logo

Week 43, 21 okt 2009

Ontwikkeling biologisch in cijfers

Zojuist heb ik de Biomonitor 2008 gelezen, een jaarlijks verschijnend onderzoeksrapport waarin de ontwikkeling van de biologische landbouw in cijfers wordt weergegeven. Het staat vol met goede cijfers: de uitgaven voor biologische levensmiddelen zijn toegenomen met 12,4% (totale uitgaven voor levensmiddelen in Nederland: +6,9%). Het aandeel biologisch in de totale levensmiddelenomzet is gestegen van 2,0 naar 2,1%. -Dit getal stemt mij wel een beetje sceptisch want het schommelt al jarenlang rond de 2%.- Als je alleen naar verse levensmiddelen kijkt is het aandeel gestegen van 2,5% naar 2,8%. Wereldwijd gezien zijn de biobestedingen zelfs gestegen met 15% (2007 tov. 2006); tussen 2002 en 2007 is het bedrag bijna verdubbeld tot 34,6 miljard euro. Meer dan de helft hiervan wordt uitgegeven in West-Europa en 43,5% in Noord-Amerika. Voor de hele rest van de wereld blijft dus maar 6% over, concludeer ik.
De totale oppervlakte landbouwgrond die biologisch bewerkt wordt is in Nederland toegenomen met 7,3% (2008 tov. 2007), in Europa met 6,1% (2007 tov. 2006) en in de wereld met 5,9% (2007 tov. 2006).
In Nederland is nu ruim 50.000 ha biologisch op een totaal van 1.900.000 ha. landbouwgrond, dit is 2,6%.
Wie koopt er biologisch?
Relatief veel: ouderen; mensen uit kleine huishoudens/huishoudens zonder kinderen; hoogopgeleiden; mensen uit (grote) steden; kookliefhebbers. Ruim 60% van de kookliefhebbers koopt zoveel mogelijk biologisch in. Dit laatste gegeven is nog versterkt aanwezig bij sterrenkoks: 67% gebruikt zoveel mogelijk biologische ingrediënten, en een kwart zelfs uitsluitend bio. Het motief voor de koks is alleen de smaak, een beter compliment kan de biologische landbouw zich niet wensen!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Groenlof - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Koolrabi superschmelz - 't Leeuweriksveld
Bataviasla - Henk Bunskoek, Punthorst
Waspeen - Hortica, Ens (div. telers)

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 44 verwacht:
Witlof, bloemkool, pastinaak, andijvie,...

Er is een actie van de overheid gaande om de consumptie van biologische produkten te bevorderen: tegen inlevering van 10 eko-logo's kun je gratis allerlei kleine geschenken krijgen. Zie www.proefdeaandacht.nl

→ Omdat we een goede oogst hebben, laten we voortaan de inpak- en administratiekosten vervallen bij bestelling van een grotere hoeveelheid aardappels (vanaf 10 kg). Dus voor netto € 10,- kunt u 10 kg aardappels bij uw pakket bestellen, en 20 kg kost € 18,-
We hebben de soorten Raja (rode schil, vastkokend), Junior en Biogold (voor alle doeleinden geschikt) en Woudster (lichtrood, kruimig). Probeer het maar eens, ze smaken heerlijk!

Versaanbod week 44
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Pompoen oranje/groen/kg*1,75
Chocokruidnoten m.s./175g2,69
Speculaasbrokken m.s./240g2,19
Taaitaaipopjes z.s./400g2,99
Sint&Piet melk z.s./75g2,89

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Aardappelgratin met groenlof en ui

1 krop groenlof
1 kg aardappelen
2 uien
2 dl melk of koffiemelk
1 eetl olie
zout, peper

Verwarm de oven voor (180°C). Vet een ovenschaal in met olie. Snijd de aardappelen in dunne schijfjes. Leg de helft van de aardappelen in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Snijd de groenlof in stukjes en leg een laag groenlof op de aardappelen. Leg de uien hierop. Leg de rest van de aardappelschijfjes er overheen. Bestrooi met peper en zout. Schenk de melk over de aardappelen en plaats de schotel ongeveer 40 minuten in de oven.

Preisoep

voor- of bijgerecht voor 4 personen

3 à 4 sneetjes oud witbrood
5 eetl olijfolie
3 tenen knoflook
100 gr magere spekreepjes
300 gr gesneden prei
2 kippenbouillontabletten
zout, peper

Korst van brood afsnijden en brood in kleine blokjes van ca. 1 cm snijden. In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten. Eén teen knoflook in vieren snijden en even in olie bakken. Knoflook uit pan scheppen. Brood toevoegen en snel rondom goud­bruin bakken. Croutons op keukenpapier laten uitlekken. Rest van knoflook pellen en snipperen. In pan rest van olie verhitten en hierin spekjes ca. 2 minuten zachtjes bakken. Knoflook 1 minuut meebakken. Prei erdoor roeren. 1 Liter water en bouillonblokjes toevoegen, het geheel aan de kook brengen en bouillonblokjes oplossen. Vuur laag draaien en soep 8 à 10 minuten zachtjes laten koken, tot prei gaar is. Op smaak brengen met zout en peper. Soep serveren met croutons.

Ovenschotel met koolrabi en geitenkaas

1 grote koolrabi of 3 kleine
4 grote aardappels
3 eetl olijfolie
100 gr katenspek (vleeswaren)
75 gr waterkers
4 tomaten
250 gr zachte geitenkaas
2 dl slagroom
zout, peper

Oven voorverwarmen op 200°C. Koolrabi schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte in dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. Kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering, rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingrediënten lagen maken van aardappel, koolrabi, spek, verbrokkelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingredienten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten, tot alle groenten gaar zijn. Garneren met achtergehouden waterkers.

Prei-worteltaart

300 gr prei
200 gr wortels
15 gr tarwemeel
1 dl melk
2 eieren
1 dl zure room
1 knoflookteentje
1 theel tijm
zout, peper
1 eetl sesamzaad
bladerdeeg

Was de prei en snijd ze in ringen. Rasp de wortels grof. Maak een roux of saus: Smelt de boter. Voeg het meel erbij en roer het tot een glad mengel. Voeg de melk toe. Kook dit mengel 5 min roerend op een matig vuur tot een gladde saus. Verwarm de oven voor op 225°C. Klop de eierdooiers los in een kom. Pers de knoflook hierboven uit. Roer dit met de tijm, room en naar smaak zout en peper door de eierdooiers. Roer de afgekoelde saus door het eiermengel. Bekleed de springvorm (25 cm) ondertussen met bladerdeeg. Schep de prei en wortelrasp in de taartbodem. Giet er de saus over en strijk de bovenkant glad. Bak de taart in ongeveer 25 min gaar. Serveer met een salade of brood.

Bataviasla met sinaasappel en walnoten

2 eetl sinaasappelsap
2 eetl walnotenolie
1/4 theel zout
snuifje cayennepeper
1 krop bataviasla
1 sinaasappel in partjes
1/2 rode ui in dunne ringetjes
150 gr walnoten (gehakt)

Meng sinaasappelsap, olie, (zout) en cayenne in een klein kommetje. Was de sla en snijd in stukken. Doe de sla met de sinaasappel, de ui en de walnoten in een grote kom. Giet er de dressing over. Meng nog eens voorzichtig door elkaar en dien onmiddellijk op.

naar boven
naar boven