< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 5, 1 februari 2023

Groenboerenplan

Afgelopen jaar hebben vele organisaties van bioboeren (alle smaken), natuurbeschermers, stichtingen voor duurzaamheid etc. een plan opgesteld waarin ze beschrijven hoe de Nederlandse landbouw zich moet gaan ontwikkelen.
Dat is een prachtig plan geworden, met eerlijke prijzen, terugdringen van kunstmest en geïmporteerd veevoer, grondgebonden landbouw, gesloten kringlopen, gegarandeerde continuïteit voor ‘goede’ boeren, ondersteuning voor boeren die willen verduurzamen, voorlichting over duurzame voeding, beperking van reclame voor ongezonde voeding, duurzaam inkoopbeleid (semi)overheidsinstellingen, versterking van de positie van de boer in de korte keten, goede toegang duurzame boeren tot betaalbare grond, verankering van de principes van natuurinclusief boeren in het agrarisch onderwijs, onderzoek mét en voor de bioboer, rechtvaardige, passende en stimulerende wet- en regelgeving ten behoeve van duurzame landbouw.
Met de allermeeste van deze punten ben ik het hartgrondig eens en u waarschijnlijk ook. Al dit moois — aldus de plannenmakers — uit te voeren door… de overheid natuurlijk. Wie anders?

Toch heeft dat laatste iets wat me bevreemdt. Al gedurende bijna 100 jaar hebben in Nederland zowel boeren, als consumenten, als handelaren, in vrijheid, geheel op eigen kracht de biologische landbouw ontwikkeld. Daaruit is iets ontstaan wat goud, nee veel meer dan goud waard is: een beweging van vele prachtige, zelfstandige en creatieve mensen die zich dag in dag uit met succes inzetten om goed met de aarde om te gaan.
Al die tijd heeft de overheid zich consequent aan de kant van de industriële ‘landbouw’ en van het grote geld geschaard. En nu, nu het erom gaat dat de hele landbouw weer gezonder en duurzamer moet worden, verwachten we opeens alle heil van diezelfde overheid?

In een gezonde situatie is landbouw een zaak van boeren, consumenten en handelaren, en van niemand anders. Inhoudelijke bemoeienis van de overheid met landbouw is vreemd, want ambtenaren en ministers staan niet met beide benen in de praktijk van de landbouw en kunnen er daarom niet echt feeling mee hebben. Wat is dan wel de opgave van de staat? Het ware recht vaststellen en handhaven, dat landbouwgrond zowel van iedereen als van niemand is! Van iedereen, want er is geen geldige reden te bedenken waarom de ene zuigeling meer of minder recht op grond zou hebben dan de andere. Van niemand, want geen mens heeft ooit grond gemaakt of zal ooit grond kunnen maken. Grond kan daarom in waarheid nooit verhandeld worden, maar alleen steeds geschonken aan een boer, die dan de ‘eigenaar’ is uitsluitend omdat en voor zolang hij of zij er daadwerkelijk voor zorgt. Dát is het wat we met elkaar in de staat moeten regelen om de hele landbouw gezond te maken.

Wouter

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Prei't Leeuweriksveld
Stoofperen   Boomgaard Warmonderhof, Dronten
Waspeenvia BioNoord
Kropslavia BioNoord (Fr)
Courgettevia BioNoord

Volgende week verwacht:

Zuurkool, knolselderij, spruiten, …

Boompjes/struikjes gezocht

We willen op 13 februari a.s. een nieuwe houtwal aanleggen, van inheemse soorten. Heeft u overtollige zaailingen van bv. vlier, vuilboom, gelderse roos, rode kornoelje, hazelaar of nóg beter, struiken met doornen (meidoorn, sleedoorn, duindoorn, wilde roos) die u wel wilt missen? Dan horen we dat graag!

