Pakketbrief week 45, 6 november 2013

logo

Goede landbouw

Na de eerste herfststorm hebben we nu het water in overvloed. Op de kaal geoogste akkers in de omgeving staan grote meren. Nog de vorst erbij en we kunnen overal schaatsen! Vaak is in deze tijd van het jaar de eerste vorst al geweest en waren we nu al lang van de rupsenplaag af. Maar dit jaar eten ze vrolijk door in alle soorten kool. Toch heeft alles ook weer zijn voordeel, door het milde weer hebben we nog volop sla, andijvie, en snijbiet en moeten we nog niet haasten om de laatste knollen uit de modder te trekken.

In de landbouw wordt het heel langzaam wat rustiger, de handel blijft ook in deze tijd gewoon op gang. Na elk nieuw bericht in de krant of tv over verkeerde etiketten en andere voedselschandalen zien wij nieuwe mensen in de winkel. Vertrouwen in je handelspartners van consument tot boer over de hele keten, dat is wat zij zoeken en wat wij kunnen bieden.

Bij de biologisch-dynamische boeren is er de collegiale toetsing. D.w.z. drie bedrijven kijken bij elkaar in de keuken. Heel inspirerende bijeenkomsten, want je kijkt naar de ander niet als controleur, maar je gaat ernaartoe uit het vertrouwen, dat de andere het goed doet. Mooi om te zien hoe ieder bedrijf zijn individuele visie nastreeft. Waar krijg je de kringlopen gesloten en waar sluit je compromissen? Van de laatste bijeenkomst kregen we een zin mee naar huis: “het hele verhaal moet kloppen”. Met andere woorden: goede landbouw spreekt voor zichzelf.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Prei- 't Leeuweriksveld
IJsbergsla of rode bataviasla- 't Leeuweriksveld
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Groene kool of spitskool- 't Leeuweriksveld
Pepertje- 't Leeuweriksveld
Pompoen- Albert Wissmann, Frederiksoord

In week 46 verwacht:

Groene bataviasla, knolselderij, chinese kool, groenlof, paprika.

Concert TRIO SAGARO in de Hervormde Kerk Zweeloo

Op zondagmiddag 17 november geeft Trio Sagaro in het kader van Sweel Cultureel een concert in de Hervormde Kerk, Wheem 10 te Zweeloo.
Trio Sagaro zingt en speelt liederen uit verschillende culturen, religies en tradities zoals het Soefisme, het Hindoeïsme, het Boeddhisme, de Joodse traditie, het Christendom en de Islam.
Aanvang 15 u, kosten € 10,-

Verzorgen van de stervende en de gestorvene

Stichting Wederzijds
  (informatie, ontmoeting, uitwisseling en studie rondom een vanuit de antroposofie en de christengemeenschap geïnspireerde stervenscultuur)
organiseert een workshop in Emmen over dit thema.
13 november 2013 van 13.45 - 17.00 uur in Vrije School De Stroeten, Stroetweg 10, 7812 BA Emmen.
Kosten € 35,00.
Opgave via info@wederzijds-stervenscultuur.nl.

Weerbare landbouw, voeding barstensvol leven

Een jaarcursus biologisch-dynamische landbouw en voeding, jan.-dec. 2014.
Voor hobbytuinders, koks, beleidsmakers, natuurvoedingswinkeliers en -consumenten. Zie www.kraaybeekerhof.nl


Recepten

Groene kool met pinda's

bijgerecht voor 4 personen

1 groene kool, 100 g pinda's, 1 ui, 1 teen knoflook, 2-3 theel. komijnpoeder, 2-3 theel. gemberpoeder, 3 eetl. zoute ketjap of tamari, peper en zout, olie om in te bakken

Kool in repen snijden, wassen en uit laten lekken. Pel de ui en snijd deze in stukjes.
Pers de teen knoflook. Pinda's onder voortdurend omscheppen goudbruin roosteren in een droge koekenpan en apart houden.
Ui en knoflook fruiten in wat olie. Kruiden even meefruiten.
Ketjap of tamari toevoegen met een deel van de kool, dit al omscheppend laten slinken en dan weer wat kool toevoegen tot alle kool gebakken en beetgaar is. Pinda's erdoor scheppen, en alles op smaak brengen met peper en zout.
Lekker met rijst en (gember)saus.

Andijviestamppot met brie en cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

500 gr kruimige aardappelen, 400 gr andijvie, ca. 750 ml melk, 100 gr. roombrie, 75 gr. lichtgezouten cashewnoten, 1 eetl. olijfolie of kruidenolie, zout

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Was de andijvie en snijd deze in reepjes.
Snijd de roombrie in blokjes. Kook de aardappels met een beetje zout in 15 tot 20 minuten gaar.
Giet ze af en stamp ze fijn. Voeg er al roerend de olijfolie (of kruidenolie) en zoveel melk aan toe totdat er een smeuïge puree ontstaat.
Schep er beetje bij beetje de andijvie door en verwarm de stamppot al roerend op een zacht vuur tot de andijvie begint te slinken. Schep er tenslotte de blokjes roombrie en de cashewnoten door.

Prei-aardappel ovenschotel

hoofdgerecht voor 2 personen

300 gr prei, 375 gr aardappels (licht kruimig), ½ liter groentebouillon, 1 ei, eventueel 75 gr schouder- of achterham, 50 gr geraspte kaas, ½ eetl paneermeel, snufje nootmuskaat, scheutje melk

Verwarm de oven voor op 160°C. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een ½ cm dik. Kook ze 5 minuten in de bouillon.
In de tussentijd de prei wassen en in ringen van circa ½ - 1 cm snijden. Haal de aardappels uit de bouillon en doe ze in de ingevette ovenschaal.
Snijd eventueel de ham in kleine reepjes of blokjes en strooi over de aardappelen. Kook de prei 2-3 minuten in de bouillon.
Giet de prei af en verspreid gelijkmatig in de ovenschaal. Klop het ei met wat melk, zout, peper en nootmuskaat los en giet in de ovenschaal.
Meng de kaas met het paneelmeel en strooi er overheen. Dek af met aluminiumfolie en plaats de schaal in de oven en bak gedurende 25-45 minuten.
Haal 10 minuten voor het einde van de baktijd de aluminiumfolie eraf.

Pompoen stoofpotje

hoofdgerecht voor 2 personen

1 pompoen (ca 400 gr schoongemaakt), 2 uien, 2 teentjes knoflook, scheutje olie, 150 gr koolvisfilet (zonder graat), 4 eetl. tomatenpuree of 1 dl tomatensaus, 3 blaadjes salie, 2 laurierblaadjes, 1 theel. grove mosterd, peper en zout, 1 eetl. (verse) dilletopjes, 1 dl yoghurt

Was de pompoen, snijd deze doormidden en verwijder het stronkje en de pitten. Snijd de pompoen met schil en al in blokjes.
Pel de ui en snijd deze in ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn.
Bak de ui met de knoflook in olie. Voeg de pompoenstukjes toe, roerbak deze even mee en voeg dan een ongeveer een halve liter water toe.
Breng het geheel aan de kook en voeg laurierblaadjes, mosterd, salie, peper en zout en de koolvisfilet toe. Voeg na ongeveer 10 min. de tomatenpuree of tomatensaus toe en laat nog 10 min. doorstoven.
Roer voor het opdienen de dille en yoghurt er door.

Variatie vegetarisch: Maak dit stoofpotje zonder de vis klaar. Voeg er echter op het einde van de stooftijd gekookte peulvruchten zoals bijvoorbeeld kapucijners aan toe.

naar boven
naar boven