logo

Week 35, 26 aug 2009

Hennep

Naast de akker waar we dit jaar de groentes telen hebben we nog een tweede lap grond in gebruik om dan op lange termijn een goede vruchtwisseling mogelijk te maken. Hier hebben we dit jaar hennep geteeld. Dat is een mooie teelt om twee redenen: financieel enigzins aantrekkelijk voor een teelt die helemaal biologisch gedaan wordt maar gangbaar afgezet moet worden. En het is ook een erg mooi gewas: het groeit zo hard, dat het alle onkruid onderdrukt; het heeft een heel fijn en diep wortelstelsel wat een goede bodemstuktuur achterlaat, het is met geen ander landbouwgewas verwant en sleept ons dus geen ziektes en plagen binnen.
Half mei werd de hennep gezaaid en al gauw kwamen de kiemplanten met de eerste typische hennepbladeren. Je kon ze haast zíén groeien. Op sommige plekken groeiden al snel grote groene planten, op andere plekken was het veel minder, dat was waar de grond slecht is. Je kon dus aan de planten heel goed zien hoe deze akker in elkaar zit. In juli/augustus stond er een hele bos van manshoge planten met de mooi gevingerde bladeren en ook een typische geur. Soms vroeg een voorbijganger wie hier dan wel zijn wiet teelde en dan was het altijd leuk om uit te leggen dat je wel zo'n heel veld op moet roken om enigzins effect te hebben!
Eind augustus werd de hennep gemaaid en nu ligt het nog even na te rijpen voordat het opgehaald wordt en er van alles van gemaakt wordt: stof, touwen, isolatiemateriaal, huisdierstrooisel, zelfs in de autoindustrie wordt er gebruik van gemaakt. Hennep zou heel veel katoen kunnen vervangen want het is een mooi regionaal gewas. Er zijn een aantal gewone kledingwinkels die af en toe hennepspijkerbroeken verkopen. Wie weet zijn ze op onze akker gegroeid.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Kropsla - 't Leeuweriksveld
Pompoen - 't Leeuweriksveld
Prei - 't Leeuweriksveld
Spitskool, groene kool of paksoy - 't Leeuweriksveld
Tomaten of courgette - 't Leeuweriksveld
Rode paprika - Aldo van Os, Erica

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 36 verwacht:
Suikermaïs, spercieboontjes, spinazie, eikebladsla, ...

Openingstijden van onze boerderijwinkel:

maandag15-18 uur
donderdag16-19 uur
zaterdag  9-16 uur

Versaanbod week 36
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Suikermaïs0,90 / st
Spercieboontjes
(als het lukt om machinegeplukte te krijgen)
3,00 / kg
Appels nieuwe oogst Alkmene1,95 / kg
Knipbrood wit 800 g1,95 / st
Haverkorn 1000 g
(ingr.: tarwe, rogge, havervlokken, haver, gierst, gerst,
rijst, zeezout en roggedesem)
3,35 / st

Recepten

Couscous met pompoen en paddestoelen

hoofdgerecht voor 4 personen

50 gr blanke amandelen
300 gr couscous
75 gr rozijnen
400 gr pompoen­vrucht­vlees, in blokjes
2 el olie
1 teentje knoflook
rozemarijn
2 dl groentebouillon
250 gr eekhoorntjesbrood en 200 gr bundelzwammen óf 450 gr gemengde paddestoelen
1 el tahinpasta (sesampasta, pot)
8 (Romeinse) slabladeren
zout, peper

Rooster de amandelen in droge koekenpan goudbruin. Snij ze na afkoeling grof.
Meng de couscous en de rozijnen in een kom, schenk er 5 dl kokend water op. Laat dit 5 minuten wellen en daarna uitlekken in een zeef.
Verhit de olie en roerbak hierin de knoflook en rozemarijn (2 min.). Voeg de pompoen toe en bak deze ongeveer 3 minuten mee.
Schenk er de bouillon bij en laat deze 5 minuten stoven tot al het vocht verdampt is. Voeg de paddestoelen toe en bak ze 5 minuten mee.
Voeg de gewelde couscous en de amandelen toe en verwarm tot het door en door warm is. Roer de tahinpasta erdoor en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de couscous over de slabladeren en rol ze op.

Kropsla met ei en spekjes

1 grote kropsla
2 eieren
125 gr spek, in reepjes
1 citroen
5 eetl mayonaise
zout en peper

Kook de eieren en laat ze afkoelen. Snijd de eieren in blokjes. Bak 125 gram spek­reepjes zachtjes knapperig bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier, bewaar het spekvet. Boen de citroen schoon en snijd doormidden. Rasp de schil van een halve citroen. Pers de hele vrucht uit. Klop in een wijde schaal het citroensap, de citroenrasp, het spekvet en 5 eetlepels mayonaise tot een dressing, breng met zout en peper op smaak. Was en droog de bladeren van 1 grote krop sla en scheur in stukken. Meng de dressing door de sla. Bestrooi met spekjes en ei.

Prei met walnoot-citroen-dressing

Bijgerecht voor 4 personen

800 gr prei
1 bosje peterselie
handje walnoten
sap van een halve citroen
scheutje olijfolie
beetje poedersuiker
zout en peper naar smaak.

Snij de prei in stukken van ca. 10 cm en kook die 8 tot 10 minuten. Hak de peterselie en de walnoten fijn en meng ze met het citroensap, de olijfolie, de poedersuiker en peper en zout tot een dressing. Leg de prei op bordjes en giet er de dressing over.

Gebakken spitskool met cashewnoten

1 spitskool
3 bosuitjes
1 eetl citroensap
75 gr gezouten cashewnoten
3 eetl geraspte kokos
eetl roerbakolie
1 eetl milde kerriepoeder
zout
4 takjes koriander

Spitskool in reepjes van 1 cm. snijden. Bosuitjes in schuine ringen snijden. In wok olie verhitten en spitskool en kerrie toevoegen. Ca. 5 min. knapperig roerbakken en laatste minuut bosui toevoegen. Vervolgens de noten en kokos toevoegen alsmede zout en een paar druppels citroensap. Eenmaal van het vuur af de fijngeknipte koriander erbij doen.

Marokkaans stoofpotje

175 gr quornblokjes
3 tomaten
2 rode uien
1 courgette
1 rode paprika
25 gr rozijnen
1 teentje knoflook
2 eetl olijfolie
½ eetl chilipoeder
1 theel kaneelpoeder
½ theel gemalen komijn
versgemalen peper
een snufje zout

Meng de quornblokjes met de in stukjes gesneden ui, knoflook, courgette, paprika en tomaat, de rozijnen, de olijfolie en de kruiden door mekaar in een pan. Laat het geheel een halfuur sudderen en roer ondertussen regelmatig om. Als er teveel vocht in de pan is, kan je het deksel de laatste tien minuten van de pan laten. Serveer met couscous, bulgur of rijst.

naar boven
naar boven