HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 12, 20 maart 2008

Niet veel te doen

Eigenlijk heb je als boer niet veel te doen. Toch? Oké, de tijd van zaaien en planten begint weer. Voor we de plantjes in de grond zetten hebben we de grond bewerkt. En de mest verspreid. En de grond weer bewerkt. En nadat we geplant hebben, moeten we de plantjes beschermen met vliesdoek, of, als ze in de tunnelkas staan, water geven. En het duurt niet lang meer of we moeten weer gaan schoffelen. En wieden.
Grond bewerken, schoffelen, wieden, bemesten en beregenen. Dat is zo ongeveer alles wat je als boer kan doen.
En groeien? Dat doet het plantje zelf! Wat u wekelijks in het pakket aantreft is een staaltje scheppingskracht, daar kan geen voedseltechnologie tegenop. Zodra het plantje goed en wel geworteld is, begint het zelf zijn celletjes te delen: bladcellen, wortelcellen, stengelcellen, bloemcellen, noem maar op. En je hoeft het plantje heus niet te vertellen wat het moet doen, hij weet het zelf 't best. Afblijven dus!
Als boer hoef je niet meer te doen dan het scheppen van de ideale omstandigheden voor zo'n zelfstandig plantje.
Het eigenlijke... daar sta je machteloos naar te kijken.
En verwonderd. Bij een bed sla sta je naar enkele duizenden wondertjes van leven te kijken. De wetenschap is er nog steeds niet achter, wat dat nou is, 'leven.' Ja, een samenspel van biologische processen. Maar wat is de stuwkracht daarachter, het begin dáárvan?
Het is deze verwondering die me aantrekt in de biologisch-dynamische landbouw.
Sorry, maar nu moet ik weer aan het werk. Grond bewerken, mest kruien, vliesdoek leggen, wieden, water geven...

Martin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterandijvie       De Eemstuin, Uithuizermeeden
Alfalfa De Peuleschil, Rottevalle
Waspeen Hortica, Espel
Witte kool De Verte, Sexbierum
Aubergine Eco-sur, Spanje

Volgende week verwacht:
Veldsla, witlof, rode biet, groene kool, prei

De winterandijvie komt van De Eemstuin, een tuinbouwbedrijf met (ongestookte) kassen, vollegrondsgroente, en een zorgtak, in Noord-Groningen vlakbij de kust en de monding van de Eems. De Eemstuin teelt voor groothandel De ZaaiSter en voor collega's, en maakt ook groentepakketten voor hun eigen abonnees. De andijvie is in oktober al geplant en heeft de hele winter in de kas doorgebracht, zodat we nu, vroeg in het voorjaar alweer biologische Nederlandse andijvie hebben.

Twee verzoekjes:
- Wilt u bij betalingen a.u.b. uw abonneenummer (postcode + huisnummer) vermelden? Soms weten we niet zeker van wie een betaling afkomstig is.
- We hebben het liefst dat u zoveel mogelijk betalingen bundelt. Als u in plaats van elke week 1x/maand of 1x/kwartaal betaalt, scheelt het ons bankkosten en administratief werk.

Versaanbod voor week 13
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Cherrytomaat piccolo, NL, erg lekker!/250g 1.75
Rode bietjes/kg 0.90

Recepten

Aubergines met olijfolie

0,5 kg aubergines, 1/2 kop olijfolie, 1 grote uien in plakken gesneden, 1 blikje tomatenstukjes, gehakte peterselie, 1-2 gesneden teentjes knoflook, zout en peper, 1 eetl. suiker

Snijd het groene eind van de aubergines af en maak in elke aubergine van bijna het ene eind tot het andere eind een diepe inkerving. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de aubergines 10 min. Op laag vuur, waarbij u ze 1 of 2x omdraait. Haal ze uit de pan en doe ze in een stoofschotel. Laat de uien in dezelfde boter in dezelfde braadpan zacht worden. Voeg de gehakte tomaten, peterselie, knoflook, zout en peper toe. Laat het mengsel 15 min. Koken en vul de inkervingen van de aubergines hiermee. Doe de overgebleven tomaten door een zeef en giet ze over de aubergines. Voeg zout, peper en suiker toe. Doe er een deksel op en laat de aubergines op laag vuur of in een matige warme oven 40-50 min. Bakken. Dien ze koud op.

Aubergines met vlees en tomaten

1 pond magere riblappen, 1 pakje gedikte tomaten, 2 aubergines, 1 ui, peper, zout, 1 theel. komijnpoeder, 3 tenen knoflook.

In boter knoflook en ui fruiten (niet bruin) gedikte tomatensap erbij doen. Met komijn, zout en peper op smaak maken, blokjes vlees erbij, aanvullen met water tot het net onder water staat. Aan de kook brengen, voor dat het kookt even proeven en eventueel kruiden toevoegen. Ongeveer 1 uur laten stoven. Aubergines in plakjes snijden, zout erop en ong. 15 min. laten intrekken. Aubergines afspoelen en laten uitlekken in een vergiet. Aubergines bakken in de olie en daarna afdeppen met keukenpapier. Bij de prut doen en nog ong. 30 min. meepruttelen.

Indische kool in cocosmelk

700 gr. witte kool, 2 dl. cocosmelk van een blok santen of van gemalen cocos. 2 sjalotjes of 1 ui, fijngesn., 1 theel. sambal of meer naar smaak, 4 theel. ketoembar. scheut olie om in te bakken, 2 eetl. geraspte kokos, citroensap, 2 hardgekookte eieren.

Cocosmelk maken van een blok santen (zie verpakking) of van gemalen kokos. Kool in smalle reepjes snijden. Ui, knoflook, ketoembar en sambal fijnwrijven en in wat olie goudbruin fruiten. Met een handvol tegelijk de koolreepjes toevoegen en even meefruiten. De kokosmelk erbij gieten en ca. 10 min. op een laag pitje laten sudderen tot de kool beetgaar is. De gemalen cocos erdoor scheppen en alles op smaak brengen met zout en enkele theel. citroensap. Garneren met plakjes hardgekookt ei. Serveren met rijst en sajoer toemis van raapstelen. Maak een extra feestelijke rijsttafel met bijv. gebakken tofu of vlees, kroepoek, atjar, seroendeng en gebakken banaan.

Andijviestampot met spekjes, geitenkaas en honing-tijmjus

0,75 kg kruimige aardappels, 0.75 dl. warme melk, 150 g spekblokjes, boter, 1 stronk andijvie, peper en zout, 3 lente-uitjes, 2 takjes tijm, bouillonpoeder, 0,5 eetl. vloeibare honing, 200 g zachte geitenkaas

Schil en was de aardappels. Snijd ze in stukjes, Kook ze in ruim water met zout in ca. 20 min. gaar. Bak in een droge koekepan de spekjes uit. Was de andijvie en de lente-ui en snijd ze fijn. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de melk en de helft van de vloeibare margarine toe en breng het op smaak met zout en peper. Meng de andijvie,lente-ui en de helft van de spekjes door de puree. Serveer de stamppot met de rest van de spekjes en de geitenkaas 'on top'.
De jus: haal de tijmblaadjes van de takjes. Verhit de rest van de boter in een pan, (laat het bruin worden) en voeg voorzichtig 2 ½ dl. koud water, de bouillonpoeder en de tijmblaadjes toe. Breng het al roerend aan de kook en laat de jus 1 minuut zachtjes doorkoken. Roer op het laatst de honing door de jus.