< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 14, 5 april 2023

Een kijk in onze tunnels

Afgelopen weekend was het “kom in de kas”. En zo dacht ik om jullie nu ook een kijk in onze kas te geven. Want daar groeit het al behoorlijk.
Van vorig jaar staat er ook nog van alles in: winterpostelein, peterselie en bladselderij, snijbiet en knoflook. De in de winter gezaaide raapstelen en radijs zijn nu al weer geoogst. Er staan ook gezaaide rode bietjes en wortels (nog heel klein…)
In week 10 kwamen de eerst planten van het jaar en daar zijn ook heel wat kisten in de kas uitgeplant: paksoi, soorten sla, koolrabi, andijvie. Sommige planten zijn inmiddels al weer zo groot, dat de grond eromheen al nauwelijks nog te zien is. En als je op zo’n dag als vandaag (dinsdag) 's middags in de kas werkt, dan kun je dat al weer in je t- shirt doen, in de zon, uit de wind.
Verder staan er wat kisten met opkweek: peulen, goudsbloemen en dille.

In één van de tunnels staat ook een lichtwortelplant, die daar altijd blijft staan en in het groeiseizoen heel wat ranken verspreid. Daaraan groeien dan kleine okselknolletjes, die weer als broedknollen dienen voor nieuwe lichtwortels. De knolletjes van vorig jaar liggen nu nog in de koeling en kunnen binnenkort in potjes geplant worden, evenals de yaconbroedknollen. Deze twee moeten vorstvrij opgekweekt worden en kunnen dan in mei naar buiten.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Pastinaak't Leeuweriksveld / Arenosa, Lelystad
Courgettevia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Winterpostelein, rode biet, bosknoflook, taugé …

Preparatendag

Op tweede paasdag, 10 april vanaf 15 uur
We gaan het hoornmestpreparaat roeren en uitbrengen over de vers bewerkte gronden. De compostpreparaten, die de winter in de grond doorgebracht hebben, graven we op. We sluiten af met soep en brood.
Wil je meedoen, meld je dan bij ons aan.

Garen

De oproep:
Garen gezocht, heeft al goed gehoor gekregen.
Dus er krijgen veel mensen plezier van een zelfgebreid dekentje door Miny. Wilt u ook nog meedoen, dan is dat welkom. En om alle verschillende garens overzichtelijk op te bergen zijn ook de grotere ijsbakjes of de afhaalbakjes voor eten welkom.
Miny Katerberg – Roffel 0591-620923

Informatieavond over de Florijn

Florijn is een nieuw betaalmiddel, een complementaire munt die naast het huidige en toekomstige betaalsysteem zal bestaan. Op Dinsdag 18 april: 19:30u inloop, 20u aanvang lezing is op 't Leeuweriksveld een ontmoeting met Anthony Migchels, 1 van de oprichters van dit initiatief.
Van harte welkom bij deze avond. Aan het einde zal de pet rondgaan om de onkosten te dekken.

Eten wat de pot schaft

biologisch driegangenmenu, Woensdag 26 april, 18 uur. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over 't Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag: 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon,
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 16 april, 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114
Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Pastinaak met mosterd

550 gr pastinaak, 1 ui, klont boter, olie, zout en peper, 1 el meel, 0,5 el mosterd, 0,5 el appelazijn, 1 thlpl citroensap, 1 el agavesiroop

Was en snijd de pastinaak in blokjes. Snipper de ui. Verhit de olie en boter in een pan en fruit de ui tot glazig. Doe de pastinaak erbij en roer er de mosterd, de appelazijn en het citroensap door. Laat ca 15 minuten garen. Strooi dan de bloem erover en roer goed. Zo krijg je pastinaak met een gebonden sausje. Lekker met een frisse salade en rijst.

Salade van winterpostelein met dadels en geitenkaas

120-150 gr winterpostelein, 50 gr. zachte geitenkaas, ca. 6 dadels, pijnboompitten, 1½ eetlepel maiskiem- of zonnebloemolie, 2/3 eetlepel citroensap

Pijnboompitten kort roosteren. Winterpostelein wassen en lelijke blaadjes verwijderen. Dadels eventueel ontpitten en dan halveren. Maak in een slakom de dressing van olie en citroensap. Vermeng de winterpostelein met de dressing. Schep de dadels door de salade. Verkruimel de geitenkaas er over en strooi de pijnboompitten er overheen.

Gegratineerde prei met blauwe kaas

550 gram prei, 150 gram pittige blauwe kaas, 40 gram bloem, 350 ml melk, peper en zout, 90 gram boter

Snijd de prei in stukjes van 10 cm, ook het groene gedeelte. Zet een vergiet in een bak water.
Doe de preistukjes in het vergiet. Laat het zand in de prei naar beneden zakken. Haal het vergiet met de prei uit het water. Spoel nog een keer na onder de kraan en laat goed uitlekken.
Smelt 50 gram boter in een koekenpan en bak de stukken prei op een laag vuurtje tot ze zacht worden. Bestrooi met wat peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smelt in een pan 40 gram boter, laat deze niet bruin worden. Voeg de bloem aan de gesmolten boter toe en bak deze al roerend 3 minuten om gaar te worden. Dit is belangrijk, anders gaat de saus naar bloem smaken.
Schenk de melk er in gedeelten bij, terwijl je blijft roeren. Als je een gladde saus hebt laat je die een paar minuten zachtjes doorkoken. Smelt vervolgens de blauwe kaas in de saus en roer deze er goed door. Doe de prei in een vuurvaste schaal en schenk de kaassaus er overheen.
Zet de schaal een half uur in het midden van de oven. Lekker met gekookte aardappels of aardappelpuree en een stukje vlees of tofu.

Zo is tofu wel lekker!

200 gr tofu, 1 teentje knoflook, 1 tl vers geraspte gember, 2 el olijfolie, 2 el sojasaus, 2 tl ketjap, ½ tl chilivlokken, 1 el citroensap, 1 tl agavesiroop, snufje peper

Wikkel de tofu in een schone theedoek. Zet er wat zwaars op, het vocht moet eruit. Laat een half uurtje staan.
Maak de marinade. Plet het teentje knoflook en snijd zeer fijn. Meng in een kom met de rest van de ingrediënten.
Snijd de tofu in fijne blokjes en meng door de marinade. Hoe langer je dit laat staan hoe lekkerder. Je kan het ook een dag tevoren doen en in een schaaltje afgedekt in de koelkast zetten. Schep af en toe even om.
Haal de tofu uit de marinade. Verhit olie in een koekenpan en braad de stukjes op middelhoog vuur knapperig in ca 8 tot 10 minuten.

Stamppot raapstelen

1 bosje raapstelen, 500 gr bloemige aardappelen, 75 ml melk, 15 gr roomboter, beetje nootmuskaat, 100 gr champignons, tofu, een snuf kerrie, olie

Bereid de tofu bijvoorbeeld volgens bovenstaand recept. Snijd de champignons in plakjes. Verhit olie in een koekenpan en bak de champignon met zout en peper in ca twee minuutjes op redelijk hoog vuur al roerend.
Was de raapsteel en snijd in grove stukken. Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met eventueel zout in 20 min. gaar. Giet af.
Laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit op laag vuur in 2 min. droogkoken. Hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de puree.
Verwarm ondertussen de melk in een steelpan op laag vuur, maar laat niet koken. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper Voeg de melk en boter toe en roer luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is.
Breng op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout. Meng de tofu, raapsteel en champignons door de puree.

< terug naar overzicht