< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 7, 14 februari 2024

Groet van de composthoop

Het mooie stuk van onze vriend van vorige week heeft een paar mooie reacties gekregen, het is ook wel bijzonder, als de composthoop zich zo ineens in het gesprek mengt!
Bij ons op de boerderij heeft de compost op dit moment het geluk, dat we in de rustige tijd van het jaar met best wat mensen zijn en zo kun je nu bij ons achter de kalverstal een paar prachtig (met de hand) opgezette composthopen zien. Dat is dan toch wat anders dan als de loonwerker met zijn grote machineschep het doet. Het handwerk geeft eigenlijk pas echt de nodige aandacht en rust voor het werk in de aarde.

Wij zijn ook weer in “gesprek” met onze grond. Heel materieel: Wouter heeft weer eens van een aantal plekken grondmonsters laten nemen en dan krijg je een overzicht van alle aanwezige stoffen, maar ook over de verkruimelbaarheid, stuifgevoeligheid, de hoeveelheid organische stof, de zuurtegraad en dit soort dingen. Hier kun je zien, dat onze manier van boeren de bodem goed onderhoudt. En ook verbetert. Net zo goed kun je ook zien, wat een ontzettend bijzonder verzorggewas de grasklaver is. En dat het niet handig is, als die een keer niet zo goed wilde groeien. We hadden een perceel grasklaver, waar om verschillende redenen te weinig klaver inzat. Daar ziet het qua inhoudsstoffen op de analyse ook minder mooi uit.

En om terug te komen op het gesprek met de grond: als we over dat stuk land lopen, dan is het daar een beetje stil. Een beetje kaal, zo van: lieve mensen, ik heb nog iets nodig van jullie. Is goed zeggen wij, we nemen dit stuk extra in de aandacht. Nog even geduld hebben, want we gaan er niet in wroeten, zolang het nog zo nat is. Dat vind de grond ook prima.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Veldsla't Leeuweriksveld
Boerenkool't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Schorseneer   Arenosa, Lelystad
Courgettevia Udea

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, …


Sopraan gezocht
Female Voices Emmen gaat uitbreiden en zoekt:
een sopraan

www.femalevoices.info
Interesse? Bel met
Marja Reuver 06-20452921
Märia Gepken 06-21914581
Of mail: femalevoices@live.nl


Eten wat de pot schaft
elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 28 februari 18 uur.


Ook dit jaar weer:
BD- dineren: eten en rondleiding Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld

16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Vooruitblik
Ter ere van 20 jaar ’t Leeuweriksveld komt op Zaterdag 15 juni bij ons de Euritmie en dansgroep Dedae met de prachtige voorstelling: “Aardedans”. Nader bericht volgt!


Aangeboden
Kefir: Al vele jaren maak ik melkkefir. Regelmatig heb ik meer kefirkorrels dan nodig voor eigen gebruik. Als je (gratis) wil uitproberen of het ook iets voor jou is, dan kun je mij een berichtje sturen per email. Zijn er meerdere liefhebbers dan komen die daarna aan de beurt.
Kombucha: is een verfrissend drankje met een zoetzure smaak dat ontstaat door de fermentatie van gezoete zwarte of groene thee. Door het toevoegen van een zogeheten SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) worden de aanwezige suikers gefermenteerd. De bacteriën en gisten in deze SCOBY voeden zich met de suikers. Het is een proces dat ongeveer 10 tot 14 dagen duurt. Je krijgt een Kombucha met 50 ml kumbucha starter en een recept hoe je er mee aan de slag kan. Zijn er meerdere gegadigde dan komen die de volgende keer aan de beurt. Stuur een mailtje naar reinekefokker@gmail.com en we bespreken hoe en waar je de Kefir of Kombucha kunt ophalen.


Recepten

Gebakken schorseneren

500 gr schorseneren, olijfolie en/of roomboter, zout, peper, citroensap

Schrob de schorseneren goed schoon. Kook ze dan 5-8 minuten totdat je ziet dat de schil een beetje los komt. Doe ze in koud water en pel ze, of gebruik daarvoor een dunschiller. Snijd ze in stukken van ca 3 centimeter.
Doe wat (olijf)olie en/of boter in een pan en bak de in stukjes gesneden schorseneren op laag vuur in ongeveer 15 minuten zacht en goudbruin. Vaak roeren hoeft niet, zolang ze maar niet aanbakken. Op smaak brengen met zout, peper en een klein scheutje citroensap. Een room- (bechamel) of champignonsaus is lekker hierbij.
Serveer bijvoorbeeld met aardappelpuree en een salade met nootjes.

