< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 12, 22 maart 2023

Volle agenda

Het voorjaar komt eraan, ja echt, we hebben nu de tjiftjaf en de lijsters hier gespot, de kievieten buitelen over de akkers de citroenvlinders en de kleine vos is gezien, naast de dikke hommels, de eerste planten zitten op de akkers, nu het weer er nog bij…
Maar ook voor de “innerlijke mens” is ’t Leeuweriksveld de volgende tijd weer een plek, waar heel wat eieren uitgebroed worden:
Met een volle agenda, voor ieder wat wils.
Allereerst het vaste punt, wat er altijd bijstaat:

Eten wat de pot schaft

Voor wie het nog niet kent: aanschuiven op de zolder van 't Leeuweriksveld voor een biologisch driegangenmenu.
Woensdag 29 maart, 18 uur.
€ 20,-/pp. Het leuke is, dat je samen aan een grote tafel zit en altijd weer leuke gesprekken ontstaan. Aanmelding, info en dieetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Een oproep:
Garen gezocht

Ik ben op zoek naar restanten garen, die bij veel mensen ergens in een hoekje ongebruikt liggen, waarvan ik dekentjes brei. Metalen en rubberen kruiken (niet lekkend) zijn ook welkom voor het breien van zakken. Het resultaat gaat via mijn schoonzus voor een goed doel, jij mag ook een doel kiezen. Ook brei ik er met plezier eentje voor jou!
Miny Katerberg - Roffel 0591-620923
Het garen kan eenvoudig afgegeven worden bij één van onze neerzetpunten en in de winkel.

Nieuw op de agenda:
Informatieavond over de Florijn

Florijn is een nieuw betaalmiddel, een complementaire munt die naast het huidige en toekomstige betaalsysteem zal bestaan.
Op dinsdag 18 april vanaf 19:30u is op 't Leeuweriksveld een ontmoeting met Anthony Migchels, 1 van de oprichters van dit initiatief.
Van harte welkom bij deze avond. Aan het einde zal de pet rondgaan om de onkosten te dekken.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Yacon't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Krielaardappels't Leeuweriksveld
Bieslook't Leeuweriksveld
Frutselspruitjes*Galema, Marknesse
* kruising tussen spruitjes en boerenkool
Auberginevia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, …

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over 't Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag: 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, aanmelden bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60
Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 26 Maart - 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Augu - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Weekendcursus: Werken met waterwezens

22 en 23 april, 10 – 17uur met Nicolaas de Jong.
Een kennismaking met de onzichtbare helpers in ons landschap.
Op 't Leeuweriksveld. Kosten € 150,- incl werkmaterialen. Reductie in overleg.
Aanmelding en info 06-40228769 of jaspisschool@gmail.com


Recepten

Aubergines uit de oven

1 aubergine, 1 el citroensap, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 ui, 3 el olie, zout en peper, 2 el fijngehakte kruiden (peterselie, salie, rozemarijn, oregano), 1 dl bouillon 3 el geraspte kaas

Warm de oven voor op 200 graden. Was en droog de aubergine. Snijd hem ongeschild in de breedte in plakken van ca 0,5 cm dik.
Sprenkel er wat citroensap over tegen het verkleuren. Snipper de ui fijn. Bestrijk een ovenschaal met olie. Leg er dakpansgewijs de helft van de plakken aubergine in, strooi en peper en zout over en de kruiden.
Meng de tomatenpuree met de fijngesnipperde ui en verspreid over de plakken. Doe de andere helft van de plakken daar bovenop. Giet de bouillon in de ovenschaal.
Plaats de schaal (liefst afgedekt) 25 minuten in de oven. Rasp de kaas. Haal de deksel van de schaal en strooi de kaas over de schotel. Zet nog ca 10 minuten (zodra de kaas een goudbruine kleur krijgt) in de oven en serveer.
Lekker bij rijst met doperwten en gehakt.

