HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 11, 13 maart 2008

Biodynamisch

In week 8 schreef ik over de biologisch-dynamische (kortweg b.d.)landbouw. Het ideaal van de bd. landbouw is het zogenaamde gesloten bedrijfsorganisme: een gemengd landbouwbedrijf waarop het vee gevoerd wordt met op het bedrijf zelf voortgebrachte voeders, en de grond bemest wordt met mest van de eigen veestapel. Het ideale bd bedrijf is dan ook helemaal zelfvoorzienend. Op die manier kan de boer de unieke kwaliteiten van zichzelf en van de plek waarop hij boert, het sterkst tot ontwikkeling brengen en daarmee ook levensmiddelen met een sterk eigen karakter voortbrengen.
Da's heel wat anders dan al die bulkproducten, die het overgrote deel van ons voedsel tegenwoordig uitmaken... gevoelsmatig vind ik het goed voorstelbaar, dat het eten van levensmiddelen met zo'n eigen karakter een mens ook kan helpen om meer zijn eigen karakter te ontwikkelen en echt zijn eigen weg door het leven te vinden.
Ik moet hier wel bij vertellen dat je als boer heel wat obstakels tegenkomt op de weg naar dit mooie ideaal. De structuur van de samenleving die we nu nog hebben, waarbij geen inzicht ontstaat in het geheel van de economie, waarbij we grond en arbeid nog steeds als koopwaar behandelen, wat ze in werkelijkheid niet zijn, en waarbij de overheid voortdurend op de stoel van de boer gaat zitten met steeds gedetailleerdere en absurdere voorschriften voor de landbouw...
dit alles staat haaks op het b.d. ideaal. Zodat de b.d. landbouw in veel opzichten nog in de kinderschoenen staat, hoewel de beweging al meer dan 80 jaar geleden begonnen is.
Toch is het natuurlijk erg de moeite waard om ondanks alle beperkingen zoveel mogelijk aan dit prachtige ideaal van landbouw gebaseerd op echt inzicht en liefde te werken!

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei 't Leeuweriksveld
Broccoli Puglia, Italië
Rode kool       de Verte, Sexbierum
Bietjes Gerbranda State, Pietersbierum
Bataviasla Reuse, Bellegarde, Frankrijk

Volgende week verwacht:
Alfalfa, waspeen, andijvie, witlof, aubergine

De eerste plantjes zitten in de vollegrond! (sla, spinazie, broccoli, spitskool, rode biet) Tussen alle buien door was zaterdagmiddag net een goed moment om een stuk te spitten en te beplanten. Vliesdoek erover om ze tegen de kou te beschermen en nu maar hopen dat we geen strengere vorst dan -5 graden meer krijgen.

Tip: om prei een tijdje te bewaren kunt u haar ook, behalve in de koelkast, in uw tuin weer in de grond zetten. Het is een eenzaadlobbige plant die net als gras het groeipunt onderin heeft. Ze gaat dan ook gewoon weer wortels maken. Wel oppassen na half april, want dan begint winterprei door te schieten en bloemen te maken. Ook mooi, maar niet meer eetbaar.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 12:
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Alfalfa/150g 0.85
Zuurkool naturel/500g 0.70

Recepten

Rode koolsalade

1 rode kool, 2 sinaasappels, 1 appel, 1 el. mosterd fijn, 2 el. sesamzaad, 100 g cashewnoten, 50 g pijnboompitten, 1 el vers gehakte peterselie, 75 ml. sojasaus, 1 el. ahornsiroop, 6 el. olijfolie, peper, zout.

Snijd de partjes van de sinasappel en bewaar de sinaasappelsap. Schil de appel en snijd deze in partjes. Vermeng de mosterd met de ahornsiroop en het sinaasappelsap.Vermeng de partjes sinaasappel en appel met de fijngesneden rode kool. Bak de nootsoorten goudbruin in een pan en blus af en blus af met de sojasaus. Serveer in kleine bakjes en bestrooi met peterselie.

Broccolisoep

400 g broccoli, 8 dl. bouillon, 30 g boter, 30 g bloem, 1 eierdooier, ½ dl. melk, zout, peper.

Was de broccoli, snij van de stronk het onderste stukje weg, schil de dikke stronken en snij die in stukjes. Breng een bodempje bouillon aan de kook en kook daarin de broccoli 15 min. Snij de gare broccoli klein en wrijf die door een zeef. Smelt de boter, voeg onder goed roeren de gepureerde broccoli, de bloem en de rest van de bouillon toe. Blijf roeren tot de soep is gebonden, zet het vuur laag en laat de soep nog 5 min. zachtjes koken. Klop de eierdooier los met wat melk, giet wat van de hete soep onder roeren bij dit mengseltje (van het vuur af) bij de soep in de pan. Maak de soep op smaak af met zout en peper. Eet er bv. geroosterd brood bij. Wilt u een wat meer gevulde soep, laat in de soep dan gehaktballetjes, stukjes ham of stukjes hardgekookt ei warm worden.

Stamppot bieten

800 g aardappels, 600 g bieten, 150 g doorregen spekjes, 1 gesnipperde ui, 2 haringen, 1 komkommer, fijngeknipte bieslook.

Kook 800 g aardappels en maak er puree van. Kook 600 g bietjes, pel ze en snijd ze in blokjes. Bak 150 g doorregen spekjes met 1 gesnipperde ui. Snijd 2 haringen in reepjes. Snijd 1 komkommer in blokjes, knip bieslook fijn. Schep alles door de aardappelpuree.

Hartige appel-preitaart

Deeg: 300 g meel of bloem, 1,5 theel. zout,1, 75 dl. handwarm water.
Vulling: 150 g prei, 250 g aardappels, 250 g lichtzure handappels, 200 gr pittige kaas, zout en nootmuskaat naar smaak, 3 eetl. selderijblad, 1 geklutst ei, 1 dl. room, springvorm, olie om in te bakken.


Meel en zout mengen en er een kuiltje in maken. Het water op de olie gieten en tot een wittige emulsie kloppen met garde of mixer, in het kuiltje gieten en tot een glad deeg roeren. Afdekken en op kamertemp. 30 min. laten rusten. Prei in dunne ringen snijden en beetgaar bakken in wat olie en iets laten afkoelen.
Aardappels schillen en in plakjes schaven, appels in partjes snijden, klokhuis verwijderen, en parten in plakjes snijden. Kaas raspen.
Oven voorverwarmen op 200°C. Alle ingrediënten voor de vulling mengen (behalve ei en melk).
2/3 van het deeg uitrollen tot een lap die rondom 3 cm groter is dan de vorm en deze ermee bekleden. De vulling erin scheppen en gladstrijken. De deegranden er los op terug slaan. De rest van het deeg dun uitrollen, in repen snijden en als een raster op de vulling leggen. Raster met ei bestrijken en ca. 25 min. in de oven bakken op de onderste richel. De rest van het ei vermengen met de melk en halverwege de baktijd tussen het deegraster door op de vulling gieten.