HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 2, 10 jan 2008



ER IS



Er is een fluistering
voetstappen
van komende dageraad.


Strek je hart uit
op de aarde
luister
naar trillingen
van niet te stuiten groei
geboorte
van
nieuwe liefde.

Wim Schenk


Wim Schenk is een klant van onze winkel en hij gaf ons dit gedicht bij wijze van nieuwjaarswens. Omdat ik het zo mooi vond heb ik hem gevraagd of ik het in deze brief mocht publiceren, waar hij vriendelijk toestemming voor gaf. Bedankt!

We maken in deze brief altijd graag plaats voor bijdragen van abonnees, dus mocht u een niet te stuiten inspiratie voelen opkomen voor een stukje, gedicht, cartoon, tekening of wat dies meer zij, die hier niet zou misstaan, ernstig of kolderiek, vrolijk of treurig, dwaas of wijs, dan hoeft u die niet langer te onderdrukken... (W)



Versaanbod voor week 3:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.

Aanbieding:  
Koolrabi/st 1.75
Appels Elstar klein/kg 1.95

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Boerenkool 't Leeuweriksveld
Veldsla 't Leeuweriksveld
Prei 't Leeuweriksveld
Waspeen Div. bioboeren, Flevopolder
Koolraap Wiersema, Groningen

Volgende week verwacht: witlof, gemengde kiemen, groene kool, ......

Nu dan eindelijk de al twee keer aangekondigde veldsla. Midden in de winter groeit het gewas nu eenmaal niet snel, zelfs niet in een kas. Maar als de zon af en toe schijnt wordt het er toch meteen verbazend warm! Deze week komen alweer nieuwe plantjes om de vrijgekomen ruimte in te nemen.

Recepten

hoeveelheden voor twee personen

Preisoep met gember en koriander

500 g. prei, 1 sjalotje, 0,5 thl. gem. koriander, 2 thl. gemberpoeder, 1 uitgeperst knoflookteentje, 0,5 L water, 1 groentebouillonblokje, 1 laurierblad.

Het sjalotje snipperen en 2 min. zachtjes bakken. De prei in dunne ringetjes snijden en goed wassen. De koriander, gemberpoeder en het teentje knoflook toevoegen en nog ca. 1 min. zachtjes bakken. Preiringen toevoegen en iets laten slenken. Een halve liter water, 1 groentebouillonblokje en 1 laurierblad toevoegen, al roerend aan de kook brengen. 20 min. zachtjes laten koken.

Koolraap is familie van de kool en van radijs, maar heeft meer een koolsmaak, dus niet het scherpe van radijs. Het is één van de weinige kolen die onder de grond groeien.

Gebakken koolraap

1 koolraap, (olijf)olie, zout

Snij de koolraap fijn in frietjesvorm, ongeveer een half uur bakken in de olie met wat zout. Regelmatig omscheppen. Lekker hierbij is: crème fraîche met kerrie of spekjes of gebakken uitjes.

Koolraappuree

Veel kinderen eten koolraap liever als hij op deze manier is klaargemaakt.

ca. 600 g. koolraap geschild gewogen, 2 dl. water, 1 laurierblad, 1 thl. karwij-of venkelzaad of 1/2 thl. marjolein, 3/4 thl. zout, 1 thl. bloem aangemaakt in 1/2 dl. water, 1/2 dl. room liefs zoete, 1-2 eetl. peterselie, selderijblad of kervel, fijngeknipt.

Snijd de raap in blokjes. Breng het water aan de kook met de kruiden en het zout en laat de blokjes koolraap hierin goed gaar koken in ca. een 1/2 uur. Verwijder het laurierblad en pureer de blokjes door ze fijn te stampen, door een zeef te wrijven of te mixen. Bind de puree met het meel. Laat alles nog een keer doorkoken en breng de puree op smaak met de room. Strooi de verse kruiden eroverheen. Lekker bij aardappels en vlees of eet er gekookte granen en bv. veldsla bij.
Variaties: Vervang de helft van de koolraap door wortels. De puree wordt hierdoor wat zoeter en intenser van kleur.
Vervang de helft van de koolraap door pastinaak of aardappel, hierdoor wordt de puree nog wat milder, maar niet zoetig van smaak.

Boerenkoolsoufflé

300 g verse, fijngesneden boerenkool, 6 eieren, 200 g komijnekaas, geraspt, nootmuskaat, zout, versgemalen zwarte peper, ovenschaal

Boerenkool in water met wat zout 20 min. zachtjes koken, uit laten lekken en al het vocht er uitdrukken. De eieren splitsen, de dooiers met zout, peper en een mespunt nootmuskaat mengen en met de kaas door de boerenkool scheppen. Eiwitten goed stijf slaan in een vetvrije kom en luchtig door het boerenkoolmangsel roeren. Het geheel overgieten in een grote ovenvaste schaal en 20 min. bakken in een voorverwarmde oven van 190°C. Direct opdienen!

Zuid-Franse wortelstoofpot

0,5 kg waspeen, 2 uien, 3 stengels bleekselderij, 3 tenen knoflook, 1/2 sinaasappels, 4 el. olijfolie, (zee)zout, 2 blikken tomatenblokjes ( ca. 400 g elk), 1 dl. groenten-of kruidenbouillon, 1 dl. volle rode wijn, schepje suiker, 1 takje rozemarijn, 3 takjes tijm, versgemalen peper, 3 el. kappertjes, goed uitgelekt, 4 el. fijngeknipte peterselie.

Snijd de schoongemaakte waspeen in stukken van ca. 5 cm. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne boogjes. Snijd de bleekselderij in boogjes. Pel de knoflook en hak de tenen heel fijn. Boen de sinaasappel goed schoon, snijd het kapje eraf en snijd het met schil en al in stukjes. Verhit 3 l. olie in een zware braadpan. Bestrooi de waspeen met wat zout en bak ze al omscheppend op halfhoog vuur lichtbruin. Neem ze uit de pan. Doe ui, selderij en knoflook in de pan en bak de groenten 2 min. Voeg tomatenblokjes, bouillon, wijn, suiker, sinaasappel, rozemarijn, tijm en peper naar smaak toe. Doe de wortelen erbij, breng alles aan de kook en stoof het geheel op heel laag vuur gaar ( ca. 1 uur), met het deksel op de pan. Kook een teveel aan kookvocht eventueel in. Strooi kappertjes en peterselie over de stoofpot en serveer meteen. Lekker met gebakken aardappels en feta of oude Goudse. Ook lekker met krokant gebakken spekblokjes of reepjes parmaham.

  > Ons nieuwe bestelboek voor 2008 is uit, met het complete assortiment biologische zuivel, brood en droogwaren dat we u kunnen leveren! Op verzoek krijgt u een exemplaar toegezonden.

  > De website wordt regelmatig bijgewerkt. Kijkt u bv. eens onder het kopje Foto's!