logo

Week 45, 4 nov 2009

Het Rhizo-priming effect

Afgelopen maandag was ik op een bijeenkomst van de NBLV, De Noord-Nederlandse Biologische Landbouwvereniging. Het is een groep biologische boeren uit Friesland, Groningen en Drenthe, die samen kennis uitwisselen, excursies organiseren en een stukje belangenbehartiging doen. Deze keer waren er drie sprekers uitgenodigd over het thema: boeren met zo weinig mogelijk mest.
De eerste spreker, Jaap Melgers, is een akkerbouwer met een uitgekiende vruchtwisseling waarbij de bodem nagenoeg altijd bedekt blijft. Als een gewas geoogst is, zaait Melgers meteen een mooi mengsel van groenbemesters in: wikke, veldboon, bladrammenas, gele mosterd, haver en rogge. Ook teelt hij veel grasklaver. Zodoende is zijn grond heel vruchtbaar en levendig en haalt hij met minimaal mestgebruik toch prima opbrengsten.
Tweede spreker was Harm Westers, die boert op een groot bedrijf op zeeklei bij Pieterburen. Hij wil helemaal zonder mest gaan boeren, en alles uit de planten zelf halen. Daarvoor teelt hij klaver, die zoals bekend stikstof uit de lucht haalt, verhakselt deze en brengt het produkt uit op een perceel dat bemesting nodig heeft. De resultaten zijn veelbelovend, en hoewel Westers in het voorjaar nu nog hulpmeststoffen nodig heeft, verwacht hij in de toekomst helemaal zonder te kunnen.
Tenslotte legde landbouwwetenschapper Gerard Oomen uit hoe planten zelf actief zijn om alle benodigde meststoffen uit de voorraad organische stof in de bodem te halen. Ze scheiden, via de wortels, suikers uit, die als voedsel dienen voor bacteriën. De bacteriën breken de organische stof in hun omgeving af, en daarbij komen ook de mineralen vrij die de plant nodig heeft. Dit heet met een mooie naam het Rhizo-priming effect, en is de basis van gezonde landbouw!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Bloemkool - J.W.Bakker, Munnekezijl
Pastinaak - Eko de Eerste, Marknesse
Bataviasla - Lechaim, Nijeveen
Knolvenkel - Eef Maassen, Ens
Tomaten - Eef Maassen, Ens

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 46 verwacht:
Spruitjes/groene kool, prei, winterpeen, pompoen, knolselderij, rucola.

Mededeling over onze aardappels

We hebben helaas wat pech gehad met de sorteermachine. Deze stond niet goed afgesteld, wat tijdens het sorteren niet zichtbaar werd aan de aardappels, maar een week later wel. De knollen hebben af en toe stootplekjes gekregen. Het betekent alleen dat u wat meer zult moeten wegsnijden, verder is de kwaliteit onveranderd prima. We compenseren u door bij elke aardappelbestelling een beetje extra te leveren!

Transition Town Emmen

Op 17 november 2009 staat er een lezing door TT Groningen gepland in de bibliotheek van Emmen. Kosten zijn 4 euro voor niet-leden en 3 euro voor leden.

Kijk op www.transitiontownemmen.nl voor actuele informatie.

Wil je meer weten of je aanmelden voor de stuurgroep, bel / mail met Marc Siepman, 0591-546 920 / marc@transitiontownemmen.nl.

Versaanbod week 46
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Romanesco/st*1,30
Herfstraapjes/500g1,10

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Bloemkool-eicurry

bijgerecht voor 4 personen

1 bloemkool
4 eieren
1 ui
1 teentje knoflook
2 eetl olie
1 eetl kerriepoeder
2 eetl chilipoeder
1 eetl bloem
½ kruidenbouillontablet
2 dl volle yoghurt
2 eetl gebakken uitjes

