< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 3, 18 januari 2023

Groei en bloei in januari

Volgens een Britse statisticus was dus afgelopen maandag “blue Monday” de meest deprimerende dag van het jaar. (het blijft nog winter, de goede voornemens hebben niet gewerkt en het is maandag en dit soort dingen) Misschien goed om even met een andere bril rond te kijken.
We hebben voor het raam in het kantoor weer wat opgehangen voor de vogels. Soms zitten ze nu met z’n zes mussen op een pindanetje en is het ontzettend leuk om even van de beeldscherm naar deze “vogel-TV” te kijken. Aan de muur van het huis groeit een winterjasmijn, die nu volop bloeit. Evenals de toverhazelaar, die dit jaar ook weer aan alle takken bloesems heeft. Er zijn ook al de eerste krokussprieten gespot en iemand had daadwerkelijk al de grote lijster horen zingen. Op het land staan her en der nog een paar onverschrokken paardebloemen met een gele knop. Je kunt zeggen: het is allemaal ergens nuttig voor: de bloemen hebben kleur om insecten aan te trekken (in januari?) de vogels zingen om hun terrein af te bakenen.
Maar misschien is het ook gewoon omdat ze er zin in hebben?
We lazen een tekstje van Mikhaël Aïvanhov: “Je bezit alleen dat, wat je vreugde bereid, terwijl dat, wat je bezit, je niet noodzakelijk vreugde schenkt. Dat, wat jou met vreugde vervult, bezit je pas werkelijk en dan op een veel mooiere manier, dan als je iets materieel bezit. We kunnen ontzettend blij worden van de schoonheid van de natuur, van een mooie zonsopkomst, van de sterrenhemel, ook al bezitten wij deze niet. Het belangrijkste is dus niet het bezit, maar de vaardigheid om zich te verheugen.”
Dat is wel een mooie doordenker. En zo heb ik deze week nog de laatste overgebleven bloembollen tussen de eiken aan de Wilhelmsweg geplant, zodat hopelijk heel veel mensen blij worden van de narcissen langs de weg.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spruiten't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Yacón't Leeuweriksveld
Winterpostelein't Leeuweriksveld
Zoete bataatGalema, Marknesse

Volgende week verwacht:

Spruiten, pompoen, boerenkool, …

Boompjes/struikjes gezocht

We willen een nieuwe houtwal aanleggen, van inheemse soorten. Heeft u overtollige zaailingen van bv. vlier, vuilboom, gelderse roos, rode kornoelje, hazelaar of nóg beter, struiken met doornen (meidoorn, sleedoorn, duindoorn, wilde roos) die u wel wilt missen? Dan horen we dat graag!

Biologisch dynamisch dineren

Een landelijk initiatief, waarbij u zich kunt aanmelden voor een heerlijke biologisch dynamische maaltijd met als vooraf een rondleiding over het bedrijf. Wij doen het bij ons in samenwerking van 't Leeuweriksveld met OKeE van Alberta. We hebben voor elk seizoen een zaterdag gekozen: u bent welkom op:
11 februari; 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. Let op, afgelopen week was er een foutje ingeslopen, 1 mei moest dus zijn 13 mei.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Mantra’s in beweging, altijd met live muziek.
Data 2023: Zondag 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu. Woensdag 25 januari, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Seminar met Heidjer Reetz en Wouter Kamphuis

Van 20-22 jan a.s. thema: geld!
Meer info op www.driegeleding.nl


Recepten

Havermoutpannenkoeken met honing en yacon

Lunch- of hoofdgerecht voor 2-4 personen

250 gr havermout of bloem, 200 ml amandeldrink, 200 ml melk, 2 eieren, 1 theel poedersuiker, 2 theel bakpoeder, snufje zout, 1 kleine yacon, honing, zonnebloemolie, eventueel verse munt

