logo

Week 19, 6 mei 2009

Bananen

Nog geen 5 km van onze boerderij ligt Borgers Bananenrijperij. Daar halen we nu elke dinsdag onze bananen. Ik kom dan met mijn busje aangereden voor één, soms twee of drie dozen bananen en dat voelt soms nogal grappig. Er is daar een gigantisch grote hal met supergladde vloer, waar je makkelijk met de auto in kunt rijden. Er zijn tientallen rijpruimtes zo groot als een grote vrachtwagen en aan de ene kant een aantal ingangen voor de vrachtwagens om te laden en te lossen.
Hier komen uit de hele bananenwereld onrijpe bananen, gangbaar en biologisch, om af te rijpen en dan weeer over de rest van de wereld verkocht te worden. In een rijpcel past een hele lading bananen. Het rijpen is een uitgekiend proces met precies afgestemde temperatuur en zuurstoftoevoer. Bij de gangbare bananen wordt daarnaast ook ethyleengas toegevoerd, bij de biologische is dat niet toegestaan, daar wordt met water oftwel het vochtgehalte van de lucht gewerkt. Het rijpen van de biologische bananen vraagt meer vakmanschap omdat er sneller rot in kan komen. Alles is computergestuurd, maar toch kijkt er ook nog meerdere keren per dag iemand in de cel want het blijft een natuurprodukt dat elke keer anders is. Ook zijn er "moeilijke"en "makkelijke" herkomstlanden. Ze onderscheiden 7 kleuren tussen groen en geel in. Een heel ander bedrijf dan het onze, maar ik vond het heel spannend.
Tenslotte stapt dan één van de medewerkers op zo'n zelfrijdende palletwagen en racet door de hal op zoek naar de cel met de biobananen en ik krijg mijn doos tot op de achterbak van mijn busje geleverd.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld, Orvelte
Kropsla't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Wilde spinazie't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
RabarberDe Morene, Drouwen
BloemkoolKees Nieuweboer, Pietersbierum

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 20 verwacht:
Asperges, lenteui, bataviasla, ...

OPEN DAGEN 6 en 7 juni
Ook dit jaar doen we mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer. U bent van harte welkom op zaterdag en zondag tussen 10 en 16 uur!

Op hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, bezorgen we geen pakketten. De uitlevering van alle pakketten wordt die week één dag vervroegd.

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b. (vóór het begin van de betreffende week/weken.
Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 20
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Lenteui *1,00 / bos
Raapstelen *1,20 / bos

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Pasta met wilde spinazie

Hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr pasta
500 gr wilde spinazie
1 bakje champignons
2 teentjes knoflook
1 bakje crème fraîche
eventueel 1 scheutje witte wijn

Kook de pasta al dente. Snijd de champignons in stukjes/ plakjes en was de spinazie.
Doe een beetje olie in een hapjespan of koekenpan en doe daar de champignons in. Even bakken, daarna de spinazie toevoegen. Laat het slinken en voeg dan de 2 uitgeperste teentjes knoflook toe. Dan de crème fraîche en eventueel een scheutje witte wijn. Laat nog even inkoken. Maak op smaak met versgemalen peper. Lekker met pittig gekruide tofu.

Visfilet met rabarber-honingsaus

hoofdgerecht voor 4 personen

4 moten witvisfilet à ca. 150 gr
zout, peper
bloem
300 gr rabarber
50 gr boter
2-3 eetl honing
1 eetl balsamico- of frambozenazijn
1 dl water
2-3 cm verse gemberwortel, geraspt of 2 theel gemberpoeder
maizena of allesbinder
1-2 theel mosterd

Bestrooi de visfilet met zout, peper en bloem. Bak de vis in de hete boter in 3-4 min. per kant bruin en gaar. U kunt de vis ook pocheren. Maak intussen de rabarber schoon en snijd de stelen in stukjes van ca. 2 cm. Kook de rabarber in 6-8 min. gaar met de azijn, honing, gember en het water. Laat de rabarber als compote of pureer de stukjes met de staafmixer tot moes. Voeg de mosterd met zout en peper naar smaak toe en bind de saus met aangelengde maizena of met allesbinder tot de gewenste dikte. Serveer de rabarbersaus met de gebakken of gepocheerde vis. Lekker met gebakken aardappels.

Kropsla met knolselderij en roquefort

bijgerecht voor 2-4 personen

1 kropsla
1 selderijknol van ca. 250 gr
1 eetl limoen- of citroensap
zout
witte peper
2 eetl (zonnebloem)olie
ca. 75 gr Roquefort of andere blauw geaderde kaas
3 - 4 eetl crème fraîche
1/2 theel geraspte limoen- of citroenschil
2 theel fijngesneden bieslook

Maak de sla schoon. Spoel de bladeren enkele malen in ruim koud water. Maak ze daarna zo droog mogelijk (slacentrifuge).
Scheur de bladeren in kleine stukjes en neem de dikste nerven weg. Boen de selderijknol onder stromend koud water schoon. Snijd de selderijknol in 3 - 4 dikke plakken. Schil de plakken en spoel ze onder stromend koud water. Maak de plakken droog met keukenpapier en rasp ze op een (zeer) grove rasp.
Breng in een pan met dikke bodem 3/4 liter water aan de kook. Voeg limoen- of citroensap toe en roer er 2 theelepels zout en de olie door. Voeg de selderijknol toe. Roer alles krachtig door. Wacht tot alles aan de kook is gekomen. Neem dan de pan van het vuur en laat de knolselderij in het kookvocht koud worden. Laat de knolselderij daarna in een bolzeef uitlekken.
Wrijf de helft van de Roquefort door een fijne zeef. Vermeng de nu verkregen puree met crème fraîche en roer er geraspte limoen- of citroenschil door. Voeg naar smaak zout en/of peper toe. Verdeel de sla als bedjes over de borden.
Schep de uitgelekte knolselderij er in het midden op. Schep de saus er over en bestrooi de gerechten met de verkruimelde rest van de Roquefort en de bieslook.

Bloemkool met een bitterzoete uien-walnotensaus

Bijgerecht voor 4 personen

2 uien, gesnipperd
beetje olijfolie
65 gr gepelde walnoten
1/2 teen knoflook
beetje tijm
± 3 dl bouillon
1 bloemkooltje

Bak de ui zachtjes goudgeel in 20 minuten. Doe de ui samen met de walnoten, knoflook, tijm en een gedeelte van de bouillon in de beker van de staafmixer en pureer. Voeg zoveel bouillon toe dat het sauzig wordt. Bewaar. Maak de bloemkool in zijn geheel schoon. Snijd zo veel mogelijk van de stronk eraf, maar zo dat de bloemkool niet uit elkaar valt. Kruis de stronk diep in. Doe hem in een pan, zet onder water, voeg goed zout toe en kook beetgaar. Blijf erbij, prik met een vork om te testen, en giet onmiddellijk af als de bloemkool beetgaar is. Zet eventjes onder koud water om het kookproces te stoppen. Giet opnieuw goed af. Serveer de bloemkool overgoten met de saus.

naar boven
naar boven