Pakketbrief week 48, 26 november 2014

logo

Hè hè…

…, de drukte van deze herfstperiode begint nu eindelijk af te nemen.
De laatste bladgewassen zijn van het land, op een kleine hoeveelheid groenlof, veldsla, winterpostelein en weegbree na dan.
De vrijgekomen grond heb ik diep losgewoeld tegen verdichting in de ondergrond, en daarna gecultivaterd. Twee bulten goede runderpotstalmest liggen alweer klaar, geprepareerd en wel, voor het volgend voorjaar. In onze koelcel staan nog voorraden bietjes, chioggiabietjes, koolrabi, aardappels (niet zoveel meer, binnenkort zullen we aardappels van een collega moeten inkopen), knolselderij en wortelpeterselie.

En natuurlijk zijn er nog de winterharde groentes: prei, boerenkool, spruitjes, palmkool, pastinaken en aardperen, die gewoon op het land kunnen overwinteren en de veldsla, winterpostelein, spinazie, snijbiet en raapstelen in de kas.
De koetjes zijn weer op stal. Ze genieten van goede kuilvoerbalen van ons eigen gras en produceren flink wat mest (twee zijn al volwassen inmiddels). Alleen ‘s middags laat ik ze nog lekker buiten lopen op de dichtstbijzijnde wei.
Dus zo langzamerhand begint er tijd vrij te komen voor de klussen die tijdens het groeiseizoen blijven liggen.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Boerenkool- 't Leeuweriksveld
Pompoen- 't Leeuweriksveld
Herfstraapjes- 't Leeuweriksveld
Winterpeen- 't Leeuweriksveld en Gerbranda State, Sexbierum
Witlof- Henk Klompe, Biddinghuizen

In week 49 verwacht:

Winterpostelein, knolselderij, koolrabi, …

NIEUW: éénpersoons-combi

De eenpersoonscombi bevat minimaal 3 soorten groente en 2 soorten fruit, wordt door ons geleverd in een klein blauw kratje en kost € 6,95 per week.

De Aanschuiftafel in Emmen

Voor € 10,- een gezonde maaltijd met biologische ingrediënten. Iedere woensdag om 18.00 uur.
Nabershof, Noordeind 21, Emmen.
Opgave: de maandag ervoor tot 19.00 uur via mail aanschuiveninemmen@gmail.com
of telefoon 06 19 19 99 34.
Eten: wat de pot schaft, dieetwensen kunnen worden doorgegeven.

Uitvoering van het

Kerstspel

uit Oberufer
op donderdag 18 dec. 2014 19 uur in onze  (verwarmde)  boerenschuur.
Gespeeld door leerkrachten en ouders van de Vrije school Emmen.

nieuw: "De Peuterklas" bij kinderopvang De Tovertuin

Sinds vorig jaar is peuterhuis De Regenboog opgeheven en daarmee was er geen antroposofische plek meer voor peuters in Emmen.
Een andere locatie bleek te kostbaar en zo ben ik op het idee gekomen om dit binnen mijn kinderopvang de Tovertuin aan te bieden onder leiding van Irene Gosselink. Irene was enthousiast en zo bedachten we samen hoe we het verder vorm kunnen gaan geven.

Vanaf januari 2015 zijn wij er klaar voor, maar we kunnen pas van start als er minimaal 4 peuters zijn aangemeld, omdat we het belangrijk vinden dat er genoeg kinderen zijn om samen als groep te kunnen functioneren en veel van en met elkaar te kunnen (spelend) leren.

Voor meer informatie en inschrijven kun je mailen naar charlotte.pater@gmail.com


Recepten

Raapjes met maanzaadboter

bijgerecht voor 2 personen

300 gr. raapjes, 25 gr. boter, 1½ theel. maanzaad, zout en peper

Schil de raapjes en snijd ze in reepjes of blokjes van 1 cm. Kook de raapjes met een weinig water en iets zout in 20 minuten gaar. Laat de boter met het maanzaad bruin braden, voeg zout en peper naar smaak toe en giet de maanzaadboter over de raapjes.

bron: www.smulweb.nl

Boerenkoolstamppot met brie en cashewnoten

hoofdgerecht voor 2 personen

1 boerenkool, 600 gr aardappelen, ½ bouillonblokje, 2 theel. tijm, scheutje (appel)azijn, 125 gr brie, 75 gr cashewnoten, een klontje boter

Haal de boerenkoolbladeren van de stronk en was ze goed. Verwijder eventueel dikke bladnerven en snijd het blad fijn. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het boerenkool-aardappelmengsel af (kookvocht bewaren) en stamp het fijn. Voeg de cashewnoten en een klontje boter toe en roer de stamppot met wat kookvocht of melk tot een smeuïge massa. Schep het in een ingevette ovenschaal. Leg de brie in plakken op de boerenkool en zet de schotel 15 tot 20 min. in de voorverwarmde oven.

Variatie zonder oven: Meng in stukjes gesneden brie door de stamppot zodat deze meteen gegeten kan worden.

Gebakken pompoen

bijgerecht voor 2 personen

1 pompoen (400 gr gesneden), 1 ui, 2 tenen knoflook, 250 gr wortelpeterselie of 1 prei of 1 wortel, 50 gr paranoten, olie, ½ theel. korianderzaad, gekneusd of gemalen, een aantal blaadjes rozemarijn, 1 theel. groentebouillonpoeder, peper, zout, 2 eetl. azijn of citroensap, evt. sojasaus

Schil de pompoen, halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de ui in ringen. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Was de wortelpeterselie, prei of wortel en snijd deze in stukjes. Hak de paranoten grof. Bak de gesneden groenten samen met de noten en koriander in olie.

Schep het mengsel een paar maal om en voeg rozemarijn, bouillonpoeder, azijn of citroensap en een flinke scheut water toe. Laat de groenten op een laag pitje in ongeveer 10 min. gaar worden. Maak op smaak met sojasaus, peper en zout. Lekker met rijst, gierst of bulgur.

• Variatie met vlees of champignons: Vervang in dit recept de paranoten door champignons, gerookte spekblokjes of stukjes salami.

Penne met witlof en gorgonzola

hoofdgerecht voor 4 personen

400 gr witlof, 150 gr gorgonzola, 400 gr penne rigate, 250 ml slag of kookroom, 1 ui, 1 snufje zout, 1 snufje versgemalen peper

Was de witlof. Snijd de stronkjes (de kern) in zeer kleine blokjes. Snijd de witlofblaadjes in dunne reepjes. Hak de ui fijn en snijd de gorgonzola in kleine stukjes. Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm 2 eetl olijfolie in een sauspan en fruit hierin de ui zachtjes 3 min. Roer de blokjes van de stronk erdoor en fruit nog 2 minuten. Voeg de slagroom of kookroom toe en laat het mengsel in ongeveer 10 min zachtjes inkoken tot een dikke roomsaus.

Voeg tegen het einde 50 gr van de gorgonzola en de helft van de witlofblaadjes toe. Laat de kaas smelten. Giet de penne af en doe het terug in de pan. Giet de saus bij de penne en roer het goed door. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de penne over 2 borden. Strooi de rest van het witlofblad over de penne en serveer het met de rest van de gorgonzola.

Ook lekker met 125 gr uitgebakken spekjes erdoor.

naar boven
naar boven