Breng een pannetje water aan de kook en kook hierin de eieren 8 minuten. Laat de eieren even 'schrikken' in koud water en pel ze. Hak de eieren grof. Was de bloemkool en verwijder de stronk. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Maak de ui en de knoflook schoon en snijd het klein. Verwarm de olie en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg de bloemkoolroosjes, de kerrie en het chilipoeder toe en bak dit enkele minuten mee. Meng de bloem aan met wat water. Doe 1 dl water met de bouillontablet, de yoghurt en het bloempapje bij de bloemkool en laat dit nog ± 5 minuten zachtjes sudderen tot de bloemkool gaar is. Schep de stukjes ei er door en warm het geheel goed door. Strooi de gebakken uitjes over de bloemkool. Lekker met rijst of couscous.

Pastinakensoep

4 pastinaken
2 preien
6 dl kippenbouillon
3½ dl lichte room
3 eetl witte wijn
een snufje piment
peper, zout
waterkers

Stoom de schoongemaakte en in stukjes gesneden pastinaken en preien 20 minuten in een laagje water. Pureer ze. Giet er de bouillon, de room en de wijn bij en voeg de piment, zout en peper toe. Breng de soep aan de kook en roer er een handvol gehakte waterkers door. Garneer met croutons.

Venkel-lasagne

lasagnebladen
1 knolvenkel
dunne plakjes rauwe ham
mozzarella
olijven

Saus:
3 stengels bleekselderij
1 ui
2 tenen knoflook
1 blik tomatenstukjes
1 runderbouillonblokje
basilicum
tijm
scheut rode wijn
scheutje azijn

Maak eerst de saus. Snij de ui, selderij en knoflook fijn. Bak het even aan in een pannetje met wat olijfolie. Als de boel glazig is, de tomaat, het bouillonblokje, de wijn en azijn erbij doen. Laat een half uurtje pruttelen. Snij de venkel in dunne partjes, en bak ze even aan in wat olie. Breng ze op smaak met wat zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bouw de lasagne in laagjes in een ovenschaal van ongeveer 20 x 20 cm. Begin met saus, dan een laagje lasagnebladen, dan de helft van de venkelpartjes. Dan lasagnebladen, dan saus, dan weer lasagnebladen. Vervolgens een laagje mozzerella en rauwe ham, afgedekt met lasagnebladen, saus en de andere helft van de venkelpartjes en wat olijven. Bak de lasagne afgedekt (anders drogen de lasagnebladen uit) ongeveer een uur in de oven.

Tomaten-basilicumtaartjes van Gordon Ramsay

200 gr (zelfgemaakt) bladerdeeg
bloem voor het bestuiven
500 gr sappige, rijpe tomaten
25 gr verse basilicumbladen (julienne gesneden)
100 ml olijfolie
1 eetl balsamicoazijn

Rol het bladerdeeg tot 3 mm dik uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Snijd het deeg in vier cirkels van 10 cm doorsnee, prik die hier en daar in met een vork en leg deze 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de deegcirkels naast elkaar op een bakplaat en leg er een tweede bakplaat bovenop. Zet 5 minuten in de oven. Verwijder de bovenste bakplaat, draai de cirkels met een metalen spatel om, leg de bakplaat er weer op en zet nog 5 minuten in de oven. Neem de bovenste bakplaat nu helemaal weg en zet de deegcirkels weer in de oven tot ze goudbruin zijn. Neem uit de oven en stel de oventemperatuur in op 190°C. Dompel de tomaten kort in kokend water en verwijder het vel. Snijd ze met een scherp mes in zeer dunne plakken. Schik de tomaten in overlappende plakken in een cirkel op het deeg en eindig met een hoopje in het midden. Bestrooi royaal met zout en peper. Strooi de helft van het basilicum over de tomaten en sprenkel er de helft van de olijfolie over. Zet 6 tot 7 minuten in de oven, waarbij u ze om de 2 minuten met nog wat olijfolie bestrijkt. Neem ze uit de oven en sprenkel er de overgebleven olijfolie en de balsamicoazijn over. Strooi er de resterende basilicum over en serveer warm.

naar boven
naar boven