< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 10, 8 maart 2023

Een frisse start

Afgelopen week was het weer zover: op het eerste deel van het land werd de mest verspreid door de loonwerker en ondergewerkt door Wouter, daarna ging hij met de ploeg erdoorheen en nu liggen de eerste stukken klaar voor de eerste planten, die zoals gewoonlijk in week 10 komen. Wat zijn we toch weer blij met de uitvinding: vliesdoek. Want als ik naar buiten kijk, is het net aan het sneeuwen en daarvoor kun je dan de jonge plantjes mooi beschermen door ze met zo’n doek te bedekken. De spits is er dus weer af. Maar dáárvoor is er al een hele hoop plan- en denkwerk gebeurd: waar komen welke teelten dit jaar? Je moet met zoveel dingen rekening houden: omdat we geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, komt hetzelfde gewas pas acht jaar later weer op dezelfde plek, dan hebben de meeste ziektes en plagen deze plek weer verlaten en begin je schoon. Nou ja, bijna 🙂
Maar er moet ook nog wat voedsel overblijven voor al dat nuttige kleine spul, daarom dan ook graag veel biodiversiteit. In die zin is het juist goed, als er ook wat onkruid blijft staan, zo heb je minder monocultuur.
Want dat “kleine spul” kan zeker nog wat meer aandacht gebruiken. Het valt ons op, dat de vogels best stil zijn in de ochtend, terwijl het toch al maart is. Ook de bijen hebben (niet alleen bij ons, maar landelijk) een dramatische winter achter de rug, erg veel verlaten bijenkasten. Daarbij kun je dan altijd twee kanten op: je zou er zowat depressief van kunnen worden, of het brengt je juist in actie en dan de goede kant op: Want het mag van mij best wel nog wat sneller gaan, dat het belang van goede (biologische) landbouw steeds breder erkend wordt. Als wij de aarde helpen, helpen wij ook onszelf en dan helpt de aarde ook weer de mensen. Van een negatieve spiraal op naar een opwaartse spiraal.
Over actie gesproken: als we met z’n allen ineens 40% gas kunnen besparen, dan zouden we toch ook makkelijk van 4 naar 40% biologisch kunnen (consumptie én landbouw).

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Veldsla of winterpostelein't Leeuweriksveld
Boerenkool't Leeuweriksveld
Courgettevia Udea (it)
ZuurkoolKramer, Zuid-Scharwoude
Zoete bataatGalema, Marknesse

Volgende week verwacht:

Prei, palmkool?, veldsla/winterpostelein, …

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu. Woensdag 29 maart, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag:
13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 maart. 19 maart, 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora
etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

In deze workshop gaan we Touma lm'ragda (gefermenteerde knoflook), Hamed M'raqed (gefermenteerde citroen) en S'men (gefermenteerde roomboter) maken volgens grootmoeders recept. Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. habous-shopping met vermelding van de datum van deelname. Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Salade van kapucijners met boerenkool en champignons

50 gr champignons, 50 g kapucijners, 0,5 tl citroensap, 0,5 tl kerrie, 50 g boerenkool 0,5 el misopasta of tamari, 25 ml olie, 1 nori vel, 0,5 el geroosterd sesamzaad, 0,5 tl chili vlokken

Wel de kapucijners minimaal 8 uur en kook ze daarna 60 minuten, of breng ze aan de kook en stop ze daarna 4 - 6 uur in de hooikist of in bed met een dikke deken eroverheen of koop een potje.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de champignons in parten. Meng ze met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de oven.
Kruid de kapucijners met de citroen, kerrie, knoflook, zout en olijfolie en spreid deze uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, rooster in 10-15 minuten goudbruin en krokant in de oven. Verwijder de harde steel van de kool en snij het blad in smalle repen.
Meng de miso (tamari) en olie in een grote kom en voeg de boerenkool toe. Zorg ervoor dat alle kool bedekt is met een laagje van het mengsel. Laat rusten. Rooster een norivel enkele minuten in een droge koekenpan zodat deze krokant wordt en verkruimel het vel boven een kom.
Voeg geroosterd sesamzaad en chilivlokken toe en meng door elkaar. Schep de champignons, kool en kapucijners door elkaar in een saladeschaal en bestrooi met de sesam-topping.

