< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 8, 21 februari 2024

Aardedans

Hier nu wat meer informatie over de voorstelling op 15 juni bij ons op ’t Leeuweriksveld. Bijzonder, dat ons bedrijf dit jaar 20 jaar oud is, en de hele biologisch dynamische landbouw dit jaar 100 jaar bestaat. Mooi, om dat dan met een bijzondere voorstelling te kunnen vieren. De enthousiaste kunstenaars van De Dae zijn dit jaar op verschillende boerderijen te gast en komen dus bij ons op

Zaterdag 15 juni. Met een optreden om 14:30 op onze brink.

Daarvoor is ook de mogelijkheid om bij hun een workshop te volgen: om 13 uur: Maak je eigen aardedans.

De voorstelling is als een ontmoeting met moeder Aarde. Dit zeggen zij zelf:

“De aarde is een iemand. De aarde is een JIJ. DeDae bezocht de afgelopen tijd boeren en liet zich inspireren door hun ervaringen over gezond makende landbouw. Is de mens in staat om in een liefdevolle empathische verbinding met de aarde, de vegetatie, de dieren en onze medemens te leven? Wij geloven dat alles wat aandacht krijgt gaat groeien en dus stellen we de natuurlijke aarde, onze natuurlijke basis, in deze productie centraal. DeDae danst de verbinding met de aarde, de seizoenen, het weer, de bodem, de levens- en groeikrachten, het composteren en de regenworm!”

’t Leeuweriksveld zal zorgen voor de inwendige mens met hapjes en drankjes, de aarde vragen we om het passende weer 😊
Wees welkom op 15 juni as.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Bloemkoolvia Udea (fr)
WaspeenDe gulle aarde, Oosterhesselen
Zoete bataatBio Batem, Lemele
Komkommervia Udea

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, bieslook, …


Preparatendag
Op maandag 1 april (geen grap), dat is tweede paasdag, organiseren we weer een preparatendag. We graven de preparaten op die we eind september gemaakt en begraven hebben. Verder roeren we het hoornmestpreparaat, en brengen het geroerde preparaat uit over alle akkers en weilanden. Iedereen krijgt dan een emmer vol preparaat, en daarbij een handveger. Als een priester zegen je dan de aarde voor het nieuwe groeiseizoen! 14u tot plm 18u, daarna sluiten we af door samen soep en brood te eten. Aanmelding noodzakelijk.


WILDPLUKWANDELING op 't Leeuweriksveld.
Vrijdag 23 februari. Aanvang 14.00 uur - 15.30 uur. De lente is in aantocht. Je hoort de vogels en ook de planten beginnen weer te groeien. Graag neem ik je mee over 't Leeuweriksveld om te zoeken naar eetbare wilde planten. Voor info/aanmelding: Linda de Bruijn
06-15330589  Kosten: € 7,50 (incl. thee)
PS. LAARZEN MEE!


Eten wat de pot schaft
elke laatste woensdag van de maand:
op ’t Leeuweriksveld. € 20,-/pp.
Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl
Woensdag 28 februari 18 uur.


Ook dit jaar weer:
BD- dineren: eten en rondleiding
Zaterdag 11 mei en zaterdag 19 oktober op ’t Leeuweriksveld

16 uur rondleiding en 18 uur eten.
€ 29,50 per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl


Aangeboden
Kefir en Kombucha Stuur een mailtje naar reinekefokker@gmail.com en we bespreken hoe en waar je de Kefir of Kombucha kunt ophalen.


Sopraan gezocht
Female Voices Emmen gaat uitbreiden en zoekt:
een sopraan
• Een klein a-capella damesensemble
• Licht klassiek, populair, kerk- en kerstrepertoire
• Repeteren op maandagavond in Emmen
www.femalevoices.info
Interesse? Bel met
Marja Reuver 06-20452921
Märia Gepken 06-21914581
Of mail: femalevoices@live.nl

Recepten

Bloemkool

Van de bloemkool kun je ook de bladeren en de stronk eten. Gewoon mee koken (de stronk in kleine stukjes snijden, het blad ook. Anders heb je gare bloemkool met harde stukken erin…) met een bechamelsausje

15 gram roomboter, 20 gram bloem, 3,5 dl melk, peper en zout, nootmuskaat, citroensap

Laat de boter smelten in een pannetje tot het begint te bruisen. Doe dan de bloem erbij en roer goed met een garde tot het een beetje een droge massa wordt. Zet het vuur niet al te hoog. De massa begint wat te geuren. Dan kun je de KOUDE (voorkomt klontervorming) melk erbij doen. Blijf roeren tot de saus gaat binden. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en een paar druppels citroensap. Gebakken aardappeltjes zijn hier lekker bij.

