HOME

meer pakketbrieven

meer recepten
logo

Week 34, 21 aug 2008

BIJEENKOMST: 22-8, 20u.

Toekomstplannen

De warme en toch nog redelijk droge dagen afgelopen week gaven weer een kans in het gevecht tegen het onkruid, we konden met trekker en schoffel het land op om een beetje op te ruimen. 's Ochtends glinstert alles van de dauw en is het behoorlijk fris maar overdag wordt weer duidelijk dat het nog zomer is. Daarnaast zijn we natuurlijk onverminderd intensief bezig met onze toekomstplannen. Dat betekent naast de zoektocht naar dé plek ook het nodige cijferwerk. Alsof ze merken waar we zo mee bezig zijn had ik met veel klanten in de winkel gesprekken over voeding en prijzen. Het was hartverwarmend voor mij, dat er veel begrip is voor onze manier van doen: kleinschalig, gevarieerd en met hart voor de zaak. Een klant vertelde dat ze steeds beter kan proeven of groente met aandacht geteeld is, zulke groente vindt ze niet zo vaak en ze wil daar graag een redelijke prijs voor betalen.
Mijn muziekcollega's uit Duitsland vertelden dat ons standaard-groentepakket voor 2 personen daar niet onder de 10 euro te krijgen is - terwijl de lasten voor grond en gebouwen er veel lager zijn dan in Nederland.

Een deel van de benodigde extra financiën zal de komende tijd uit een prijsverhoging van de pakketten moeten komen; binnenkort ontvangt u nader bericht in deze brief.
Voor alle duidelijkheid: het gaat ons er om een plek te vinden waar we een duurzaam b.d.-bedrijf kunnen stichten; als wij er over 25 jaar mee ophouden, moet er een opvolger met de juiste capaciteiten er zonder dat hij een grote som geld meebrengt in kunnen stappen om het bedrijf voort te zetten.
Wouter heeft contact gelegd met de Stichting Grondbeheer Biologisch-Dynamische Landbouw. Daar zijn de nieuwe bestuurders ook juist met de vraag bezig: hoe kunnen we startende biologische boeren ondersteunen zodat ze niet aan de hoge grondprijzen ten onder gaan.
Waren er vroeger veel meer helpende handen direkt op het land nodig om de mensen van goed eten te voorzien, vind ik die handen nu meer terug in het meedenken en meedragen rond een boerenbedrijf.
Voor vrijdagavond hebben we al wat aanmeldingen voor de bijeenkomst en we zijn druk bezig met de nodige voorbereidingen.

U bent allen van harte welkom om 20.00 uur op 't Leeuweriksveld.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla   't Leeuweriksveld
Broccoli   't Leeuweriksveld
Bosbiet   't Leeuweriksveld
Courgette   't Leeuweriksveld
   of Zomerkool   De Eerste
Sperciebonen   Buining, Ter Apelkanaal

Volgende week verwacht:
Suikermais, prei, komkommer, bloemkool, sla.

Versaanbod week
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook klikken op Versaanbod.
 
Aanbieding:  
Andijvie/st* 1,40
Waspeen/kg* 1,70
(* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld)  

Recepten

Broccoli met notensaus en rijst

Vegetarisch hoofdgerecht voor twee personen
500 g broccoli
125 g zilvervliesrijst
100 g gezouten cashewnoten
100 g champignons
½ eetlepel boter of margarine
1/8 l slagroom
zout
peper
1/4 theelepel nootmuskaat
keukenpapier 


In een pan met kokend water zilvervliesrijst koken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Intussen de broccoli schoonmaken en wassen. In kleine roosjes verdelen. Stronkjes in stukjes snijden. In een pan met weinig water en zout de broccoli in ca. 10 minuten gaarkoken. In een vergiet laten uitlekken. 
Van de noten 3/4 deel fijnhakken. De champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden. 
In een pan boter verhitten. De fijngehakte noten en en de champignons toevoegen en ca. 2 minuten bakken. 
Slagroom, peper, zout en nootmuskaat toevoegen. In ca. 5 minuten op half hoog vuur iets laten inkoken. De broccoli door de saus scheppen en nog ca. 3 minuten verwarmen. 
Schep de zilvervliesrijst op twee borden. De broccoli met saus ernaast scheppen. De rest van de cashewnoten erover strooien. 

Pasta met sperziebonen en olijven

Hoofdgerecht voor 3 personen
300 g spaghetti of andere pasta
300 g sperziebonen
flinke handvol zwarte, ontpitte, gehalveerde olijven
doosje kerstomaatjes
4 el. rode pestosaus
150 g parmaham
75 g geraspte oude kaas


Snijd de sperziebonen in kleine stukjes en kook ze ca. 10. min. 
Kook de pasta. 
Scheur de ham in stukjes en bak een poosje in de pan. Haal uit de pan. 
Halveer de tomaatjes en olijven. Doe ze in de pan. Voeg sperziebonen, ham en pesto toe. Serveren met geraspte kaas.

Bieten maaltijdsalade

Hoofdgerecht voor vier personen
300 g bieten
300 g aardappels
150 g belegen kaas
2 grote zoet-zure augurken
1/4 komkommer
zout, peper
stokbrood
knoflooksaus


Kook de bieten en de aardappels gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Als de bietjes en de aardappels zijn afgekoeld, snijd ze dan in blokjes. Snijd ook de augurk, de kaas en de komkommer in blokjes. Roer alles door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Serveer met het stokbrood en de knoflooksaus.