Pakketbrief week 46, 12 november 2014

logo

11 November

is de naamdag van Sint Maarten. In onze tijd is deze feestdag vooral een kinderfeest, zo hebben wij deze avond ook weer een heleboel mooie lampionnen aan de deur kunnen bewonderen, en kwamen onze kinderen met heel veel snoep thuis.
Maar een paar honderd jaar geleden had die dag ook een grote betekenis in de landbouw.
Half november is in het landbouwjaar vaak een soort eindpunt: de gewassen van het land zijn geoogst, de dieren gaan op stal, de avonden zijn weer donker zodat ook de werkdagen vanzelf korter worden.
In de middeleeuwen was 11 november de datum waar knechten en meiden van boerderij konden wisselen. Ook moest de tiende worden afgedragen. Rond die tijd werden ook dieren geslacht, omdat ze in de wintertijd alleen maar weer magerder werden. (Nog geen gesleep met veevoer!)
Pachters moesten de pacht betalen aan de eigenaren.
Er waren ook veemarkten en iedereen kon nog een keer feestelijk eten, want daarna begon een vastenperiode tot aan het kerstfeest.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Andijvie- 't Leeuweriksveld
Spruiten- 't Leeuweriksveld
Pastinaak- 't Leeuweriksveld
Radicchiosla + uitjes- 't Leeuweriksveld
Stoplicht- Tuindersdijk, Erica

In week 47 verwacht:

Groene kool, rode biet, groenlof, veldsla, …

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

Gezond Verstand Avond

Ma 24 nov. 2014 20 uur
Emmalaan 25-26, 7822 JB Emmen
De zoete wraak” Aspartaam en het ware gezicht van de farmazeutische- en voedingsindustrie. Door John Consemulder. Info: tel, 0591-673041

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.


Recepten

Radicchiosla of andijvie met tahindressing

bijgerecht voor 2 personen

1 krop radicchiosla of ½ krop andijvie, eventueel ½ ui
Dressing: 5 eetl. milde olijfolie, 1 eetl. balsamicoazijn, 1 eetl. tahin (pasta van sesamzaad, uit potje), zout

Was de radicchiosla of andijvie en laat deze goed uitlekken. Snijd de sla of andijvie eventueel in stukjes. Dressing: meng de olie en tahin goed door elkaar. Roer de balsamicoazijn erdoor en maak op smaak met zout. Snipper eventueel een uitje door de dressing. Giet de dressing over de sla.

Geroosterde pastinaak

bijgerecht voor 2 personen

600 gr pastinaak, 3 eetl olijfolie, 1 theel. venkelzaad, peper, zout

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de pastinaak en snijd ze in plakjes. Plet het venkelzaad in een vijzel fijn. Schep 3 eetl olie (of zoveel als u lekker vindt) op een bakblik en schep de pastinaak hierin om samen met het venkelzaad, royaal peper en wat zout tot de pastinaak goed met olie bedekt is. Rooster de groente in de oven gaar en bruin.

Gevulde vegetarische paprika

bijgerecht voor 2 personen

2 (rode) paprika's, 1 blikje mais, 4 bosuitjes (evt. prei), 2 eetl tomatenketchup, geraspte kaas, zwarte peper, zout, boter

Snijd de bosuitjes of prei fijn. Verwarm de oven voor op 225°C. Breng water aan de kook. Paprika's halveren en zaad verwijderen, paprika's bestrooien met peper en zout. De paprika's in het kokende water doen en even laten koken (5 min). Intussen in een ander pannetje boter smelten en hierin het blikje mais, de bosuitjes/prei en 2 eetl tomatenketchup laten smoren (eigenlijk alleen maar even goed verwarmen). De paprika's uit het water halen en vullen met het maismengsel. Geraspte kaas erover strooien en nog even in de oven; de kaas goed laten smelten.

Spruiten met aardappelpuree en noten

hoofdgerecht voor 2 personen

250 gr aardappelen, 500 gr spruiten, 50 gr blanke hazelnoten, ca 50 ml warme melk, zout en versgemalen peper, 1 eetl. dijon mosterd, 2 eetl. fijngehakt selderijblad, ongeveer 10 gram boter

Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Maak de spruiten schoon en snijd de grote doormidden. Hak de hazelnoten tot grove kruimels. Verwarm de oven voor op 190°C. Kook de aardappels gaar. De spruiten beetgaar koken. Maak van de aardappels een puree met de warme melk. Breng op smaak met zout en peper. Roer de fijngehakte selderij en mosterd erdoor. Smeer een vuurvaste schaal in met de helft van de boter. Laat de spruiten uitlekken, schep ze in de schaal en dek deze toe met de puree. Bestrooi met het notenkruim. Leg hier en daar een klontje boter en schuif de schaal nu ongeveer tien minuten in de hete oven zodat er een lekker knapperig korstje ontstaat.

Wraptortilla's met andijvie en mosterdsaus

hoofdgerecht voor 2 personen

Tortilla's: 2-3 wraptortilla's, ½ krop andijvie, 1 klein potje/blikje (kidney)bonen, ¾ ui, 1 teen knoflook, 1 of 2 spaanse pepers, 100 gram geraspte kaas, koenjit, komijnzaad of poeder, zout, olijfolie.

Saus: ¼ ui, 1 teen knoflook, 25 gram boter of margarine, 25 gr. bloem, 2 dl melk, 1 bouillonblokje, 2-3 eetl. franse mosterd

Verwarm de oven voor op 150°C. Was de andijvie en snijd ze in smalle repen.
Snipper de Spaanse peper. Komijnzaad roosteren in een droge pan, en daarna fijnmaken in een vijzel. Pel de ui en de knoflook, snipper ze en fruit ze in olijfolie. Kidneybonen (met het vocht) erbij, en laat koken tot het meeste vocht verdwenen is. Prak het bonenmengsel fijn. Voeg de andijvie, Spaanse peper, koenjit, komijn en zout toe. Warm al roerend tot de andijvie geslonken is.

Strooi 1/3 of 1/2 van de kaas op het midden van een wraptortilla, en leg daarop 1/2 of 1/3 van het andijviemengsel. Rol de tortilla op en zet vast met cocktailprikkers. Leg ze in een met olie ingevette ovenschaal, en verwarm ze in de oven. Snipper de ui en de knoflook, en fruit deze in de boter in een sauspan. Bak vervolgens de bloem even mee, en voeg daarna het (verkruimelde) bouillonblokje en scheutje voor scheutje de melk toe. Roer goed. Voeg als laatste de mosterd toe.

naar boven
naar boven