< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 4, 25 januari 2023

Weekend seminar

Afgelopen weekend waren we met 15 mensen bij elkaar en hebben ons bezig gehouden met het thema geld.
Vanuit de geschiedenis hebben we gekeken, hoe het allemaal begon met de handel, eerst een pure ruilhandel en op een gegeven moment ontstond de behoefte om een ruilmiddel in te zetten en vanuit dat gezichtspunt heeft een proces ingezet van een ruilmiddel, wat eerst direct aan een stoffelijke waarde (bv goud) gebonden was en steeds meer alleen een cijferwaarde werd, met alle gevolgen van dien. De poging is, om in eerste instantie zonder er meteen een waarde of oordeel aan vast te plakken, alleen het fenomeen te beschouwen en begrijpen, om wetmatigheden te leren kennen. Als je dit in al zijn diepte doet, kan het namelijk helpen, om tot een wat omvattender inzicht te komen en vanuit daar dan ook met een frisse kijk naar nieuwe oplossingen te zoeken.
De kunst is hierbij, dat dit echt tot een levendig begrip leidt en niet in een abstracte theorie eindigt.
Want het is natuurlijk heel mooi om te bedenken, dat, als we een maatschappij kunnen vormen met vertrouwen als basis, we uiteindelijk geen geld nodig zouden hebben, omdat we elkaar alles gewoon schenken.
Maar goed, eerst bij stap één beginnen. Dat is, om goed te kijken, waar is het terecht, dat dingen koopwaar zijn en waar niet. Over grond hebben we het hier al vaker gehad, die is niet door mensen gemaakt, is een geschenk van de schepping.
Ook menselijke arbeid is zo’n geval: in de meeste werkrelaties zijn we gewend om uren arbeid in te kopen, maar kan dat eigenlijk? Producten kunnen verkocht en gekocht worden en om tot een goede prijs te komen, moeten allen, die bij een productieproces betrokken zijn, daarin hun zeggenschap hebben wat betreft de waarde. Nog vele stappen te gaan dus. Je zou er haast moedeloos van kunnen worden, maar op de andere kant kan iedereen meteen een eerste stap zetten, door bv meer met z’n portemonnee te stemmen, zich af te vragen, of het fenomeen dat kinderen van hun ouders erven eigenlijk zo’n goed idee is en hoezo aandeelhouders iets over een bedrijf te zeggen hebben, waar ze niet in werken?

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Spruiten't Leeuweriksveld
Boerenkool't Leeuweriksveld
Pompoen't Leeuweriksveld, aangevuld met boer Sil, Dwingeloo
Rode bietBioRomeo, Ens
Bleekselderij   via Udea

Volgende week verwacht:

Zuurkool, waspeen, stoofperen, …

Boompjes/struikjes gezocht

We willen een nieuwe houtwal aanleggen, van inheemse soorten. Heeft u overtollige zaailingen van bv. vlier, vuilboom, gelderse roos, rode kornoelje, hazelaar of nóg beter, struiken met doornen (meidoorn, sleedoorn, duindoorn, wilde roos) die u wel wilt missen? Dan horen we dat graag!

Biologisch dynamisch dineren

Een landelijk initiatief, waarbij u zich kunt aanmelden voor een heerlijke biologisch dynamische maaltijd met als vooraf een rondleiding over het bedrijf. Wij doen het bij ons in samenwerking van 't Leeuweriksveld met OKeE van Alberta. We hebben voor elk seizoen een zaterdag gekozen: u bent welkom op
11 februari; 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Mantra’s in beweging, altijd met live muziek.
Data 2023: Zondag 19 februari en 19 maart.
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu. Woensdag 22 februari, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Gevulde pompoen (familierecept)

1 pompoen, 100 ml olijfolie, peper en zout naar smaak. Voor de vulling: 500 g (gemengde) rijst, 1 kg spinazie, 2 rode uien, 5 tenen knoflook, 1 bleekselderij, 600 g gemengde paddenstoelen, 200 g gare maïskorrels (potje), 370 g zwarte bonen (blik of pot), salie, tijm, 150 g cashewnoten ongebrand.

Verwarm de oven voor op 180 ℃. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf. Haal de binnenkant eruit. Zorg ervoor dat de pompoen recht kan staan. Smeer binnen en buitenkant in met olijfolie, zout en peper.
Zet de pompoen in de oven op een ingevette bakplaat. Haal hem heel uit de oven als hij gaar is en laat even staan. Maak ondertussen de vulling.
Kook de rijst gaar. Roerbak de spinazie kort in wat olie, laat goed uitlekken en hak fijn. Hak de ui en knoflook fijn en snijd de selderij in stukjes. Snijd de paddestoelen in stukken. Verhit 2 el olie, bak de paddenstoelen, ui, knoflook en selderij met de blaadjes salie en tijm 10 min.
Voeg bonen en mais toe en bak weer een paar minuten. Doe alles nu bij de rijst. Rooster de cashewnoten bruin. Schep ze door het rijstmengsel en proef of er nog zout of peper bij moet. Schep alles in de pompoen. Zet nog even terug in de oven en serveer parten van de pompoen met een lekkere salade.

Bieten-aardappelsalade met feta en groenselderij

400g bietjes, 4 grotere nieuwe aardappelen, 3 stengels groenselderij, 1 ui, 150g feta, 2 el. volle kwark, 2 el mayonaise, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl karwijzaad.

Bietjes en aardappelen wassen. Bietjes opzetten in ruim kokend water. Na ongeveer 15 min koken de aardappels erbij. Laat beide nog ongeveer 20 min koken. Selderijstengels kleinsnijden en selderijblad fijnhakken.
Feta in blokjes snijden. Ui fijn snipperen. Zaden een paar min. al roerende roosteren in een droge koekepan op middelhoog vuur.
Aardappelen en bieten even laten afkoelen in koud water, zodat ze hanteerbaar zijn. Bieten schillen en in stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.

Afrikaanse bonenpot met boerenkool

hoofgerecht voor 2 personen

150 gr zilvervliesrijst, ½ of 1 boerenkool (250 gr gesneden), 2 eetl (zonnebloem)olie, 2 kleine uien, ½ eetl paprikapoeder, 1 klein teentje knoflook, 2 potjes rode nierbonen à 340 ml (=kidneybonen), 1 pot maïs à 350 gr

Haal de bladeren van de stronk boerenkool en was ze. Stroop het blad van de stelen, gebruik alleen de zachtere delen van het blad. Snijd het eventueel nog kleiner.
Zet de boerenkool op met een bodempje water en kook in 30 minuten gaar. Bereid de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pel de ui en snijd deze in parten.
Pel en snipper de knoflook. Laat de bonen en mais uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 5 min. Voeg het paprikapoeder, de knoflook, de bonen en de mais toe.
Breng al roerend aan de kook en warm 5 min. door. Breng op smaak met peper en zout. Giet de boerenkool af en schep om met het bonenmengsel.
Serveer met de rijst.

Spruitjesstamppot met walnoten

500 g spruiten, 600 g aardappelen, 200 g jong belegen kaas, 50 g gepelde walnoten, 125 ml room, (zuivel of vegan), vers gemalen peper en/of korianderzaad, zout naar smaak.

Aardappelen schillen, wassen, in stukken snijden en in 15 à 20 min gaar koken. Spruiten schoonmaken, halveren en de laatste 10 min meekoken. Kaas in kleine blokjes snijden.
Walnoten fijn hakken. Aardappelen met spruiten afgieten indien nodig en stampen. Kaas, noten, room en peper door de stamppot roeren.

< terug naar overzicht