Pakketbrief week 42, 20 oktober 2010

logo

Herfst

De herfst maakt zich nu sterk merkbaar op het Leeuweriksveld: de planten groeien steeds langzamer en het "verval", ik bedoel het verouderen, verkleuren en verwelken van de gewassen zet sneller in. Dat kunnen we eigenlijk niet hebben natuurlijk, als tuinders, en we proberen ons er zoveel mogelijk aan te onttrekken met trucjes als extra mest, speciale herfstrassen en nog wat extra schoffelen als de grond tussen de buien door nog een keer mooi droog is.
In de kas hebben we de courgettes, bonen, aubergines en cherrytomaten opgeruimd, en de plantenresten zijn opgezet met laagjes aarde, mest en kalkmergel tot een mooie composthoop, die ik daarna geprepareerd heb (voor het eerst helemaal met zelfgemaakte preparaten). De kas is ook weer bemest, dit keer met eigen varkensmest, en volgeplant en -gezaaid met winterpostelein en veldsla.
Op de akker is het aardappelland alweer helemaal groen dankzij de daar gezaaide winterrogge-groenbemester.
De laatste plantingen sla, andijvie, winterkoolrabi, spruiten en spinazie gaat het minder goed, die hebben geleden onder de veel te natte en koele augustus en september. Ze zijn niet op de gewenste grootte gekomen en zullen dat grotendeels ook wel niet meer halen. Het mooie weer van de eerste helft van oktober kwam te laat om de schade nog te compenseren...De herfstprei is wel mooi dik geworden, die is vroeger geplant en had zomerwikke, een mooie groenbemester als voorvrucht. Ook de boerenkool en de eerste planting spruiten staan er goed bij.
De eerste nachtvorst heeft al het knopkruid mooi om zeep geholpen, maar ook het laatste restje spekbonen.
De grasklaver op het pachtland is nog een laatste keer gemaaid en in plastic verpakt om als kuilvoer voor de schapen te dienen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Krop- of ijsbergsla - 't Leeuweriksveld
Waspeen - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Bloemkool - Eko de Eerste, Marknesse
't Leeuweriksveld is tot 22 oktober a.s. aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 43 verwacht:

Spruiten, paksoy, pastinaken, paprika, raapstelen


• Let op bij het afhalen dat u het goede pakket meeneemt. Bij twijfel dient u contact met ons op te nemen.
Wanneer u verwijtbaar een ander pakket meeneemt en wij hierdoor bij een andere abonnee na moeten bezorgen, brengen wij u € 5,00 onkosten in rekening.
Dit geldt ook wanneer u het pakket door iemand anders laat ophalen en dit niet correct gebeurt.

Versaanbod week 43

De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij  Versaanbod.

Aanbieding

Paksoy *1,00/st
Boerenkool, grote stronken *1,95/st
* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Nieuw in ons assortiment:
Heerlijke verse schapenkaas in kleine bolletjes.
3 smaken: naturel, tuinkruiden en peper (prijs nog niet bekend).


Recepten

Linzen met raapstelen

bijgerecht voor 2 personen

200 gr linzen
2 teentjes knoflook
1 bosje raapstelen
3-4 eetl olijfolie extra vierge
2 eetl majoraanblaadjes

Doe de linzen in een pan met ruim water en een beetje zout. Pel en halveer de knoflooktenen en voeg ze toe aan de linzen. Breng aan de kook. Draai als het water kookt het vuur laag en kook de linzen in ca. 20 min. gaar.
Plet de knoflook met een vork tegen de wand van de pan en roer door de linzen. Was de raapstelen en snijd de worteltjes eraf. Snijd ze in stukken van 2 centimeter. Laat de linzen uitlekken in een zeef.
Schenk de olie in de steelpan, voeg de raapstelen en de majoraan toe en roer op hoog vuur tot het blad begint te slinken. Schep de warme linzen erdoor en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Lekker met een salade.

Prei-rundvleeskebabs

bijgerecht voor 4 personen

4 eetl. basterdsuiker
2 eetl. tamarindesap of citroensap
1 theel. geraspte gemberwortel
1,5 dl lichte ketjap
gemalen peper
300g lendenbiefstuk
3-4 preien
3 eetl. olie
verse kruiden

Meng in een grote kom suiker, tamarinde/citroensap, gember, ketjap en peper. Snijd het vlees in blokjes van 2,5 cm.
Snijd de schoongemaakte prei in stukken van 2,5 cm, gebruik de witte en lichtgroene delen. Leg vlees en prei in de marinade en schep goed om. Laat 30 min staan. Steek prei en rundvlees afwisselend op satestokjes. Verhit de olie in een grote ondiepe braadpan en bak de kebabs erin; regelmatig draaien. Doe de marinade erbij en laat deze inkoken tot een stroperige saus. Haal de kebabs er doorheen. Garneer ze met verse kruiden.
Lekker met rijst.

Ovenpasta met bloemkool en kaassaus

bijgerecht voor 2 personen

200 g pasta naar keuze
300 gram bloemkool
50 g boter
50 g bloem
500 ml volle melk
1 eetl mosterd
150 g geraspte kaas
3 tomaten
tijm
paneermeel

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bloemkool en verdeel deze in roosjes. Kook de pasta en 300 gr bloemkool in ca. 10 minuten beetgaar. Maak ondertussen een kaassaus. Smelt hiervoor 50 gram boter. Voeg 50 gr bloem toe en bak dit kort mee. Voeg vervolgens al roerende 500 ml volle melk toe. Laat het even kort doorkoken en haal de saus vervolgens van het vuur. Roer er nog 1 eetlepel mosterd en 150 gram geraspte kaas door. Giet de bloemkool en penne af en doe dit in een ovenschaal. Giet de kaassaus erover. Snij 3 tomaten in plakjes en leg dit op de ovenschotel. Strooi er wat tijmblaadjes, paneermeel en geraspte kaas over. Zet de ovenschaal ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Gestoofde worteltjes op z'n zuid-afrikaans

bijgerecht voor 2 personen

500 g worteltjes
1 eetl boter
schil en sap van 1 mandarijnen of ½ sinaasappel
½ eetl honing
½ eetl gembersiroop
½ eetl ketjap manis
zout & versgemalen peper
1½ eetl koriander of peterselie

Schrap de worteljes, laat dunne heel en halveer de dikkere. Snijd de schil van de mandarijnen of sinaasappel in mooie dunne reepjes. Schep de worteltjes, citrusschil, citrussap, boter, honing, gembersiroop en ketjap in een braadpan. Zet de pan op de warmtebron, zodat de boter smelt en het vocht aan de kook komt. Roer om, dek de pan af en zet hem op een lage stand.
Stoof ca 10 min. nèt gaar. Schud tussendoor af en toe. Neem de deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. Schep de worteltjes op een schaal en bestrooi ze met koriander of peterselie.
Lekker bij kip en gele rijst.

naar boven
naar boven