< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 7, 15 februari 2023

Biodynamisch dineren

Afgelopen zaterdag was hier biodynamisch dineren. Om het kort te zeggen: een feesteditie van Eten wat de pot schaft met als vooraf een rondleiding over de boerderij.
Al met al was het een hele mooie middag en avond. Naast trouwe gasten van de laatste woensdagen van de maand waren er ook gasten uit de wijdere omgeving, die speciaal voor de combinatie van de boerderij en de maaltijd kwamen. We hadden twee uur de tijd voor de rondleiding en even snuffelen in de winkel en we kwamen nog bijna tijd tekort, zoveel levendige belangstelling was er. Elke keer weer boeiend, hoe je dan in een notendop probeert samen te vatten wat biologisch dynamisch boeren nou is. Je zou kunnen zeggen, de laatste decennia probeert de mens heel vasthoudend om de materie van de geest te scheiden, bij zichzelf en bij de aarde. Zodoende ook de aarde af te snijden van de kosmos. De bd landbouw wil daarin de verbinding weer verbeteren. Door goed samen te werken met alle wezens op het bedrijf.
De maaltijd was heerlijk met verrassende combinaties van wintergroentes, u kunt zelf een proef nemen met het recept van de yaconsoep in deze brief. Bd dineren is een landelijk initiatief, op verschillende boerderijen in het land vinden deze diners plaats, wij doen er graag aan mee.

Agro-ecologisch netwerk op bezoek

Afgelopen maandag was het opnieuw volle bak op de boerderij. Een groep van 20 jonge, enthousiaste “agro-ecologen” kwam bij ons voor hun kwartaalbijeenkomst. ( www.agroecologie.nl ) Zij hadden deels hun eigen programma met elkaar, maar ze begonnen de dag met een rondleiding over de boerderij. Eigenlijk kom je ook hier weer tot de kernvraag: is de mens een lastpost op de aarde, die zich zoveel mogelijk uit de natuur moet houden, of kan de mens door zijn menszijn juist iets heel waardevols toevoegen, door goed samen te werken met aarde, plant en dier?
Later in de middag hebben wij samen met hun de nieuwe haag aan de rechterkant van de Zandzoomakker geplant. We hadden rijkelijk bomen en struiken bij elkaar gekregen en zo hebben we 160 meter akkerrand met rond 300 jonge bomen en struiken vol geplant. De sfeer was prima, ook het weer speelde graag mee met zon en warmte en toen we aan het einde (nadat de groep al weer binnen zat) nog met z’n drieën de laatste bomen plantten, steeg zowaar jubelend de eerste leeuwerik van het seizoen op. Het zit wel goed met de agro-ecologie hier!

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Yacon't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Rode koolHospers, Marknesse
Bleekselderijvia Udea (es)
PastinaakEko de eerste, Marknesse

Volgende week verwacht:

Boerenkool, regenboogpeen, veldsla?, …

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 februari en 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Eten wat de pot schaft

Woensdag 22 februari, 18 uur. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op:
13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Workshop fermenteren op 't Leeuweriksveld

In deze workshop gaan we Touma lm'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed M'raqed (gefermenteerde citroen) en S'men (gefermenteerde roomboter) maken volgens grootmoeders recept.
Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie weckpotten mee naar huis. Hierin blijft de inhoud jaren houdbaar.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60
Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Pasta met bleekselderij en zonnebloempitten

225 gr pasta, 1 ui, 130 gr bleekselderij, 4 el. olijf- olie; 1 el meel, 1 teen knoflook; 250 gr tomaten of blikje met tomatenstukjes; peper, 100 gr geraspte belegen of Parmezaanse kaas

Kook de pasta in water met 1-2 el olie en zout gaar. Snijd de tomaten en knoflook in fijne stukjes. Snipper de ui en fruit het in 2-3 el olie.
Voeg na ca 5 minuten de gewassen en in fijne plakjes (ca 0,5 cm) gesneden bleekselderij toe. Op halfhoog vuur al roerend ca 8 minuten fruiten. Strooi het meel erover en bak dit al roerend even mee.
Roer er de knoflook en tomaten (incl. sap) door. Laat alles zachtjes sudderen tot de tomaten uit elkaar vallen en het meeste vocht is verdampt. Roer af en toe.
Rooster de zonnebloempitten op halfhoog vuur in een droge koekenpan. Doe de gare pasta in een vergiet en giet er wat koud water over. Laat uitlekken en schep de pasta bij de saus.
Meng alles en breng op smaak met zout en peper. Rasp de kaas. Schep de pasta met de saus in een schaal, strooi de kaas erover en de geroosterde zonnebloempitten.

