< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 8, 22 februari 2023

Bloemen

Naast ons huis staat al weken lang een prachtige toverhazelaar te bloeien. Je wordt er blij van als je er naar kijkt. Maar laat het dan februari zijn, er zijn wel veel meer planten, die bloeien in dit jaargetijde. De winterjasmijn aan het huis. De eerste speenkruiden zijn al aan de zuidhelling van de sloot gespot. Als we over de akkers en weilanden lopen, sta ik steeds versteld, hoeveel onverschrokkene paardebloemen hun gele hoofden naar boven steken. De hazelaars staan vol katjes, evenals de eerste wilgen. En dan natuurlijk de bloembollen. Sneeuwklokjes, krokussen, af en toe al een narcis (in Emmen) en winteraconietjes.

De afgelopen weken waren we af en toe weer met een groep collega boeren de landbouwcursus van R. Steiner aan het bestuderen. Deze cursus stond aan het begin van de biologisch dynamische landbouw in 1924, toen er al mensen zich zorgen maakten, dat de landbouw te zeer de industriële kant op zou gaan.
We waren bezig met een stuk over bomen en verschillende landschapselementen. Dat deze een ontzettend waardevolle werking hebben in een landbouw. Want als er een divers landschap is met veel biodiversiteit, dan heb je een beter evenwicht van materie, levenskrachten en zielekrachten. Die laatste twee zijn in eerste instantie niet zo grijpbaar. Waar zit hem bv het verschil tussen die twee, laat staan wat is een goed evenwicht? Met een goed evenwicht kun je namelijk ook je productieopbrengsten verhogen.
Wat ik dan altijd zo mooi vind, is dat wij allen toch ergens een toegang kunnen vinden. Zo worden de meeste mensen blij van een divers landschap, van bloei en groei, vlinders en andere insecten, zingende vogels.
Dan zit je dus al midden in de zielekrachten. Blij van iets worden is dan niet alleen een leuk bijzaakje van de mens, maar een graadmeter voor een landbouw met zijn verschillende lagen. Mooi.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Yacon't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Rode koolHospers, Marknesse
Bleekselderijvia Udea (es)
PastinaakEko de eerste, Marknesse

Volgende week verwacht:

Boerenkool, regenboogpeen, veldsla?, …

Vooraankondiging

Preparatendag op tweede paasdag maandag 10 april. Wil je meedoen, meld je aan bij ons.

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu. Woensdag 29 maart, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag: 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 maart. Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

In deze workshop gaan we Touma lm'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed M'raqed (gefermenteerde citroen) en S'men (gefermenteerde roomboter) maken volgens grootmoeders recept. Wat u tijdens de workshop heeft bereid, krijgt u in drie weckpotten mee naar huis. Hierin blijft de inhoud jaren houdbaar.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Boerenkooltaart

bladerdeeg, 1 ui, 300 gr fijngesneden boerenkool, zout en peper, 3 teentjes knoflook, 4 eieren, 1 thlpl kurkuma, 5 zongedroogde tomaatjes, 75 gr feta, scheutje melk, 4 ons pompoen of aardappel of pastinaak of knolselderij

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een taartvorm en smeer deze in met roomboter. Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
Snipper de ui en fruit in een ruime braadpan met zout en peper. Doe na ca 2 of 3 minuutjes de knoflook erbij en bak nog een minuutje. Snij de pompoen in kleine blokjes en doe bij de ui en knoflook.
Laat de blokjes garen tot ze net niet uit elkaar vallen. Doe de fijngesneden boerenkool erbij en roerbak alles nog ca 10 minuutjes. Voeg de kleingesneden zongedroogde tomaatjes en een snuf kurkuma toe en naar smaak zout en peper.
Klop 4 eieren met een scheutje melk en verbrokkel de feta erdoor. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg, prik wat gaatjes met de vork in de bodem en stort het boerenkoolmengsel erin. Verdeel daar het eimengsel over.
Bak 30 minuten op 180 graden.

Gefrituurde schorseneren

Was de schorseneren zodat het meeste zand van de schil af is. Breng water een de kook en doe daar de schorseneren in, ca 10 minuten (de stevige kunnen 10 minuten hebben en de wat dunnere kook je iets minder lang). Haal de schorseneren uit het kookwater en spoel ze even af onder de koude kraan.
Als het goed is zijn de wortels nog stevig. Je kunt nu de schil er makkelijk afhalen, evt een beetje insnijden zodat je een begin hebt. Laat ze rusten in koud water met een beetje citroensap. Maak met een dunschiller sliertjes van de schorseneren.
Verhit in een pan frituurolie of olijfolie of zonnebloemolie. Als je er een stukje brood in doet dat gaat sissen en gelijk naar de oppervlakte drijft, dan is het goed. Pak met een vork een 'kluwentje' schorseneer-sliertjes en frituur. Dit gaat erg snel, dus blijf erbij.
Beweeg wat heen en weer en haal uit het vet als ze sliertjes bruin kleuren. Laat de schorseneerchips uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Herhaal tot je de gewenste hoeveelheid hebt.
Lekker bij puree en veldsla.

Knolselderijpuree met veldsla

1 knolselderij, 500 ml melk, 3 el boter, 2 el slagroom, zout en peper, 100 g shiitakes of kastanjechampignons, 100 g veldsla, 1 el olijfolie extra vergine, nootmuskaat, geroosterde zonnebloempitten

Schil de knolselderij, snijd hem in stukken en doe de stukken in een pan. Giet er de melk op en vul eventueel aan met water tot de knolselderij onder staat. Breng het water aan de kook en kook de knolselderij ca. 25 minuten.
Giet de knolselderij af en pureer hem met 2 el boter en de slagroom. Breng op smaak met zout en peper. Halveer de shiitakes of kastanjechampignons, verhit 1 el boter in een bakpan en bak er de shiitakes goudbruin in.
Was de veldsla en schud hem goed droog. Meng de veldsla met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Serveer de knolselderijpuree met de gebakken paddenstoelen en verdeel er de veldsla over.
Rasp er wat nootmuskaat overheen en verdeel de zonnebloempitten (even roosteren tot het begint te geuren, in een droge koekenpan) erover.

Paksoy met zoete bataat

koriander, zout en peper, 1 paksoy, 2 zoete bataat, chilipoeder, kurkuma, olijfolie, een scheutje ketjap, 1 eetlepel pindakaas, scheutje citroensap

Snijd de zoete bataat in blokjes. Was de paksoy en snijd in stukken. Meng de ketjap en pindakaas, evt met een beetje olijfolie en water.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan of wok. Doe de gemalen koriander, zout en peper, kurkuma, chilipoeder in de olie en roer even. Voeg dan de blokjes zoete bataat toe en roer. Voeg 1 dl kokend water toe en laat 10 tot 15 minuten garen.
Voeg dan de witte stukken van de paksoy toe en laat meegaren. Als je houd van nog wat bite, moet je dat niet te lang doen. Tot slot gaan de groene blaadjes van de paksoy erbij met nog wat zout en een scheutje citroensap.
Aan het eind roer je het pindakaasmengsel er goed door en kun je serveren. Je kunt er nog wat geroosterde walnoten of sesamzaadjes overheen strooien.

< terug naar overzicht