Mix de havermout fijn in een blender. Scheid de eieren in een dooier en eiwit en klop de eiwitten stijf. Meng de melk, amandeldrink, eidooiers, poedersuiker, bakpoeder en het zout door de havermout of de bloem. Mix alles tot een luchtig beslag. Laat 5 minuten rusten. Spatel nu het eiwit door het beslag. Verhit wat olie in een pan en schep er telkens een kleine pollepel beslag in. Draai het pannenkoekje om zodra het beslag is gestold en bak nog even. Houd de pannenkoekjes warm in een bord op een pan met heet water. Bak zo alle pannenkoekjes tot het beslag op is. Schil de yacon en snijd deze in dunne plakjes. Bak ze in dezelfde pan lichtbruin. Verdeel de pannenkoekjes over de borden en werk af met plakjes gebakken yacon. Druppel er nog wat honing over en werk eventueel af met munt.
Bron: www.smulweb.nl

Ovenschotel met bataat

bijgerecht voor 2 personen

500 gr bataat, 2 uien, 2 zachtzure appels (of geschilde yacon, aangevuld met appel), citroensap, zout, peper, 200 ml appelsap, 40 gr boter, 2 eetl honing, eventueel 2 dikke plakken ham van elk 100 gram, 2 eetl geschaafde amandelen, 2 eetl geraspte kaas, boter

Verwarm de oven voor op 175 C. Bataat schillen, in stukken snijden en in 15 minuten gaar koken. Intussen uien in ringen snijden en in 20 gram boter fruiten. Appels/yacon in schijven snijden, met citroensap besprenkelen en bruin bakken met de uien. Appelsap toevoegen en nog 5 minuten laten koken. Roer 1 eetlepel honing door het ui-appel-yaconmengsel. Maak een puree van de gare bataten en boter (eventueel met wat vocht uit de koekenpan, na het bakken van de uien en appels), en maak op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in met boter. Bestrijk eventueel de plakken ham met 1 eetlepel honing, leg die in de ovenschaal en strooi er zout en peper over. Schep het appelmengsel in de ovenschaal en schep de bataatpuree erover. Strooi de amandelen erover en de geraspte kaas. Hier en daar nog een vlokje boter erop. Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de oven, de laatste 10 minuten onafgedekt.
Bron: www.smulweb.nl

Spruitjes met gebakken ui en paprika

bijgerecht voor 2 personen

350 gr spruiten, ½ paprika, 1 (rode) ui, ½ theel. gedroogde tijm, 75 gr feta kaas, olijfolie

Verwijder van de spruitjes de buitenste, lelijke blaadjes en was ze. Spruitjes in een bodempje water in 5 à 10 min. gaar koken. Ui in ringen snijden en fruiten in olie. Paprika wassen, van het zaad ontdoen, in smalle reepjes snijden en samen met de tijm toevoegen aan de uien. 5 à 10 min. roerbakken op een middelhoog vuur. Feta in kleine blokjes snijden en toevoegen aan de gebakken groenten. Spruitjes serveren met het gebakken groenten-kaasmengsel.

Prei a la crème

bijgerecht voor 2 personen

500 gr prei, 15 gr boter, 15 gr bloem, 100 ml melk, 100 ml kookroom, zout/peper/nootmuskaat

Was de prei goed en snijd de prei fijn. Kook de prei beetgaar in circa 10 minuten. Smelt de boter in een pan, zonder te laten kleuren en voeg de bloem toe: goed roeren tot een gladde roux en dan zo'n 3 minuten zachtjes laten garen. Voeg vervolgens in delen de melk en room toe en breng op smaak met de zout, peper en nootmuskaat. Laat de saus even doorkoken. Giet de prei af en meng deze met de roomsaus.

Winterposteleinsalade met hazelnotenpesto

bijgerecht voor 2 personen

100 gr winterpostelein, 100 gr mozzarella
Pesto: 50 gr gepelde hazelnoten, 1 teen knoflook, een paar takjes verse peterselie, 1½ dl noten- of olijfolie, zeezout, 1 theel balsamicoazijn

Winterpostelein wassen, uit laten lekken en uitspreiden op een platte schaal. Mozzarella in plakjes snijden en over de winterpostelein verdelen. Maak de pesto: Pel de knoflook. Hak deze samen met de andere ingrediënten zeer fijn en meng alles goed. Gebruik eventueel een vijzel of keukenmachine. Verdeel de pesto over de salade.
NB: Deze pesto is ook lekker bij gebakken groenten.
Tip: Zelfgemaakte pesto is enkele weken houdbaar. Je kunt dus ook een grotere hoeveelheid in één keer maken. Zorg dat er altijd een laagje olie op de pesto staat.

< terug naar overzicht