logo

Week 38, 16 sept 2009

Plukken

"Het plukseizoen is weer begonnen" zei Martin gisteren, met lichte spijt in zijn stem, tijdens de oogst van de spinazie. De dagen worden korter en her en der verschijnen herfstkleuren in de bladgewassen. En hoezeer we die in de natuur ook waarderen, groente hoort er het hele jaar door stralend groen en voorjaarsachtig uit te zien. Dus dat betekent extra werk voor de tuinders, om nu toch een mooi ogend produkt af te kunnen leveren.
Er zijn gelukkig ook andere trucs voor: voldoende stikstofrijke mest bevordert een frisse groene kleur. En de planten niet te oud laten worden, dus liever wat vroeger oogsten, helpt natuurlijk ook om gele en bruine blaadjes te voorkomen. Maar toch worden veel gewassen lastiger te telen nu de lichthoeveelheid afneemt. Bospeen bijvoorbeeld lukt helemaal niet meer: het loof is eerder "versleten" dan de peen oogstrijp is.
Andere gewassen, zoals prei, andijvie en groenlof, zijn juist weer op hun best in het naseizoen, dus we hoeven nog niet te klagen!

Vandaag beginnen we met de "grote" oogst van de aardappels. Tot nu toe heb ik steeds gerooid wat er voor die week nodig was, nu is het tijd om de hele voorraad naar binnen te halen. Ik heb een éénrijig zogenaamd kantenrooiertje, die de aardappelrug opeet, de grond eruit zeeft en schudt en vervolgens de aardappels anderhalve meter verder naar links op de grond legt. Daarna laten we ze even drogen en rapen ze dan met de hand op. Op deze manier zien de aardappels er het mooist uit en heb je de minste kans op beschadigingen. In de schuur gaan we ze dan sorteren en bewaren. Wordt het daar in de winter te koud, dan zetten we ze in de koelcel, die de temperatuur bij plm. 5 graden houdt.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla - 't Leeuweriksveld
Groenlof - 't Leeuweriksveld
Wilde spinazie - 't Leeuweriksveld
Rucola - 't Leeuweriksveld
Tomaten - 't Leeuweriksveld
Suikermais - Albert Wismann, Frederiksoord

't Leeuweriksveld is aan het omschakelen naar biologische landbouw, de overige produkten hebben het EKO-keurmerk - keurmerk

In week 39 verwacht:
Sperciebonen?, raapsteeltjes, kropsla, peen, ...

De verwachte sperciebonen voor deze week heb ik helaas niet kunnen krijgen, omdat er in de polder niet meer geoogst werd. Volgens de planning zal komend weekend wel nog een laatste keer geoogst worden, ik hoop daar wat van te kunnen krijgen voor de pakketten van volgende week.

Zondag 27 september staan we met een kraam op het "Preuvenement Borger".
Dit is een evenement in het kader van de "Week van de Smaak". Er is een streekproduktenmarkt / proeverij met de beste produkten uit Borger en omgeving - daar hoort 't Leeuweriksveld natuurlijk ook bij.
Een bekende kok, Roel Kuper, kookt met streekprodukten en het publiek mag proeven.
Er is een expositie "De smaak van kunst", een sopraan die haar zangkunsten toont, verhalenverteller Jans Polling die een Dik Verhaal vertelt over 'eten door de tijden heen', etc.
Iedereen is van harte welkom en de toegang is vrij. Van 13.00-17.00u op het brinkje voor hotel Bieze.
www.preuvenementborger.nl

Versaanbod week 39
De complete lijst krijgt u op verzoek wekelijks toegemaild.
U kunt ook kijken bij Versaanbod.

