< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 9, 1 maart 2023

Goede opbrengst

Ook al hebben wij maar 5 hectare landbouwgrond, is er toch best een variatie in grondsoorten. De akker aan de Wilhelmsweg is, wat we zeggen: een zandbak. Dat heeft beslist voordelen, want na een regenbui droogt de grond snel weer op, zodat je bijna op elk moment de grond kunt bewerken De aarde blijft meestal los, zodat je makkelijk kan planten, wieden en oogsten. Nadelen zijn dan dat de grond ook snel té droog word, het onkruid groeit er heel graag en de bodem kan snel schraal worden, als je niet actief de vruchtbaarheid verbeterd. Met warmte en genoeg water wil het daar wel aardig groeien.

Aan de Zandzoom is het meer veen, aan de rand van de straat nog met veel zand, onderaan is het echt van die “bosgrond”, heel donker, een beetje turfachtig, vochtvasthoudend, veel organische stof. Ook wel wat zuur en in natte jaren kun je er vast komen te zitten, zo volgezogen is de grond. In droge jaren is dat wel een grote voordeel en zo hebben we de laatste twee jaren een stuk weiland achter de bessengaard tot akker gemaakt. Op deze grond groeit niet alleen het onkruid geweldig, maar ook de groentes.

Afgelopen jaar hebben we daar aardappels, yacon en knolselderij gehad. Nadat de knolselderij nog net gered is voor het verdwijnen in dat geweldig groeiende onkruid, is die daarna met een vaart gegroeid. Zodat we dit jaar een megaopbrengst knolselderij hebben. Dikke knollen. Het is zo’n groente, die de meeste mensen wel kennen, onmisbaar voor de (erwten)-soep, maar dat is het dan ook vaak. Maar je kunt er nog zoveel meer van maken. Hier in huize Kamphuis hebben we aan het begin van het seizoen vaak Waldorfsalade van rauwe geraspte knolselderij met een romige dressing.
Voor de minder grote liefhebbers kan ik hierbij wel zeggen, dat het deze week de laatste knollen zijn, die in de pakketten gaan, want voor dit jaar is deze goede opbrengst dan weer mooi verdeeld.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Spruiten't Leeuweriksveld
Knolselderij't Leeuweriksveld
RegenboogpeenBioRomeo, Ens
Knolvenkelvia Udea (Italië)

Volgende week verwacht:

Prei, palmkool?, veldsla/winterpostelein, …

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu.
Woensdag 29 maart, 18 uur.
€ 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag:
13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 maart. 19 maart, 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

In deze workshop gaan we Touma lm'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed M'raqed (gefermenteerde citroen) en S'men (gefermenteerde roomboter) maken volgens grootmoeders recept.
Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Knolselderijcreme uit de oven

Per persoon twee plakken knolselderij van ruim 1 cm dikte, olijfolie, zout en peper, 100 gr geraspte kaas (oud, belegen of Parmezaanse), druppeltje citroensap, klontje roomboter, beetje melk

Snijd de knolselderij doormidden en snij twee plakken per persoon van ruim 1 cm dikte. Schil de plakken.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de plakken knolselderij aan beide kanten in met een beetje olijfolie, zout en peper.
Rasp voor elke plak ca 50 gram kaas. Bekleed de ovenplaat met bakpapier. Leg de plakken knolselderij erop en bekleed ze met de geraspte kaas.
Zet 25 minuten op 200 graden in het midden van de oven. Snijd de plakken in blokjes, voeg een klontje roomboter, een beetje melk en twee druppeltjes citroensap toe en mix tot crème met de staafmixer.
Heerlijk bij bijvoorbeeld frites uit de oven en een salade.

Soep van winterpostelein

100 g winterpostelein, 1 klein preitje, 1 kleine ui, 100 g champignons, 0,5 liter bouillon, 0,5 eetl. grove mosterd, 1 eetl. olie

Was de winterpostelein en snijd in stukjes. Snijd de prei in dunne ringetjes, was en laat uitlekken. Snijd de ui doormidden, leg het snijvlak op de plank en snijd in dunne halve ringen. De champignons schoonmaken en in vier kwarten snijden. Verhit de olie in een koekenpan.
Voeg mosterd toe en bak hierin de ui en prei 5 minuten. Verhit een halve liter water en voeg er bouillonpoeder of -blokje aan toe. Als de bouillon kookt doe er dan de ui en prei bij en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Bak de champignons in olijfolie met zout en peper. Na 10 minuten te hebben gesudderd doe je de postelein en gebakken champignons bij de bouillon.
Laat nog vijf minuten doorgaren.

Spruitjes speciaal

550 gr spruitjes, 2 dl water, groentebouillonpoeder of een half blokje, 1 ui, 40 gr boter, 1 dl slagroom of creme fraiche, worcestershiresaus of tamari, 1 mespuntje kerriepoeder, zout en peper

Haal de minder mooie blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de bodem, was ze en kook in ca 15 minuten gaar in het water met bouillon. Laat daarna in een vergiet goed uitlekken. Snipper de ui fijn.
Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de ui zachtjes glazig in ca 3 minuten. Doe dan de spruitjes erbij. Bak zo'n 6 minuten op een middelhoog vuur en schep regelmatig om.
Maak de slagroom of creme fraiche warm en doe er twee of drie druppeltjes worcestershiresaus bij en de kerrie. Giet de gekruide room bij de spruitjes in de pan en roer tot de room wat dikker wordt. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en serveer.
Lekker met zilveruitjes of augurk en aardappelpuree.

Plaattaart van regenboogpeen

Bakplaat bekleed met bakpapier. 1 pak bladerdeeg, 550 g regenboogpeen, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel grove mosterd, 2 eetlepels honing, 1 ei. Saus: 100 g Griekse yoghurt, 1/2 teen knoflook, 1/2 tl paprikapoeder, peper en zout. Topping: 2 eetlepels olijfolie, 1 tl korianderzaad, 1 teen knoflook

Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de peen in de lengte en snijd de helften nog een keer door. Verdeel de wortelen over een met bakpapier beklede bakplaat.
Meng de olie, mosterd, honing en zout en peper door elkaar. Verdeel het mengsel over de penen en masseer goed in. Rooster de penen ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, schep halverwege de oventijd om. Ze moeten bijna gaar zijn, maar niet helemaal zacht. Leg ondertussen de plakjes bladerdeeg uit elkaar om te ontdooien.
Voor de saus: rasp of pers de knoflook, roer met een garde de yoghurt, knoflook en paprikapoeder door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Opmaken plaattaart: Verhoog de temperatuur tot 200°C. Maak van de plakken bladerdeeg een geheel op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak je vingers een beetje nat met water en kneed de velletjes aan elkaar.
Verdeel de yoghurtsaus over het deeg en laat een cm buitenrand over. Verdeel de geroosterde penen over de saus. Bestrijk de randen van het deeg met ei. Bak de plaattaart in het midden van de oven 15-20 minuten tot het deeg gerezen en gaar is.
Topping: Plet het korianderzaad. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de knoflook en het korianderzaad tot de knoflook lichtgekleurd is.
Bestrooi de plaattaart met regenboogpenen voor het serveren met de topping.


< terug naar overzicht