< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 15, 12 april 2023

Paasweekend

Ons paasweekend stond in het teken van bloemen en preparaten.
Zaterdag was hier een bloemendag georganiseerd door Roos. We hebben op heel veel plekken op de boerderij bloemen gezaaid en geplant: bij de houtwallen, de akkerranden, aan de vijver, tussen de nieuwe bomen van ons minivoedselbosje, rond de yurt, op het erf. Roos had een aantal planten voorgekweekt: zonnebloemen, goudsbloemen en dille, we hadden mooie zaden en we kregen héél veel verschillende stekken en afleggers van vaste planten. Na een paar uur planten had iedereen trek in heerlijke soep, daarna hebben we nog water gegeven en we sloten de dag af met een klein paasvuur op onze brink. Aarde, water en vuur kwamen dus mooi aan bod en alsof het zo móést zijn, vloog die dag de eerste zwaluw door de lucht.

Paasmaandag hebben we preparatendag gehouden. Met negen mensen hebben we een aantal preparaten opgegraven na het overwinteren en het hoornmestpreparaat geroerd en uitgebracht op het land. Zodat de grond zich weer beter kan verbinden met alle krachten en energieën uit de wijde omgeving. De sfeer was goed en het weer speelde ook mooi mee: wind en wolken en de hele tijd een paar spatjes regen, zodat je een heerlijke vochtige grondgeur om je heen had.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Bosknoflook't Leeuweriksveld
Taugéde Peuleschil, Rottevalle
Rode bietBioRomeo, Ens
Bloemkoolvia Udea (fr)
Rode puntpaprikavia Udea (es)

Volgende week verwacht:

Peen, …

Attentie: m.i.v. week 17 zetten we alle pakketten één uur later neer op het neerzetpunt!

Dat is omdat we steeds meer last hebben van de zomertijd. We willen daarom onze eigen werktijden zoveel mogelijk het hele jaar door constant houden. (De winkelopeningstijden blijven zoals u nu gewend bent, dus wel conform de klokverzetting.)

Gevraagd

grotere ijsbakjes of afhaalbakjes voor eten
Miny Katerberg – Roffel 0591-620923

Informatieavond over de Florijn

Florijn is een nieuw betaalmiddel, een complementaire munt die naast het huidige en toekomstige betaalsysteem zal bestaan. Op Dinsdag 18 april: 19:30u inloop, 20u aanvang lezing is op 't Leeuweriksveld een ontmoeting met Anthony Migchels, 1 van de oprichters van dit initiatief.
Van harte welkom bij deze avond. Aan het einde zal de pet rondgaan om de onkosten te dekken.

Koningsdag

Week 17 is koningsdag op donderdag, we rijden dan de gewone route.

Eten wat de pot schaft

biologisch driegangenmenu, Woensdag 26 april, 18 uur. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag: 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.) Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. Kosten 15 euro - Info en aanmelden bij Eleonora - etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. - Prijs: € 60 - Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Taugésoep

135 gr tauge, 0,75 l groentebouillon, 2 eetlepels boter, 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 eetlepels volkorenmeel, 1 eetlepel sojasaus, citroensap

Bouillon maken kun je doen door water te koken en op smaak te brengen met bouillonpoeder of een blokje. Je kunt ook allerlei soorten groenten; wortel, ui, prei, koolbladeren, peterselie, knolselderij, laurierblad, tijm, wassen en kleinsnijden en op matig vuur in olie fruiten. Als je donkere bouillon wilt bak je de groenten goudbruin. Giet er water bij en laat een uurtje (of langer) trekken. Zeef de groentes eruit en je hebt heerlijke bouillon.

Voor deze soep was je de taugé. Laat uitlekken en snijd in grove stukken. Smelt boter in een pan. Snipper de gepelde ui en fruit goudgeel. Knijp er op het laatst het knoflookteentje boven uit. Strooi de bloem erover en laat al roerende een paar minuutjes zachtjes meegaren. Voeg met scheutjes al roerende de bouillon toe tot een glad gebonden massa. Doe de sojasaus erbij en op het laatst de taugé. Laat een minuutje zachtjes meekoken en breng op smaak met zout en peper en/of een paar druppeltjes citroensap.

