< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 11, 15 maart 2023

Prei

Het is leuk om af en toe wat meer naar één soort groente te kijken, vandaag: prei. Bij ons staat hij zowat het hele jaar op de akker en kan ook bijna het hele jaar geoogst worden. Hij valt op door zijn mooie blauwgroene kleur tussen al het “gewone” groen. Het mooie is, dat de prei in de winter gewoon op het land kan blijven staan, geen ingewikkelde bewaring is nodig. Alleen als het lang achter elkaar vriest, moet je op tijd een voorraad eruit trekken, om door te kunnen eten. Prei is familie van de narcissen. De piramidebouwers in Egypte kenden al prei als groente en hij is nu bijna in elke keuken te vinden. Toen Wouter in 2004 begon met groente telen, was prei één van de hoofdteelten. Ik zeg altijd, dat ik daar erg blij mee was want 2004 was dus de start van ons bedrijf en toen was het veel investeren en weinig opbrengst en aten we steeds maar weer prei en gelukkig geen rode kool of knoflook oid.

Prei kun je zaaien en dan begint de plant met één groen sprietje, waar dan van binnen uit steeds meer bladeren uitkomen. We zeggen wel preistengel, maar eigenlijk zijn het een boel om elkaar gerolde bladeren. Door ze diep in de grond te planten, blijft het onderste gedeelte wit en krijg je die mooie overgang van beneden wit naar boven donkerblauwgroen. De plant maakt het eerste seizoen steeds blad naar blad. Pas na een winterperiode schiet de plant in het volgende voorjaar in de bloei. Dan komt uit het midden een ronde stengel tevoorschijn met een spitse “hoedjes”-knop erop. De stengel krijgt een buikje en het hoedje wordt steeds dikker, totdat die openbreekt en er een bol met bloemen naar alle kanten opengaat, meestal een beetje wit/roze/groen kleurig. Zeer geliefd door insecten.

Voor de groenteteelt is er zomer- herfst- en winterprei, waarbij de laatste dus goed tegen vorst kan. Je zou kunnen zeggen, dat het een groente is, die in alle omstandigheden kan groeien. En ook in de keuken kan de prei in de meest uiteenlopende gerechten gebruikt worden, van hoofdgroente tot smaakmaker in kleine hoeveelheden.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Spruiten (de allerlaatste dit seizoen)'t Leeuweriksveld
Rode bietBioRomeo, Ens
Andijvievia Udea (it)
Komkommervia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Prei, winterpostelein, …

Eten wat de pot schaft

Elke laatste woensdag van de maand. Lekker en gezellig biologisch eten, driegangenmenu. Woensdag 29 maart, 18 uur. € 20,-/pp. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag: 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 19 maart. 19 maart, 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.) Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname. Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Weekendcursus: Werken met waterwezens

22 en 23 april, 10 – 17uur met Nicolaas de Jong.
Een kennismaking met de onzichtbare helpers in ons landschap. Op ’t Leeuweriksveld.
Kosten € 150,- incl werkmaterialen. Reductie in overleg.
Aanmelding en info 06-40228769 of jaspisschool@gmail.com


Recepten

Preitaart

voor het deeg: 200 gr meel, 100 gr boter, zout.

vulling: 550 gr prei, 1 el olie, 100 gr champignons of shiitake, 1 el meel, 1,5 dl melk, 3 eieren, zout en peper, nootmuskaat

