logo

Week 21, 19 mei 2009

Rups

Anna en Roos hadden een rups gevonden. Enthousiast lieten ze hem aan me zien: hij was prachtig blauw-groen gekleurd met een fijne gele streep over de rug. Oei, dacht ik, want ik herkende hem als de rups van een koolwitje. De vrees van elke tuinder: deze rupsen kunnen genadeloos huishouden in kool. Maar goed, eentje meer of minder maakt ook niets uit, en bovendien is het enthousiasme van mijn kinderen toch meer waard dan een paar koolplantjes? "Jullie moeten hem in een potje doen" zeg ik, "en elke dag een vers koolblaadje geven." Dat laten ze zich geen twee keer zeggen en de rups krijgt een goed leven. Gaatje in de deksel voor de luchtverversing, beetje water onderin voor als hij wil drinken, en regelmatig heerlijke verse bloemkoolblaadjes. Binnen korte tijd verschijnt een respectabel aantal kleine, heldergroene poepjes onderin het potje: er gaat heel wat door hem heen!

Na een week zien we dat de rups verdwenen is en er een klein, lichtgroen pakketje met wat puntige uitsteeksels aan de bovenrand van het potje plakt. Anna en Roos vinden het héél geheimzinnig, en ik niet minder. We wachten in spanning af. Het popje wordt langzaam lichter van kleur, tot bijna doorschijnend zilverwit, verder is er niets te zien. En dan, na zo'n twee weken, ontdekken we dat de pop leeg is. Jawel hoor, er zit opeens een prachtige witte vlinder in de keuken! Bewonderend slaan we hem gade - al schiet door de tuinder ook even de gedachte: "hoeveel eitjes zou zo'n beestje leggen?". Het koolwitje blijft een hele tijd stil zitten, alsof het nog een beetje aan zijn nieuwe lijf moet wennen. We zetten de deur naar buiten open, zodat hij de vrijheid tegemoet kan fladderen. Hij neemt nog een klein rustpauze op de buitenmuur van ons huis. Dan komt Mollie, ons poesje, en bedenkt zich geen moment: hap! en weg is het koolwitje… ons beduusd achterlatend.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Andijvie't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Koolrabi't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Bosui't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
Paksoy Shanghai't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord
òf 
AspergesDe Morene, Drouwen
Waspeenvia de Zaai-Ster

't Leeuweriksveld, Wilhelmsoord is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

De aspergeoogst op De Morene valt momenteel tegen door het koelere weer en doordat de asperges al een flinke piek hadden in april. Een deel van de abonnees houdt daardoor de beloofde asperges nog steeds tegoed.

In week 22 verwacht:
Bosbiet, prei, koolrabi, ijsbergsla, spinazie, asperges?

OPEN DAG 6 en 7 juni.
Ook dit jaar doen we mee met de landelijke open dagen bij de biologische boer. U bent van harte welkom op zaterdag en zondag tussen 10 en 16 uur!

Wilt u afwezigheid wegens vakantie tijdig aan ons doorgeven a.u.b.: vóór het begin van de betreffende week/weken. Nog beter: gun een vriend of familielid tijdelijk het genot van uw pakket!

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag17-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 22
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Bosbiet *2,25 / bos
Rode paprika, Aldo van Os, Erica4,50 / kg

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Wortelsoep met basilicum

Voor- of lunchgerecht, 4 à 5 personen

Croutons:
4 sneden oud stevig wit-of volkorenbrood
olijfolie
zout
Provençaalse keukenkruiden

Soep en olie:
650 gr bospeen of waspeen
8 eetl extra vierge olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 gele ui, fijngesnipperd
1 liter groentenbouillon
1 bosje basilicum
zeezout
versgemalen peper
2 eetl vers citroensap

Ook nodig: keukenmachine, staafmixer, oven

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Snijd het brood (al dan niet ontkorst) in gelijke blokjes. Schep het brood in een ovenschaal om met een paar lepels olie, een snuf zout en een flinke snuf Provençaalse kruiden, en bak er in de oven in circa 15 minuten goudbruine croutons van.
Laat ze afkoelen en bewaar ze zonodig in een trommel. Snijd het groen van de peen, was de peen (niet schrappen) en snijd in stukjes.
Verhit enkele eetlepels olie in een (soep)pan met dikke bodem. Fruit de knoflook met de ui enkele miniuten tot de ui glazig wordt.
Voeg de peen en bouillon toe en kook de groente in 20-30 minuten zachtjes gaar.
Neem de pan van het vuur. Scheur de basilicum fijn en doe over in de kom van een keukenmachine. Voeg ca. 6 eetl olijfolie toe in een dun straaltje terwijl de machine draait en pureer tot en dik sausje. Pureer de soep grof met de staafmixer; laat wat wortelstukjes heel.
Verwarm de soep tot tegen het kookpunt en breng op smaak met citroensap, peper en eventueel wat zout.
Serveer in diepe borden met een schepje basilicumolie en croutons.

Asperges met verse pasta en zalmfilet

500 gr verse asperges
125 gr verse pasta
125 gr verse zalmfilet op de huid
zout
viskruiden

Asperges tot moment van schillen bewaren in een natte theedoek op een donkere plek. Asperges schillen met fijnschiller. De zalmfilet al vroegtijdig uit de koelkast en uit de verpakking halen.
Asperges in een grote pan met veel kokend water en een beetje zout ca 20 minuten koken (± 10 minuten laten staan). De laatste 10 minuten gebruiken om de zalmfilet en de pasta klaar te maken. Zalmfilet op de huid leggen en de bovenkant bestrooien met beetje zout en viskruiden. Vervolgens 4 minuten per kant bakken in pan met beetje olie en beetje boter (eerst olie warm laten worden, dan boter erbij). Niet te lang bakken, anders wordt de zalmfilet te droog en niet meer mooi rose van binnen. De pasta koken.
Leg op voorverwarmde borden een beetje pasta, twee asperges en de zalm. De rest van de pasta en de asperges in de pan laten en steeds aanvullen op het bord. Zo blijft het lekker warm (asperges zijn het lekkerst als ze warm blijven tot het moment dat je ze opeet).

Roerbak-andijvie

voor 2 personen

1 krop andijvie
150 gr champignons
1 rode en 1 gele paprika
8 lenteuitjes
4 teentjes knoflook
2 eetl olie

eventueel:
muntblaadjes
8 verse vijgen
vers gemalen vierseizoenenpeper

Snijd de andijvie in grove stukken, ook de lenteui in grove stukjes snijden. De paprika's schoonmaken en in hele dunne reepjes snijden, champignons snijden, de knoflook pellen en in dunne plakjes schaven.
Doe 2 eetlepels olie in de wok, laat het goed heet worden. Bak eerst de champignons tot ze bruin zijn.
Lenteui, knoflookschaafsel en de paprikareepjes toevoegen en bakken tot de paprikareepjes slap zijn. Daarna de andijvie toevoegen, en dan vlug roerbakken tot de andijvie bijna slap is.
Druppel een smaakje olie eroverheen, voeg eventueel de vijgen en de muntblaadjes toe, maar laat het geheel niet te lang op vuur staan anders wordt de andijvie te slap. Op smaak brengen met vierseizoenenpeper.

naar boven
naar boven