peper en zout, 100 gr harde (geiten)kaas, 2 eetl. creme fraiche

Snijd de halve pompoen doormidden. Verwijder de pitten uit de pompoen en was de schil aan de buitenkant. Zet de pompoenkwarten half onder water en kook ze in ongeveer een kwartier gaar. Pel de knoflook en snijd deze heel fijn. Snijd de kaas in kleine stukjes. Giet de pompoen af en vang het kookvocht op. Haal de pompoen voorzichtig uit de pan, schep het gare vruchtvlees uit de schil. Roer het gare vruchtvlees met wat kookvocht tot een smeuïge puree. Voeg gekookte bonen, tomatenpuree, komijn, chilipoeder, knoflook, gember, peper en zout toe. Roer alles door elkaar tot een mooie dikke saus. Meng de kaas op het laatst door de saus. Serveer het gerecht met een flinke eetlepel creme fraiche er bovenop. Geef er vers afgebakken brood of een gekookte graansoort als rijst of gierst bij. Variatie met maïs: Voeg gekookte suikermaïskorrels toe aan dit gerecht om het gevulder en feestelijker te maken.

Andijvie-ovenschotel

bijgerecht voor 2 personen

500 gr aardappelen, 1 krop andijvie, 75 gr geraspte kaas, 2 eieren, peper en zout, boter

Aardappels schillen, in plakken snijden, 5 min. koken en afgieten. Andijvie wassen en in repen snijden. Blancheer de andijvie een paar minuten in kokend water, giet het af en laat uitlekken. Klop de eieren los met 50 gr geraspte kaas en schep dit door de andijvie. Breng op smaak met peper en zout. Schep de aardappelplakken in een beboterde ovenschaal en verdeel het andijvie-eimengsel erover. Strooi de rest van de kaas erover en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schotel ongeveer 25 min in een voorverwarmde oven (200°C). Extra lekker met gebakken champignons of kruidentofu.

Bindsla met croutons

bijgerecht voor 4 personen

4 sneetjes witbrood, 6 eetl. olijfolie, 1 krop bindsla, 50 gr. geraspte kaas
Dressing:1 knoflookteentje of knoflookpoeder, 3 eetl. olijfolie, sap van 1 citroen, 6 eetl. ongeklopte slagroom, ¼ theel. dijon-mosterd, zout en peper

Snijd het brood in blokjes. Verhit de olijfolie in de wok en bak daarin de blokjes goudbruin. Was de sla. Snijd de bladeren in stukjes en doe ze in een grote kom. Voeg de helft van de geraspte kaas bij het brood en meng dit. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Dressing: verwarm in een wok de olijfolie, citroensap, knoflook, slagroom, mosterd en de rest van de geraspte kaas, roer voordurend. Giet de dressing over de salade. Strooi hierover de gebakken stukjes brood.

naar boven
naar boven