Aanbieding

Gemengde kruiden *1,50 / bos
Rode sla *1,00 / st

* = eigen produkt van 't Leeuweriksveld


Recepten

Maïskolf met citroenboter

bijgerecht voor 2 personen

2 maïskolven
40 gr halfvolle boter
½ citroen
4 sprieten bieslook
peper, zout

Verwijder van de maïskolven de bladeren en trek de draden er af. Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook hierin de maïs in 12-14 minuten gaar. Maak met een vork een maïskorrel los om te controleren of de maïs gaar is. Rooster maïskolven eventueel op een barbecue of in de oven in ca. 5 minuten bruin. Roer de boter zacht. Rasp wat van de schil van de schoongeboende citroen en pers de citroen uit. Was de bieslook en knip de sprieten klein. Meng geraspte citroenschil, wat citroensap, de bieslook, peper en zout door de boter en geef dit bij de maïs.

Penne met wilde spinazie, pijnboompitten en gorgonzola

hoofdgerecht voor 2 personen

150 gr penne rigate of andere pasta
500 gr wilde spinazie
zout
versgemalen peper
2 eetl pijnboompitten
2 eetl olijfolie
150 gr gorgonzola in blokjes

Kook de penne in ruim kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Dep de gewassen spinazie droog. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan al omscheppend in ± 2 minuten lichtbruin. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, voeg de spinazie toe en laat die al omscheppend op hoog vuur in ± 4 minuten slinken. Laat de penne uitlekken en in een warme schaal glijden. Schep er de gorgonzola, spinazie en versgemalen peper door en bestrooi met de pijnboompitten.

Groenlof met seitan

bijgerecht voor 2 personen

½ krop groenlof
1 uitje, gesneden
1 teen knoflook, geperst
1 theel gemalen komijn (djintan)
1 theel kerriepoeder
1 á 2 eetl citroensap
200 gr seitan (pot)
1 theel kaneel
peper en zout
olie om in te bakken

Was de groenlof en snijd ze in smalle reepjes. Fruit ui, knoflook, kerrie en komijn in wat olie. Voeg seitan toe (even uit laten lekken), besprenkel het geheel met citroensap en voeg kaneel toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten. Schep de groenlof erdoor en laat alles onder regelmatig omscheppen in 5 á 10 minuten beetgaar stoven. Breng op smaak met peper en zout.

Vegetarische pasta met tomaat en rucola

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr gedroogde pasta
50 gr rucola, gehakt
2 grote tomaten, in blokjes
120 gr feta, verkruimeld
2 eetl kappertjes
2 eetl kleingesneden olijven
1 citroen, geraspt en uitgeperst
2 eetlepels olijfolie

Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng intussen de rucola, de tomaat, de feta en alle overige ingrediënten in een kom. Laat de pasta uitlekken en meng hem door het rucola/tomaat/feta-mengsel.

Sla met tomatendressing en croutons

bijgerecht voor 4 personen

Sla:
2 eieren
2 tomaten
2 tenen knoflook, grof gehakt
4 ansjovisfilets, grof gehakt
4 eetl olijfolie
1 eetl rode-wijnazijn
1 krop sla
1 ui, in dunne ringen

Croutons:
1 á 2 sneetjes oud brood
scheutje (olijf)olie
snufje kruiden (bijvoorbeeld italiaanse kruiden)
snufje knoflook

Croutons:
Snijd het brood in kleine blokjes. Verhit wat (olijf)olie in een koekenpan en strooi kruiden of knoflook in de pan. Bak de broodblokjes al roerend snel krokant en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Sla:
Kook de eieren in 6-8 minuten bijna hard. Spoel ze af met koud water en laat de eieren afkoelen. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Kruis de tomaten bovenop in en dompel ze kort in kokend water tot de velletjes loslaten. Ontvel de tomaten en verwijder de zaadjes. Pureer de tomaten met een staafmixer of in een keukenmachine met de knoflook en ansjovis. Meng geleidelijk de olie en azijn erdoor tot een dikke dressing ontstaat. Voeg zout en peper naar smaak toe. Was de sla, scheur de bladeren in grove stukken en hussel ze in een schaal door de tomatendressing. Verdeel de partjes ei, uiringen en slacroutons erover.

naar boven
naar boven