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op:
11 februari; 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Eten wat de pot schaft

Woensdag 22 februari, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Recepten

Omgekeerde stoofperentaart met vanilleijs en slagroom

500 gr stoofperen, naar smaak 5 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 3 eetlepels zwarte bessen diksap, 2 dadels, enkele vellen bladerdeeg, pecannoten, ijs, slagroom

Schil de peertjes en snijd ze eventueel in vier stukken zonder klokhuis. Breng de peertjes in water met de kruidnagels, kaneelstokje, zwarte bessen diksap, dadels en kook ze in 2 a 3 uur gaar.
Controleer regelmatig even of er nog genoeg vocht bij de stoofperen zit. Zo niet voeg dan een beetje heet water toe.
Ontdooi bladerdeeg. Spreid de peertjes over een kleine taartvorm. Maak van de vellen bladerdeeg een geheel (mbv water) en leg dit vel op de peren, zoals je een hoes om een matras legt.
Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de taart in 10 minuten goudbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen. Vlak voor het serveren op een schaal keren (bord op de taartvorm zetten, alles vasthouden en omkeren) en in punten snijden. Pecannoten erover strooien. Serveer met een bolletje ijs en slagroom.

Geglaceerde wortelen met kaneel

450 gr wortelen, zout, 50 gr uien, 2 el olijfolie, 2 el rietsuiker, 1 thlpl kaneel.

Schrap de wortelen en hak de ui fijn. Snijd de wortelen in dunne plakjes (ca 2 mm)en kook in weinig water met zout beetgaar. Als de wortelen gaar zijn, al het vocht laten verdampen door de warmtebron hoog te zetten.
Fruit intussen de ui in olie goudbruin. Voeg suiker en kaneel toe en blijf roeren tot alles goed is vermengd. Doe dan de worteltjes erbij en blijf goed roeren totdat ze met een suikerlaagje bedekt zijn.
Serveer zo snel mogelijk.

Sla met maltesersaus

1 krop sla, 1 (bloed)sinaasappel, 1 el tomatenpuree, 1 el azijn, mayonaise

Was de sla en snijd of scheur deze kleiner. Rasp de oranje buitenlaag van de schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Meng de mayonaise met wat van de geraspte schil, 2 eetlepels van de sinaasappelsap, de tomatenpuree en de azijn. Klop alles met een garde tot een geheel en meng de saus door de sla.

Courgette met salie en kaassaus

300 gr courgette, zout.
Voor de saus: 25 gr boter, 25 gr ui, 20 gr volkorenmeel, 3 dl melk, 50 gr geraspte kaas, 1 thlpl salie, zout, peper, 1 dl droge witte wijn

Snijd de courgette in de lengte in vieren en halveer de stukken. Bestrooi met zout en laat 30 minuten uitlekken. Maak intussen de saus. Smelt de boter in een steelpannetje en fruit de ui tot die verkleurt. Roer het meel erdoor. Neem de pan van het vuur en giet en beetje bij beetje, al roerend de melk bij.
Zet de pan weer op het vuur en breng de saus aan de kook. Blijf roeren tot deze dik wordt. Voeg dan de geraspte kaas en fijngesneden salie toe. Breng op smaak met zout en peper. Je kunt de saus au bain marie warm houden, dan komt de smaak beter tot haar recht (ca 30 minuten). Spoel de stukken courgette af en dep droog. Kook in weinig water in 10 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het serveren de witte wijn toe aan de kaassaus en breng het vlak voor serveren aan de kook.

Romige preisoep

450 gr prei, 100 g boter, 2 el volkorenmeel, 9 dl melk, zout en peper, nootmuskaat, paar druppeltjes citroensap.

Houd wat fijngesneden groen van de prei opzij. Smelt zachtjes de boter en stoof er de fijngesneden prei in, ca 15 minuten.
Strooi het meel erbij en roer goed door. Neem de pan van het fornuis en voeg langzaam, al roerend, de melk toe.
Zet de pan terug op het fornuis en breng de soep al roerend tot kook en tot het dik wordt.
Je kunt ervoor kiezen om de soep nu fijn te malen met de staafmixer of zo te laten.
Maak de smaak af met bouillonpoeder, peper en zout, een beetje nootmuskaat en citroensap.
Je kunt het opleuken door wat fijngesneden groen over de soep te strooien.

< terug naar overzicht