Salade met yacon, appel en bieslook of prei

1 yacon, 1 appel, sap van een ½ citroen, peterselie, bosje bieslook , 25 gr hazelnoten, 50 gr kaas
Dressing; 3 el olijfolie, 1 el citroensap, 1 tl citroenrasp, peper en zout

Maak de dressing door de ingrediënten te mengen. Hak de peterselie fijn en snijd de bieslook fijn. (kan ev ook met fijngesneden prei of bosui) Was de appel en schaaf in dunne plakken. Leg de schijven in een kom met water en citroensap. Schil de yacon en schaaf ze in dunne plakjes. Leg de plakjes bij de appel. Hak de hazelnoten fijn. Giet de appel en yacon af en dep droog. Meng ze in een schaal met de dressing, peterselie, bosui en hazelnoten. Rasp de kaas en verdeel over de salade.

Krieltjes uit de oven

500 gr krieltjes, 20 gr kaas, paar takjes rozemarijn, paar klontjes roomboter, peper en zout, paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes (schillen hoeft niet) en verwijder eventuele oneffenheden. Verdeel de aardappeltjes over een ingevette ovenschaal of een met bakpapier beklede bakplaat. Breng de aardappeltjes op smaak met de rozemarijn, peper en zout. Rasp de kaas over de krieltjes en verdeel er een paar klontjes roomboter over heen. Rooster de aardappeltjes in ongeveer 30 minuten goudbruin in de oven. Hussel het tussentijds even door elkaar.
Lekker met een frisse salade en een saucijsje of vleesvervanger.

Frutselspruitjes (Flowering sprouts) met pasta

550 gr frutselspruitjes (flowering sprouts), 250 gr pasta, 50 gr zonnebloempitten, 200 gr gehakt, knoflookpoeder, uipoeder, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, foelie, olijfolie, 1 ui, 2 knoflooktenen, 100 gr mozzarella

Kook de pasta in ruim water met zout en een scheutje olijfolie in 10 minuten gaar. Was de frutselspruitjes en laat uitlekken. Rooster de zonnebloempitten goudbruin in een droge koekenpan.
Snijd de ui en knoflook fijn. Kruid het gehakt met ketjap, zout, peper, knoflook-, ui- en paprikapoeder, Italiaanse kruiden en foelie. Bak het rul in een scheutje olijfolie.
Doe de ui erbij en fruit even mee. Doe dan de frutselspruitjes erbij en bak vier minuten mee. Bak de knoflook kort mee en breng verder op smaak met zout en peper.
Meng met de pasta en breng alles op temperatuur. Garneer met in blokjes gesneden mozzarella en de geroosterde pitten.

Bron: jouwdagelijksekost.nl

Omelet met prei

200 gr vastkokende aardappelen, 50 gr kaas, 5 eieren, 1 prei, 1 ui, 1 knoflookteentje, zout en peper, Provençaalse kruiden, paar boterklontjes, peper en zout, 50 gr. champignons

Schil en snij de aardappelen in gelijke stukken en kook gaar in lichtgezouten water. Snijd de champignons in schijfjes.
Smelt een klont boter in een ruime pan en braad de paddenstoelen tot een goudbruin korstje. Pel tussendoor de ui en snij fijn. Doe dit bij de paddenstoelen en kruid met zout, peper en Provençaalse kruiden.
Pel de knoflook en plet de teen tot pulp. Doe dit bij het mengsel in de pan.
Snij de prei overlangs in twee. Spoel ze schoon onder stromend water. Snij kleine stukjes en doe erbij in de pan. Roer en stoof een paar minuten mee.
Doe de gare en uitgelekte aardappelen erbij. Proef en kruid evt nog wat.
Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de eieren in een schaal.
Rasp de kaas in het eiermengsel en kluts alles. Smeer de binnenzijde van een bakblik in met olijfolie.
Giet de inhoud van de koekenpan in het bakblik. Giet de geklutste eieren erover.
Bak 25 minuten in de oven. Zet een plat bord op de bakvorm en draai het geheel om.
Serveer in taartpunten. Eet ze warm of koud, met bijv. currysaus en geroosterd brood.

< terug naar overzicht