Zeef het meel boven een kom en voeg er de boter aan toe. Kneed het goed, voeg wat zout toe en 2 eetlepels water. Kneed het nogmaals goed door. Laat 30 minuten rusten met een vochtige theedoek over de schaal. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de champignons in plakjes. Als je shiitakes gebruikt verwijder je de steeltjes (te taai) en snijd de hoedjes in reepjes. Snijd de prei in de lengte doormidden en was onder de kraan het zand tussen de vellen eruit. Snijd in halve ringetjes.
Fruit de paddenstoelen in olijfolie op hoog vuur ruim een minuut met flink zout en peper. Voeg er daarna de halve ringetjes prei aan toe. Zet het vuur dan wat lager en roer goed. Zeef de eetlepel meel en verspreid dat over het, tijdens het roerbakken vrijgekomen, vocht.
Roer alles door elkaar. Bekleed de bodem van een taartvorm met ca 28 cm doorsnee met bakpapier. Vet de randen in met boter. Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met deeg en prik met de vork wat gaten in de bodem.
Spreid het prei-paddenstoelen mengsel hierover uit. Meng de melk, eieren, zout en peper goed en giet dit over de prei. Verstrooi een klein beetje nootmuskaat over het mengsel. Bak de taart in 40 minuten gaar.
Lekker met een frisse salade.

Andijviesla met zonnebloempitten

1 krop andijvie, 1 el zonnebloempitten
voor het sausje: 1 teentje knoflook, 1 kleine ui, 2 el koudgeperste (extra vierge) olie, 2 el appelazijn, snufje suiker (hoeft niet, mag ook agave- , ahornsiroop of een halve theelepel honing), 1 theelepel mosterd

Haal de bladen van de krop andijvie en was in een bak met water. Laat uitlekken op een theedoek of in een vergiet.
Pers voor de saus het teentje knoflook uit boven een slabak. Je kan het teentje ook fijnpletten met een mes en heeeeel fijn snijden. Pel en snipper de ui en voeg toe. Doe de overige ingrediënten voor de saus erbij en roer alles goed door elkaar.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan op matig vuur en laat ze afkoelen. Snijd de andijviebladeren in fijne reepjes en meng door de saus. Garneer met de (afgekoelde) geroosterde zonnebloempitten.

Rode bieten soep

ca 500 g rode bieten, ca.200 g (zoete) aardappel of pastinaak, 50 gr kokoscrème, 1 stukje gemberwortel, 1 teen knoflook, 0,75 l water, bouillonpoeder, citroensap, peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de bieten en zoete bataat of pastinaak schoon en gaar ze 20 minuten ongeschild in de oven. Snijd de ui in grove ringen en fruit in een scheut olijfolie (in een soeppan).
Schil de gare bietjes en zoete aardappel/pastinaak en snijd ze in gelijkmatige stukjes van ca. 2 x 2 cm. Voeg deze samen met de ontvelde teen knoflook en een snuf bouillonpoeder toe aan de gefruite uitjes. 10 minuutjes aanbakken.
Regelmatig roeren, af en toe een scheutje water erbij om aanbakken te voorkomen.
Schil en rasp ondertussen de gember en voeg samen met het water toe. Doe er een beetje citroensap bij. Laat ca. 20 minuten zachtjes doorkoken tot gaar.
Voeg de kokoscrème in kleine stukjes gesneden toe en staafmix tot een mooie gladde soep. Breng evt nog meer op smaak met bouillonpoeder. Strooi fijngeknipte peterselie over de soep voor het mooie contrast.

Pittige komkommer uit de wok

1 komkommer, 1 eetl. arachide- of olijfolie, ½ rode peper, ½ limoen of citroen, 2½ eetl. sojasaus, ½ eetl. sesamolie, 1½ eetl. sesamzaad, ½ eetl. fijngehakte koriander

Was de komkommer, halveer in de lengte en schraap de zaadlijsten eruit. Snijd de helften in staafjes. Was de halve rode peper, verwijder de zaadjes en hak de peper fijn. Pers de halve limoen of citroen uit en vang het sap op. Verhit de olie en roerbak hierin de komkommer 2-3 minuten. Voeg de rode peper toe en bak nog 1-2 minuten. Meng het limoen/citroensap en de sojasaus erdoor. Verhit intussen de sesamolie en rooster hierin het sesamzaad. Bestrooi de komkommer met sesamzaad en koriander.

Bron: www.boodschappen.nl

< terug naar overzicht