Prei met kaas uit de oven

550 gr prei, 100 gr belegen of oude kaas, 20 g roomboter, 1 el azijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de wortels van de prei en snijd hem (of haar?) in de lengte doormidden. Was het zand eruit onder de kraan. Snijd in stukken van ca 10 centimeter. Kook de prei in een klein beetje water met azijn, ongeveer 5 minuten. Laat uitlekken.
Vet een ovenschaal in en leg de prei erin. Rasp de kaas en verspreid over de prei. Verdeel wat klontjes roomboter erover en zet 15 minuten in de oven. Verleng die tijd als het gerecht nog niet goudbruin is.
Bruine basmatirijst of puree passen hier goed bij.

Kippensoep met boerenkool

1 soepkip, 2 liter water, bouillonpoeder, 3 ui, 4 teen knoflook, 5 cm gember, 1 blik tomaten, 1 pond zoete bataat, 500 gr boerenkool, naar wens 65 gr pindakaas

Trek bouillon van de soepkip in twee liter water (laat het zo’n 3 tot 5 uur zachtjes sudderen). Haal de kip uit de bouillon en haal het vlees van de botten. Pluk het vlees in stukken. Je kunt wat vlees apart houden, want er komt best veel af. Vries dat in voor een andere keer.
Laat ondertussen de bouillon zachtjes opstaan terwijl je ingrediënten toevoegt; snijd de ui in kleine stukjes, snipper de knoflook en rasp de gember. Fruit dat in wat olijfolie met zout en peper. Doe dat in de bouillon.
Schil de zoete bataat en snijd in blokjes. Doe bij de bouillon. Voeg de inhoud van het blikje tomaten toe. Pluk stukjes boerenkool van de nerf en laat 15 minuten meekoken. Als je van pindakaas houdt kan dat er ook bij (tegelijkertijd met de boerenkool).
Je kunt de helft van de kippensoep invriezen, of eters uitnodigen want je hebt nu een mooie pan vol!
Een stokbroodje met roomboter smaakt hier heerlijk bij.

Prei met kokosmelk en boerenkool

2-3 preien, 125 gram boerenkool, olijfolie, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel kerrie, 200 ml kokosmelk, zout en peper, 50 gram noten

Snijd de wortels van de preien en snijd ze in de lengte doormidden. Was het zand tussen de bladeren eraf. Snij de prei in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn en fruit even aan in de olie. Doe de prei erbij en bak een paar minuten mee. Nu kan de kerrie erbij, bak nog een paar minuten.
Pluk de boerenkool van de nerven en bak zo’n 10 minuten mee met de prei. Schenk de kokosmelk erbij en roer goed door. Laat alles nog een minuut koken. Rooster de noten (walnoot, cashew of pinda) en hak ze fijn. Strooi ze over het prei gerecht.
Serveer met bijvoorbeeld bruine bonen of linzen.

Veldsla met kerriedressing

100 gr veldsla, 1 eetlepel boter, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel mayonaise, 3 eetlepels room, 1 eetlepel geraspte kokos

Was de veldsla. Je hoeft de worteltjes, als die er nog aanzitten, niet af te snijden, je kunt ze gewoon eten. Smelt de boter in een pannetje en doe de kerriepoeder erbij, laat even goed vermengen. Dan heb je kerrieboter en die doe je bij de mayonaise. Dan de room erdoor roeren en de kokos.
Deze dressing roer je door de veldsla of je serveert ze gescheiden.

Courgette uit de oven met couscous en feta

400 gr courgette, 150 gr couscous of quinoa, 1 ui, 1 potje tapenade, olijfolie, feta of buche fraiche

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Bereid de couscous of quinoa (als je geen gluten wilt) volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de helft van je courgettes in blokjes en de andere helft in plakjes. Snipper de ui en fruit in olijfolie. Doe de courgetteblokjes erbij met de tapenade en bak zo’n vijf minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de quinoa of couscous erbij en meng tot een geheel. Doe het mengsel in een ovenschaal, dek af met de plakken courgette en verbrokkel wat kaas erover.
Nog wat zout en peper erbij en in 20 minuten afbakken in de oven.

< terug naar overzicht