Pakketbrief week 47, 19 november 2014

logo

Verpakkingsvrij winkelen

In onze boerderijwinkel kun je de meeste groente zonder verpakking kopen. Dat heeft natuurlijk heel wat voordelen: je kunt precies je eigen hoeveelheid kiezen en het spaart het milieu. Ook de groentes, die we van collega's kopen, zitten meestal in statiegeldfust. Bij het groenteabonnenment gebruiken we in de kratten ook zo min mogelijk andere verpakking.

Dat wordt al anders bij groentes uit het buitenland en helemaal bij de droogwaren. En je zit ook al snel met heel veel regelgeving wat betreft voedselveiligheid. Wat mij betreft zou er best wat minder verpakking mogen zijn. Maar dat begint al bij de inkoop voor de winkel zelf. De droogwaar bv. is al in handige porties te koop, omdat iedereen dat nu zo wil hebben. Dus als ik nu ineens 20kg koffie in een grote zak wil hebben, omdat jullie allen met je blik in de winkel komen, dan weet ik niet eens hoe ik daaraan kan komen. En in het vervolg zal die zak heel snel leeggekocht moeten worden, anders is de heerlijke koffiegeur zo uit de zak. (oftewel ik verkoop voortaan koffiebonen en iedereen gaat weer thuis zelf malen…)

Er is wel een initiatief gaande voor een verpakkingsvrije winkel in Nederland: "bagandbuy", waar je van alles zelf zal kunnen tappen. Een moderne ouderwetse kruidenierszaak.
Dat zou ik hier ook nog wel mooi vinden, maar geen zorgen, we gaan niet van de ene op de andere dag om! We hebben wel klanten, die bij een groentebestelling aangeven, om zo weinig mogelijk verpakking te gebruiken, en dat kan bij ons prima.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Rode bieten- 't Leeuweriksveld
Groenlof- 't Leeuweriksveld
Prei- 't Leeuweriksveld
Veldsla- 't Leeuweriksveld
Groene kool- 't Leeuweriksveld

In week 48 verwacht:

Boerenkool, pompoen, herfstraapjes, witlof, …

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

! Wijziging !

Gezond Verstand Avond

Maandag 24 november om 20 uur
Emmalaan 25-26, 7822 JB Emmen
"De zoete wraak" gaat niet door, de spreker is verhinderd.
In plaats ervan spreekt Zuglen Zwaan over Voedingssupplementen. Een onafhankelijke rondwandeling in het oerwoud van de vitamines, mineralen en superfoods.
Info: tel 0591-673041

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Uitvoering van het

Kerstspel

uit Oberufer
op donderdag 18 dec. 2014 19 uur in onze (verwarmde) boerenschuur.
Gespeeld door leerkrachten en ouders van de Vrije school Emmen.


Recepten

Groene kool met risotto

hoofdgerecht voor 2 personen

1 kleine of ½ grote groene kool (350 gr gesneden), 25 gr boter, 2 eetl olijfolie, 200 gr risottorijst, 800 ml groentebouillon, ½ theel vers gemalen nootmuskaat, 100 ml slagroom, 60 g geraspte Parmezaanse kaas, zout, vers gemalen peper

Eventueel lelijke buitenste bladeren van de groene kool verwijderen. De kool wassen, halveren en de stronk verwijderen. 350 gr kool in repen snijden. De koolreepjes in een laagje water 15 minuten koken en daarna afgieten. Verhit de groentebouillon. Boter en olijfolie in een pan verhitten en de rijst al roerend bakken tot de korrels glazig zijn. Voeg daarna steeds een grote lepel bouillon toe.

Zet het vuur lager en laat al roerend het vocht verdampen, voeg pas een volgende lepel bouillon toe als de risotto de bouillon heeft opgenomen. Zo is na ongeveer 20 minuten de rijst gaar. Roer de koolreepjes door de rijst en maak met nootmuskaat op smaak. Voeg de slagroom toe en eventueel nog iets bouillon. Meng 50 gram van de Parmezaanse kaas door de risotto. Maak de risotto op smaak met zout en peper. Bestrooi met overige Parmezaanse kaas.

bron: www.smulweb.nl

Vis-preischotel

bijgerecht voor 2 personen

1 ui, 1 knoflookteentje, 25 gr boter, 300 gr prei, 2 eetl. pesto, 125 ml slagroom (of iets meer), zout, versgemalen peper, 300 gr visfilet (bv kabeljauw of koolvis), 1 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de ui en de knoflook en snipper ze. Verhit de boter in de wok of hapjespan en bak de ui zachtjes 3 min. Voeg de knoflook en de prei toe en roerbak het geheel ca 4 min. Roer de pesto en de slagroom door het preimengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Snijd de vis in stukken van ca 4 cm, besprenkel deze met citroensap en bestrooi ze met zout en peper. Doe het preimengsel in een ovenschaal en schep de vis erdoor. Dek de schaal af. Zet de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat het gerecht in ca. 25 min gaar worden. Lekker met tagliatelle of gekookte aardappelen.

Veldsla met sinaasappel

bijgerecht voor 2 personen

voor de sla: 100 gr veldsla, 1 sinaasappel, ½ rode ui, ½ eetl sesamzaad voor de vinaigrette: 1½ eetl rode wijnazijn, ½ theel (Zaanse) mosterd, 4½ eetl olijfolie, ½ theel vloeibare honing, zout, peper

Maak de vinaigrette door in een kommetje de azijn, de mosterd en de honing door elkaar te kloppen. De olie scheutje voor scheutje erdoorheen kloppen. De vinaigrette op smaak brengen met zout en peper. Was de sla en snijd de worteltjes eraf. Pel de sinaasappelen en snijd ze in ½ rondjes. Snijd de ui in schijfjes en haal deze uit elkaar. Meng alles door elkaar. Voeg de sesamzaadjes toe en breng op smaak met de vinaigrette.

Groenlof met seitan

bijgerecht voor 2 personen

½ krop groenlof, 1 uitje, 1 teen knoflook, 1 theel gemalen komijn (djintan), 1 theel kerriepoeder, 1 á 2 eetl citroensap, 200 gr seitan (pot), 1 theel kaneel, peper en zout, olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd het in smalle reepjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Laat de seitan even uitlekken, snijd eventueel wat kleiner en voeg de seitan toe aan het uimengsel.

Besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak ongeveer 5 minuten. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 à 10 minuten beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout. Lekker met rijst of aardappelpuree.

naar boven
naar boven