Veldsla of winterpostelein

Een simpele salade van winterpostelein of veldsla met verse zalm, rode paprika en een eetlepel olijfolie met een halve eetlepel balsamicoazijn.

Wraps met rookworst en zuurkool

4 wraps, 1 rookworst, 350 gram zuurkool, mosterd, wat gefrituurde uitjes (snipperen en bakken in olijfolie met zout en peper)

Kook de zuurkool gaar in ongeveer 20 minuten. Zout toevoegen is niet nodig. Laat de kool na het koken goed uitlekken in een vergiet.
Wel de rookworst 20 minuten in een pan met water dat net niet kookt. Laat hem daarna even rusten en snijdt de worst vervolgens in plakjes. Meng de zuurkool en de blokjes worst door elkaar. Verwarm de wraps in een koekenpan.
Besmeer elke wrap daarna met een dun laagje mosterd. Verdeel het zuurkoolmengsel vervolgens over de wraps. Bestrooi elke wrap met wat gefrituurde uitjes en rol hem stevig op. Snijd de wraps met rookworst en zuurkool in twee helften en serveer direct.

Zoete aardappel en courgette

1 of 2 zoete aardappelen, 1 courgette, 1 ui, grof gesnipperd, 1 teen geperste knoflook, 100 gr. Pecorino kaas, geraspt, 1 citroen, 3 takjes tijm, gehakt, olijfolie extra vierge

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappelen en snij de helft in plakken van 0,5 cm dik. Snij de kontjes en de rest van de zoete aardappel in kleine stukjes en stoof deze gaar in een afgedekte pan met 50 ml. water, olijfolie, de ui en de knoflook.
Pureer tot een gladde crème en breng de puree op smaak met zout en peper. Snij de courgette in plakken. Leg deze samen met de zoete aardappel dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal. Maal wat peper en zout erover en verdeel de crème van de zoete aardappel over de groente.
Verdeel de tijm en de Pecorino kaas over de crème (houd een klein beetje achter voor na het bakken). Sprenkel wat olijfolie erover en zet de schotel ongeveer een uur in de voorverwarmde oven, totdat hij een mooi bruin korstje heeft en alles gaar is.

Boerenkool met rozijnensaus

500 gr kool, 400 gr aardappelen, 2 el havervlokken, 0,5 dl melk, klontje boter. Voor de saus: 2 el rozijnen, 0,5 theelepel honing, 25 gr boter, halve ui, 30 gr meel, 4 dl water of wat restant van groentenat, sojasaus, peper en zout

Haal het koolblad van de nerven was de bladeren en snijd ze zeer fijn. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Breng in een pan 2 dl water aan de kook en doe de aardappelen erin met daarop de kool.
Laat in ca 25 minuten gaar worden. Schep er na 15 minuten de havervlokken door. Giet na afloop het kookvocht af in een apart kopje en stamp alles fijn. Maak smeuïg met wat kookvocht, melk en een klontje boter.
Laat voor de saus de rozijnen 7 minuten op zacht vuur wellen in 4 dl water. Laat ze uitlekken. Smelt boter in de koekenpan. Rasp de gepelde ui boven de pan en laat zachtjes fruiten tot het vocht is verdampt.
Roer het meel erdoor en blijf roeren tot het meel wat donkerder kleurt. Neem de pan van het vuur, laat een beetje afkoelen en nog even doorkleuren. Zet de pan weer op het vuur en voeg in twee keer het vocht toe. Blijf roeren tot de saus gebonden is.
Breng op smaak met sojasaus, peper en zout en voeg de gewelde rozijnen en honing toe.

< terug naar overzicht