Salade van winterpostelein met zonnebloempitten en sinaasappel

150 gr winterpostelein, 1 sinaasappel, 30 gr zonnebloempitten, 1 tl mosterd, 1,5 el olijfolie extra vierge, 1 stengel bosknoflook

Was de sinaasappel en rasp de oranje schil ervan en pers de helft van de sinaasappel uit. Meng het rasp, het sap, de mosterd en olie tot een dressing. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Snijd met een scherp mes de oranje en witte schil van de andere helft sinaasappel. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Komt niet zo precies, het gaat om de smaak. Snijd de partjes in fijne stukjes.
Was de winterpostelein en laat uitlekken in een vergiet of op een theedoek. Snijd de winterpostelein in grove stukken.
Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan. Als je van zout houdt, kun je op het eind wat tamari erbij doen. Goed roeren tot de tamari zich aan de pitjes heeft gehecht. Verdeel de winterpostelein over de borden. Voeg de dressing en sinaasappelpartjes toe.
Snipper de bosknoflook fijn en strooi dit met de geroosterde pitjes over de salade.

Rijst met pikante paprika

bouillonpoeder, 1 of 2 rode puntpaprika, 1 ui, 2 eieren, 2 eetlepels melk, snuf komijnpoeder, snuf koriander, zout en peper, klont boter, 1 of 2 tomaten, theelepel geraspte gember, scheutje ketjap

Was de paprika, snijd ze doormidden verwijder de kroon en zaadlijsten. Snijd in dunne reepjes en die weer door de helft. Pel de ui, snijd hem doormidden en in halve ringen. Bak de ui en paprika in boter gaar. Klop de eieren los met melk, voeg de komijn, koriander, zout en peper toe en bak met boter al roerende tot kruimelig. Meng het gekruimelde ei met de ui en paprika. Snijd de tomaten in kleine blokjes en bak nog even mee met het mengsel. Breng op smaak met ketjap, zout en peper. Serveer bij rijst en een salade.

Traybake balsamico met rode biet

2 eetlepels balsamico, 550 gr rode bieten, 1 rode ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel gedroogde tijm, 2 eetlepels olijfolie, 100 gr feta, 2 appels, 40 gr rucola, 100 gr walnoten

Was de bieten en kook ze ca 20 minuten. Verwijder de schil en snijd ze in blokjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui en knoflook. Bekleed een ovenplaat met bakpapier. Verdeel de biet, ui en knoflook erover en meng met de tijm, balsamico, olie, zout en peper. Zet 10 minuten in de oven. Snijd de appel in kleine blokjes en meng met de biet en zet nog 5 minuten in de oven. Hak de walnoten en verbrokkel de feta en strooi met rucola over de bieten. Lekker met linzen.

Bloemkool met saus

1 bloemkool, 1 ui, 1 paprika, 40 gr boter, 30 gr bloem, kerrie, 1 el tomatenpuree, scheutje zoute ketjap, zout en peper

Haal het blad van de bloemkool, was het en verdeel in roosjes. Kook in ca 15 minuten gaar. Bewaar 2 dl van het kookvocht. Snipper de ui. Was de paprika, snijd doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd in kleine stukjes. Smelt boter en laat de ui en paprika zachtjes gaar stoven met de deksel op de pan. Voeg de bloem toe, roer door en giet al roerende het kookvocht van de bloemkool erbij. Laat even doorkoken tot saus, draai het vuur laag en voeg een mespuntje kerriepoeder, de tomatenpuree en de ketjap toe. Breng de saus op smaak met zout en peper. Doe de bloemkool in een schaal en giet de saus erover.
Lekker bij aardappelpuree (evt met kaas).

< terug naar overzicht