< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 16, 19 april 2023

Asperges en aardappels

Het voorjaar vordert gestaag. De aspergeoogst van dit seizoen is inmiddels begonnen, dit jaar voor het eerst dat we de nieuwe aanplant volop kunnen oogsten. We hebben ze al kunnen proeven en heerlijk bevonden. Ook de eerste theepauze buiten hebben we achter de rug, lekker in de zon, uit de wind.

Ja en dan wordt altijd gezegd, dat je asperges met nieuwe aardappeltjes kan eten, maar ja, als je graag inheems eet, dan kunnen wij nu vermelden, dat de asperges inderdaad geoogst kunnen worden, maar de aardappels zijn deze week pas de grond in gegaan, dus dat zal nog wel even duren, voordat daar de oogst begint. Het is altijd wel een mooi moment, als dan na weken van stapels kisten, waar de poters voorkiemen, deze de grond ingaan en er een mooie zwarte akker met aardappelruggen ligt. Met een beetje warmte kan het dan wel snel gaan, totdat de eerste groene stekken naar boven komen.

Verder zijn de tuinbonen al ontkiemd en in de kassen zijn we al weer plekken aan het leeghalen voor de zomerteelten zoals bv komkommers.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Winterpostelein't Leeuweriksveld
Peterselie't Leeuweriksveld
Raapsteelvan Maldegem, Luttelgeest
WaspeenItalië (via Udea)
Rode koolvia Udea (fr)
Rode uiSnippe, N.O.P.

Volgende week verwacht:

Paksoy, …

Attentie: (nog wat meer specificatie): onderstaande geldt voor de pakketten van de woensdag:
miv. week 17 zetten we alle pakketten van de woensdagrit één uur later neer op het neerzetpunt!

Dat is omdat we steeds meer last hebben van de zomertijd. We willen daarom onze eigen werktijden zoveel mogelijk het hele jaar door constant houden.
(De winkelopeningstijden blijven zoals u nu gewend bent, dus wel conform de klokverzetting.)

Week 17 is koningsdag op donderdag, we rijden dan de gewone route.

Eten wat de pot schaft

biologisch driegangenmenu, Woensdag 26 april, 18 uur. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag:
13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur.
€ 25,- per persoon,
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u.
Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114.
Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname.
Data: 23 April - 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Gevraagd

grotere ijsbakjes of afhaalbakjes voor eten Miny Katerberg – Roffel 0591-620923


Recepten

Rode kool steak met pastinaakcrème

0,5 rode kool, paar takjes rozemarijn, 1 plak oudewijvenkoek, 400 gram pastinaak, 50 ml slagroom, 50 ml volle melk, chilipoeder, klontje roomboter, olijfolie, zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de rode kool in plakken van ongeveer anderhalve centimeter. Leg de steaks op de bakplaat en bestrijk ze met een beetje olijfolie. Strooi er wat peper en zout overheen en leg de takjes rozemarijn erop. Bak de steaks 30 minuten. Open de oven na 20 minuten en strooi de kruimels van de oudewijvenkoek over de steaks. Laat ze nog een minuut of tien meebakken, maar houd even in de gaten of het niet te hard gaat. Was en snijd de pastinaken in stukken van ongeveer 2 centimeter. Kook ze in een minuut of 15 gaar in een pan met kokend water en een snuf zout. Giet de pastinaken af en doe ze terug in de pan. Voeg de room, melk en boter toe en pureer alles met een staafmixer tot een gladde pastinaakcrème. Schep de crème op de borden. Leg de rodekoolsteaks op de crème. Rits de rozemarijn van de takjes en verdeel ze over de steaks. Bestrooi met peper & zout.

Wortelsoep met aardappel

300 gr wortels, 1 aardappel, 1 ui, 2 tenen knoflook, 750 ml bouillon, scheut kookroom of kokosmelk, 0,5 tl chilipoeder, 1,5 tl peterselie, 1,5 tl paprikapoeder

Snijd de wortels in stukken. Schil de aardappel en snijd in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de ui en knoflook. Voeg na 2-3 minuten de rest van de ingrediënten toe. Breng de wortelsoep aan de kook en kook de soep ongeveer 15-20 minuten. Pureer de soep en serveer met een scheutje kookroom óf kokosmelk als je het recept vegan wilt houden.

Worteltjes met rozijnen en noten

200 gr worteltjes, 0,5 ui, 1 eetlepel olie, snufje zout, 30 gr hazelnoten of walnoten, 30 gr rozijnen, bieslook, citroensap

Was en snijd zowel aan de onder- als bovenkant een plakje van de wortel. Snijd de wortels in plakjes en meng er wat citroensap door. Pel en snipper de ui. Fruit de ui 10 minuten in de olie. Doe er een klein beetje water bij en een snuf zout en kook de groente in 10 minuten gaar. Voeg de laatste vijf minuten de rozijnen toe. Hak de hazelnoten fijn. Als het vocht is verdampt schep je de groentes in een kom, roer er de hazelnoten door en strooi de geknipte bieslook erover.

Rode kool sla

2 waspeen, 200 gram rode kool, koriander, citroensap, 2 eetlepels olijfolie , 1 theelepel agavesiroop , peper & zout

Maak dit gerecht tenminste twee uur tevoren en hussel het om ‘t half uur doorelkaar. Doe de olie, citroensap, zout en peper, koriander en de agavesiroop in een kom en klop door elkaar. Rasp de wortel en rode kool en meng in de kom.

Rode ui uit de oven

1 rode ui per persoon, tijm, ½ teentje knoflook per ui, roomboter, zout

Verwarm de oven voor op 180°. Pel de rode ui. Snij aan de onderzijde een stukje van de ui af, zodat deze goed blijft staan. Snij met een scherp mes een kruis in de ui, maar niet helemaal tot beneden zodat de onderkant nog aan elkaar vast zit. Pel de knoflook en snijd deze in hele dunne plakjes. Stop de plakjes in de 4 kwarten van de ui, en stop er daarna tijm in. Zet de rode uien op een met bakpapier beklede ovenschaal. Snijd een plak roomboter in de breedte van ca 1 cm dik. Snijd de plak in vieren en stop in iedere snede van de rode ui een plakje boter. Bestrooi de uien met wat zout. Plaats ongeveer 40 minuten in de oven.
Lekker bij de rode kool met pastinaakcrème!

Curry van raapsteel of snijbiet

ca 200 gr raapsteel of snijbiet, evt aangevuld met brandneteltopjes, 80 gram munt, 1 citroen, 80 ml olie, 4 centimeter verse gember, 3 à 4 teentjes knoflook, 1 groene paprika, 90 gr geraspte kokos, 25 gr garam masala, zout naar smaak

Snijbiet/raapstelen/brandneteltopjes wassen en in stukken snijden. Even roerbakken in roomboter. Was de blaadjes munt. Pers de citroen uit en vang het sap op. De gember schillen, in stukjes snijden en raspen. De knoflook schoonmaken, pletten en fijnhakken. De zaadlijsten van de paprika verwijderen, en in blokjes snijden. Meng alle ingrediënten door elkaar, voeg de olie, wat citroensap en een snufje zout toe en mix met de staafmixer, pureer het geheel tot een dikke saus. Het hoeft dus niet heel erg glad te zijn. Proeven en eventueel nog wat zout of citroensap toevoegen.
Lekker met couscous en sla.

< terug naar overzicht