Zout en peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, olijfolie of kokosolie

Neem ongeveer 150 gram vastkokende aardappelen per persoon. Schil ze en snijd ze in blokjes van ca 1 cm. Verhit olijfolie of kokosolie en bak de blokjes op redelijk hoog vuur. Doe de kruiden erbij en blijf regelmatig roeren. Gebruik geen deksel want dan blijft er te veel vocht in de pan en worden de blokjes niet knapperig.
Ook smakelijk erbij is Geraspte komkommer in zoetzuur.

0,5 komkommer, 3 eetlepels appelazijn, 0,5 eetlepel agavesiroop of suiker, peper en zout

Het is lekker als je dit een dag tevoren maakt. Rasp de komkommer. Maak de dressing en doe alles bijelkaar in een kom. Plaats dit in de koelkast en laat de komkommer lekker marineren. Doe hier nog een stukje vlees of vleesvervanger bij.

De stronk van de bloemkool kun je ook schillen en raspen door de Salade van winterpostelein! Rasp er ook een worteltje bij voor het oog (dat wil ook wat), een paar stukjes walnoot, een dressing van mayonaise 1; azijn 0,5 en olie 1 met een beetje zout en peper en je hebt een mooie salade.

Curry van zoete aardappel/bataat

500 gram zoete aardappel/bataat, 3 ons wortel, 1 dunne prei, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel kerriepoeder, blik zwarte boontjes (uitlekgewicht ca. 250 gram) 2 eetlepels kokosmelk, 3 stelen bleekselderij (doe de rest door een salade), stukje citroenschil en -sap

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de wortel en de prei schoon. Snijd de wortel in plakken en de prei in ringen.
Fruit de prei in de olie met het kerriepoeder zacht. Voeg de blokjes aardappel en de wortel toe met een paar lepels water en stoof de groente in 10 minuten gaar. Laat de zwarte boontjes uitlekken en spoel ze af.
Schep de boontjes en de kokosmelk door de groente en warm het geheel goed door. Was de bleekselderij (ook het blad) en snijd in kleine stukjes. Roer door het gerecht en laat nog even garen.
Maak het gerecht op smaak met wat geraspte citroenschil en citroensap.

Wortelfrietjes met kip en mandarijn uit de oven

600 gram peen, 4 mandarijnen, 2 eetlepels olie 6 takjes tijm, 1 eetlepel rozijnen, 4 stukjes kipdijfilet (ca. 400 gr), kaneel, komijn, peper

Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de worteltjes en snijd ze twee keer doormidden. Doe ze in een grote kom.
Maak de worteldressing; was 1 mandarijn goed schoon en rasp de oranje schil. Pers de (geraspte) mandarijn uit boven de kom. Voeg 1 eetlepel olie, 1 eetlepel rozijntjes, de mandarijnenrasp, versgemalen peper en wat blaadjes tijm toe (van 3 takjes) en meng door de wortelfriet.

Kipdij: meng 1 eetlepel olie met ½ theelepel komijn en ½ theelepel kaneel. Smeer de kip hiermee in. Pel 3 mandarijnen en snijd deze overdwars.
Verdeel de kip en mandarijnhelften over een baktray. Leg de kaneelstokjes en takjes tijm ertussen. Bak in ca. 30 minuten gaar.
Doe ondertussen de worteltjes in een ovenschaal. Zet na 10 minuten erbij in de oven zodat het gaart in ca. 20-25 minuten. Doperwtjes smaken hier goed bij, of gebakken aardappel of bijvoorbeeld bruine bonen.

Geroerbakte komkommer

1 paprika, 0,5 verse pepert, 1 theelepel kerrie, 1 eetlepel olie, 1 komkommer, 2 bosuitjes, 2 eetlepels kookroom, 180 gr. (soja) gehakt

Was de komkommer en snijd in blokjes. Snijd de paprika in vieren, verwijder de zaadlijsten en pitjes en snijd in blokjes. Was de peper, verwijder de pitjes (scherp!) en snijd klein. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen. Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak hierin het gehakt gaar en rul. Voeg de peper, de paprika en de ringetjes bosui toe met de kerrie en roerbak dit enkele minuten. Doe de blokjes komkommer er bij en roerbak het gerecht in enkele minuten verder gaar. Roer er voor het serveren de kookroom door. Lekker met zilvervliesrijst of bruine basmatirijst.

bron: Voedingscentrum

< terug naar overzicht