Pakketbrief week 42, 17 oktober 2012

logo

Boerenmoppen

Een boer rijdt op zijn tractor al slingerend door een Gronings dorpje. Hij zit in zijn cabine en zo te zien vermaakt hij zich prima. Achter hem rijdende agenten vinden het welletjes en besluiten om de man aan te houden. Luid zingend opent de boer zijn cabine en roept:
Wat een techniek toch hè, in Hilversum draaien ze muziek en ik kan het hier helemaal horen…
"Ja, ongelofelijk", zegt de ene politieman "en in Schiedam maken ze jenever en ik kan het hier ruiken…


Rijdt een man in een auto over de weg, rent er plotseling een biggetje voor zijn auto. De man trapt hard op zijn rem maar kan niet voorkomen dat hij over het biggetje heen rijdt. Geschrokken stapt hij uit zijn auto en kijkt naar het biggetje. Deze is dood. Nog steeds niet van zijn schrik bekomen tilt hij het biggetje op en loopt hij met het biggetje in zijn armen naar de dichtsbijzijnde boerderij. Hij belt aan en de boer doet open.
"Is dit biggetje soms van u?" vraagt de man aan de boer. "Nee," zegt de boe r "ik heb geen platte biggen".


Loopt er een Friese boer in Schotland en ziet daar koeien in de wei lopen met de oren recht overeind. Dus die boer denkt: "Die koeien moet ik ook hebben." Dus zo gezegd zo gedaan, de boer laat een stuk of twintig koeien overvliegen naar Friesland. Nou, de boer hartstikke blij, maar na een paar weken gaan de oren van een paar koeien hangen, dus die boer haalt er een veerarts erbij. Die veearts kijkt een keer en pakt een lange stalen buis, stopt die in de kont van de koe blaast er een keer in en de oren gaan recht overeind staan. Dus die boer denkt: "Wat hij kan dat kan ik ook." Het gaat een paar weken goed maar na een week of vijf gaan er weer bij een paar koeien de oren hangen, dus de boer pakt een stalen buis, stopt die in de kont van de koe en blaast een keer. Er gebeurt niks. Dus de boer blaast nog een keer, weer niks. De boer roept zijn knecht erbij en vraagt hem een keer te blazen. Dus de knecht pakt de stalen buis, haalt hem uit de kont van de koe, draait hem om en stopt hem er weer in. Zegt de boer: "Wat doe je nou weer." Waarop de knecht antwoordt: "Je denkt toch niet dat ik aan dezelfde kant ga blazen als jij?"

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Eikeblad- of bataviasla - 't Leeuweriksveld
Knolvenkel - 't Leeuweriksveld
Groene kool - 't Leeuweriksveld
Raapstelen - 't Leeuweriksveld
Tomaten - van Schie, Ens
voor de vierpersoons: Sperziebonen - 't Leeuweriksveld

In week 43 verwacht:

Groene bataviasla, spruiten, rucola, …


Acties week 43

Andijvie*/500g 0,95
Radijsjes*/bos 0,95

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld

Wij hebben een mooie webwinkel met een compleet assortiment bio-levensmiddelen:
www.leeuweriksveldwinkel.nl
Neem eens een kijkje en laat u verrassen!

De Edda als winterbezinning

We maken in deze cursus kennis met de Vóluspá, het scheppingsverhaal van de IJslandse mythologie. De tekst is krachtig en beeldend, en deze beelden ga je zelf vormgeven in kleur op papier.
3 ochtenden, € 45. Meer info en aanmelding bij:
ateliergeerlings@xs4all.nl, Marion Geerlings, 0591-564430


Recepten

Groene kool met notensaus

bijgerecht voor 2 personen

½ groene kool, 1 ui, 3 eetl. (hazel)notenpasta, 3 eetl. tamari, ½ liter haver-, rijst-, of sojadrank of melk, 1 eetl. tomatenpuree, mespunt cayennepeper, olijfolie

Bladeren van de groene kool loshalen, wassen, in reepjes snijden en in een bodempje water in ong. 10 min. gaar koken. Ui pellen, fijn snijden en fruiten in olie in een steelpan met dikke bodem. Haver-, rijst-, sojadrank of melk toevoegen samen met de notenpasta, tamari en tomatenpuree en al roerende zachtjes aan de kook brengen. Lekker met aardappelpuree of graan, gehaktballen of gerookte tofu.

Stamppot raapstelen

hoofd- of bijgerecht voor 2 personen

600 gr aardappelen, 1 bos raapstelen, 1 ui, 1 teen knoflook, eventueel 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten of gehakte noten, peper en zout, een kopje Parmezaanse kaas

Schil de aardappelen en kook ze gaar in circa 20 minuten. Was de raapstelen, verwijder de wortels en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met de uitgeperste knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Giet de aardappels af en maak er met boter en melk puree van. Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer ev. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst.

Venkelsoep

bij- of voorgerecht voor 2 personen

600 gr knolvenkel, 2 glazen droge witte wijn, 30 gr boter, 30 gr bloem, 7 dl. bouillon, 1 eidooier, ½ dl. melk, citroensap, zout, peper

Snij van de venkel de groene uitspruitsels weg (bewaar die) en een stukje van de stronk. Snij de venkel in stukjes en was die zorgvuldig. Kook de venkel zachtjes in de wijn in ca. 15-20 min. gaar. Wrijf de venkel door de zeef. Smelt de boter, voeg de bloem toe en dan geleidelijk de bouillon en de gepureerde venkel met kookvocht. Breng de soep aan de kook, leg een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de soep 5 min. zachtjes koken. Maak de soep af met de melk, losgeklopte dooier, zout, peper en wat citroensap.

Sla met walnoten en spek

lunch- of bijgerecht voor 2 personen

1 kleine krop sla, 50 gr veldsla, 2 eetl sesamzaad, 2 eetl pijnboompitten, 100 gr plakjes ontbijtspek, 1 eetl mayonaise, 2 eetl yoghurt, 2 theel mosterd, 1 eetl witte-wijnazijn, 40 gr walnoten, peper

De sla schoonmaken en in kleinere stukken scheuren. In een vergiet laten uitlekken. Rooster de pijnboompitten en de sesamzaden in een droge bakpan tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en bak dan de plakjes spek bruin en krokant in de droge bakpan in ongeveer 5 minuten. Tussentijds omkeren.
Doe de mayonaise, yoghurt, mosterd, azijn en peper in een kom en roer het tot een sausje. Laat de spekplakjes uitlekken op een keukenpapier. Meng de salade goed met de dressing(saus), de walnoten, de spekreepjes en de geroosterde zaden/pitten.
Lekker met warm (bruin) stokbrood, of met warme bruschetta (Italiaans geroosterd knoflookbrood).

Groene kool met paprika

bijgerecht voor 2 personen

1 kleine ui, ½ rode paprika, zout, ½ theel oregano, 375 gr gesneden groene kool, 1 eetl boter of margarine

Pel en snipper de ui. Was de halve paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het in reepjes. Kook in een pan met weinig water de kool met wat zout en de oregano in ± 15 minuten gaar. Smelt intussen in een koekenpan de boter. Bak de ui en de paprika hierin ± 4 min. zachtjes. Schep de kool in een schaal en verdeel het paprikamengsel erover.

naar boven
naar boven