Pakketbrief week 51 en 52
22 december 2010

Alle medewerkers van
logo
wensen u van harte een goede kersttijd en een gezond en smakelijk 2011 !

kerstboomDeze prachtige 4,5 m hoge kerstboom staat nu op ons erf. Hij stond in de tuin bij ons neerzetpunt in Emmermeer, waar hij ooit als klein kerstboompje met kluit geplant is, maar inmiddels teveel licht wegnam.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen
Veldsla - 't Leeuweriksveld i.o.
Rode bietjes - 't Leeuweriksveld i.o.
Prei - 't Leeuweriksveld i.o.
Zuurkool - Kramer, Zuid-Scharwoude
Witlof - Henk Klompe, Biddinghuizen
Spruiten - Zorgboerderij Emmeloord
Rode kool - van Vilsteren, Marknesse
Stoofperen - Jaap v.d. Vorm, Dalem
Kropsla - Lechaim, Nijeveen
Portabella's - via de Zaai-ster

In week 1 verwacht:

Spits- of chinese kool, winterpostelein, waspeen,…


Recepten

Gevulde portabella's

voor- of bijgerecht voor 2 personen

150 gr portabella's
100 gr zachte geitenkaas
1 teentje knoflook, geperst
1 ui of 2 sjalotten, in smalle ringen gesneden
peper en zout
scheutje witte wijn en/of bouillon

Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de ui of sjalotten en snijd deze in smalle ringen. Pel het teentje knoflook en pers het uit. Meng de geitenkaas met de knoflook, ui, peper en zout. Vul de portabellahoeden voorzichtig met het kaasmengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal met een scheutje wijn of bouillon. Zet de schaal ongeveer 20-25 min. onder in de oven.

Spruitjes met amandelschaafsel en nootmuskaat

bijgerecht voor 2 personen

500 gr spruitjes
amandelschaafsel
nootmuskaat
peper, zout
olijfolie

Schil de spruitjes en was ze. Breng water aan de kook en kook de spruitjes ca 10 min. Bak ze eventueel nog even in een koekenpan met olie. Voeg amandelschaafsel, peper, zout en nootmuskaat toe.

Veldslasalade

bijgerecht voor 2 personen

1 zakje veldsla
1 grapefruit of 1 sinaasappel in kleine stukjes gesneden
3 eetl. pijnboompitten of een aantal walnoten.

Dressing:
4 eetl. (wijn-)azijn
4 eetl. olie
peper en zout

Was de veldsla en meng er de stukjes fruit door. Maak de dressing en meng deze door de salade. Strooi er licht geroosterde pitten of grof gehakte walnoten over. Serveer deze frisse salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel of bij een hartige taart of pizza.

Zuurkool met forel

bijgerecht voor 4 personen

30 gr boter
1 ui (in ringen)
500 gr zuurkool uit het vat
250 ml witte wijn (bv Riesling)
250 ml kippenbouillon (van ½ tablet)
4 forelfilets (of andere vis-filets als kabeljauw, tilapia, panga, zalm e.d.)
50 ml creme fraiche
peper en zout

Smelt de boter en fruit hierin de uiringen enkele minuten. Voeg de zuurkool toe en laat dit met deksel op de pan ong. 5 min. zachtjes smoren. Voeg dan de wijn en bouillon toe en laat het geheel 40 minuutjes stoven. Schep af en toe om. Bestrooi de forelfilets met peper en zout, haal een deel van de zuurkool uit de pan. Leg de filets op de achtergebleven zuurkool en bedek ze met de zuurkool die je uit de pan hebt gehaald. Laat de filets zo een minuut of 6 meestoven en haal de bovenste zuurkool en filets dan voorzichtig uit de pan. Doe rest van zuurkool in een vergiet, laat beetje uitlekken. Doe dan alle zuurkool terug in de pan en roer er de creme fraiche door. Schep de zuurkool op een schaal en leg de forelfilets erop. Lekker met een smeuiige aardappelpuree.

Rode kool in wijnsaus

bijgerecht voor 2 personen

300 gr (of meer) rode kool
1 eetl. (walnoot)olie
1 ui
2 hele anijssterretjes (tip: ze zitten in sterrenmix-thee)
1 theel. kaneel
een mespuntje kruidnagelpoeder
20 gr bruine basterdsuiker
3 eetl. (wijn)azijn
3 dl rode wijn
1 dl rode port
1 peer of 1 appel
80 gr rozijnen
80 gr gedopte walnoten
peper en zout

Hak de rode kool fijn. Pel de ui en snijd deze in ringen. Was de peer of appel en snijd deze in stukjes. Fruit de ui 5 min. in olie en voeg steranijs, kaneel, kruidnagelpoeder en kool toe. Bak het geheel ongeveer 3 min. Roer er de suiker, azijn, wijn en port door en laat het geheel 10 min. doorkoken. Schep vervolgens peer of appel en rozijnen door de kool en kook het geheel nog ongeveer 10 min. tot de kool gaar is. Breng op smaak met zout en peper. Rooster de walnoten even in een droge koekenpan en roer ze door de kool.

naar boven
naar boven