Aardappelgratin met pastinaak

200 g vastkokende aardappel, 200 g pastinaken, 1 teentje knoflook, 1 el boter, 125 ml room, 30 g geraspt kaas, 1 el (verse) tijm, nootmuskaat, peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen en pastinaken, snij ze in fijne plakjes.
Pel en halveer de knoflook. Wrijf er een ovenschotel mee in en bestrijk met boter. Verdeel er de aardappelen en pastinaak over.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Schenk er de room over. Bestrooi met de tijm en de kaas.
Zet de gratin 45 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie of deksel als de gratin te donker kleurt. Blijft hij te licht, verhoog dan de oventemperatuur naar het eind toe.
Lekker met een gehaktbal of een vegetarische burger en een salade.

Yaconsoep met kruiden

350 g yacon, 1 aardappel, 1 ui, 1 teentje knoflook, 0,5 tl komijnpoeder, 4 dl water, 1 dl melk, 1 tl groentebouillonpoeder, peper en zout, 1 blaadje laurier en als je het hebt: een takje tijm en wat peterselie, 0,5 tl chilivlokken, verse of anders korianderpoeder, 2 el pijnboompitten of zonnebloempitten

Pel de ui en de knoflook en snipper fijn. Fruit ui en knoflook glazig in olijfolie, ca 5 minuten.
Schil de yacon, snijd in blokjes en voeg bij de ui. Stoof nog 5 à 10 min verder. Giet het water bij de groenten.
Doe de bouillonpoeder en andere kruiden bij de soep. Kook 30 minuten. Haal de laurier en tijmtakjes uit de soep. Naar keuze kun je nu fijnmixen of gebruik een pureestamper als je houdt van 'brokjes' in je soep.
Voeg er de melk bij en mix nogmaals. Breng de soep verder op smaak met peper en zout en werk af met chilivlokken, koriander en geroosterde pijnboom- of zonnebloempitten.

Rode koolsalade (beetje bewerkelijk, maar erg lekker)

20 g walnoten, 10 g amandelschijfjes, blokje roomboter, 0,5 el suiker, 0,5 thl zout, 0,5 thl peper, 0,5 rode kool in dunne reepjes gesneden, 1 peer geschild, ontpit en in kleine blokjes gesneden, verse of gedroogde munt, verse of gedroogde korianderblaadjes.
Dressing: 10 ml citroensap, rasp van 1/3 citroenschil, 1 theelepel agavesiroop of suiker, 0,5 theelepel soja saus, beetje peper, 1 theelepel olijfolie.

Rooster de walnoten en amandelschijfjes in een droge koekenpan. Als ze mooi bruin zijn haal je ze uit de koekenpan. Zet weer op het vuur en laat de boter in de pan smelten.
Voeg de suiker, zout en peper toe toe en laat dit al roerende karameliseren. Als de karamel lichtbruin is zet je het vuur laag en voeg je de noten weer toe. Roer ze door de karamel.
Stort vervolgens de noten op een bordje en laat daar afkoelen. Als ze zijn afgekoeld hak je ze grof op een snijplank. Doe de rode kool in een salade kom en meng met alle overige ingrediënten.
Kneed met je hand en laat intrekken.
Doe alle ingrediënten voor de dressing, behalve de olijfolie, in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat gedurende 5-10 min door koken totdat deze een beetje stroperig is geworden.
Haal het pannetje van het vuur af, zeef de dressing en laat de dressing afkoelen. Klop als de dressing is afgekoeld de olijfolie er kort doorheen. Roer de dressing door de salade en strooi de geroosterde noten en amandelen erover.


< terug naar overzicht