< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 17, 26 april 2023

Nog meer voorjaar

Ik kan wel met de zin van de vorige column verdergaan: het voorjaar vordert gestaag!
Wat zijn de bomen al weer groen aan het worden. En wat is al het lichte groen toch mooi.
Wat gebeurt er dan in zo’n week: de koeien zijn naar buiten gegaan. We hebben nu twee grotere en twee kalfjes en het idee was om ze samen op de weide te doen, maar de groten moeten dan toch eerst even duidelijk maken wie de baas is en zo werden de kleintjes de weide weer uitgedreven. De oplossing: een draad tussen allebei zodat ze langs elkaar een eigen stuk hebben.
In de kassen is flink geoogst: paksoy en verschillende soorten sla en de oude resten winterteelten zijn eruit gegaan, compost erin en nu staan de kassen klaar voor de zomerteelten: komkommers, tomaten, courgettes en straks bonen. We hebben ook bij ons huis een aanbouwkas geplaatst, waar nu net het glas erin zit. Daar kunnen we nu dingen vorstvrij voorkweken zoals de yacon en lichtwortel en allerlei bijzondere dingen, zoals een klimmende spinazie en dan willen we een paar planten door de winter krijgen zoals een paar peperplanten, citroenverveine, een nieuwe rozemarijn, het zal geen probleem zijn om dat ding vol te krijgen. Als er nog een plekje overblijft voor een zitje, dan zullen we er plezier van krijgen.

Tenslotte zijn de asperges nu echt losgebarsten. Zodat we een deel van de groentepakketten nu al een portie kunnen geven. Zoals elk jaar zullen we steeds een deel van de pakketten per week kunnen vullen, deze week is ook de eerste rabarber geoogst en is het of asperges of rabarber. En dan maar hopen, dat het mee gaat vallen met ev. nachtvorst. Want de bessen en onze nieuw aangeplante fruitbomen op Zandzoom 70 staan al dik in de knoppen. Op de bessengaard kan desnoods 's nachts de beregening aangezet worden om de bloesems vorstvrij te houden.
Genoeg te doen in het voorjaar.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Paksoy't Leeuweriksveld
Asperges óf rabarber't Leeuweriksveld
Preivia Udea
Komkommervia Udea
Gele bietBioRomeo, Ens

Volgende week verwacht:

Sla, asperges óf rabarber, …

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op 5/5, 2/6, 7/7, 4/8 en 1/9 telkens om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen!

miv. week 17 zetten we alle pakketten van de woensdagrit één uur later neer op het neerzetpunt!

Dat is omdat we steeds meer last hebben van de zomertijd. We willen daarom onze eigen werktijden zoveel mogelijk het hele jaar door constant houden. (De winkelopeningstijden blijven zoals u nu gewend bent, dus wel conform de klokverzetting.)

Eten wat de pot schaft

biologisch driegangenmenu, Woensdag 31 mei 18 uur. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 13 mei; 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

Data 2023: Zondag 14 mei, 25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.) Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30. - Kosten 15 euro - Info en aanmelden bij Eleonora - etmhelderman@gmail.com - 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. - Prijs: € 60 Voor de aanmelding: maak het bedrag voor de workshop over op NL46KNAB0258746092, t.a.v. Habous-shopping met vermelding van de datum van deelname. - Data: 21 Mei - 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h


Recepten

Rabarbersoep met creme fraiche

200 gr bruine linzen, 200 gr uien, 200 gr rabarber, 100 gr wortel, 100 gr bleekselderij, olie of boter, peterselie, 1 l water, peper en zout, dille, creme fraiche

Was de linzen en zet ze in een kom of pan met flink wat heet water weg. Het liefst doe je dit al een paar uur van te voren. Door het weken geef je de linzen niet alleen een soort voorgaring, maar neutraliseer je ook het fytinezuur, waardoor het lichaam de voedingsstoffen uit de linzen beter op kan nemen. De linzen worden sneller gaar en lichter verteerbaar.

Snijd de uien in kleine stukjes en bak ze in een soeppan met dikke bodem in wat olie of boter zacht en goudgeel. Voeg de fijngesneden wortel toe en laat ze even meebakken. Snijd de bleekselderij fijn en voeg deze toe. Schil de rabarber, snijd in stukken van ca 2 cm en bak mee. Blus het geheel af met 1 liter water en voeg daarna de geweekte linzen toe. Laat de soep een half uur of langer koken (de kooktijd hangt af van de linzen. Relatief jonge linzen garen sneller dan linzen die al een poosje in de winkel of in je kast hebben gelegen). Snijd peterselie en dille fijn of gebruik gedroogde. Schep de soep in kommetjes, garneer met een eetlepel creme fraiche en strooi er tot slot wat fijngesneden peterselie en dille overheen.

Komkommersalade

1 komkommer, 1 eetlepels olijfolie extra vierge, beetje agavesiroop, tijm, 2 eetlepels natuurazijn peper, zout, geroosterde sesamzaadjes, bieslook

Was de komkommer en schaaf met de kaasschaaf linten. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en meng met de linten. Strooi er tijm over en serveer met geknipte bieslook. Rooster wat sesamzaadjes en strooi over de komkommer.

Gele bietjes met mandarijn

2 gele bietjes, 1 mandarijn, 2 el honing, tijm, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de gele bietjes en snijd ze in dunne plakjes of kleine blokjes. Doe ze in een ovenschaal. Was de mandarijn en rasp wat van de schil over de bietjes. Halveer ze en knijp het sap uit over de plakjes gele biet. Voeg de honing toe, de blaadjes van de takjes tijm en breng op smaak met peper en zout. Schud alles goed door elkaar en bak de gele bietjes in ongeveer 30 minuten gaar. Houdt de bietjes in de gaten, als ze een beetje te bruin beginnen te worden, dek de schaal dan af.

Macaroni met kaas en prei uit de oven

125 gr macaroni, 0,5 bloemkool,1 teen knoflook, 2 prei, 30 gr boter, 25 gr bloem, 2 tl mosterd, 250 ml halfvolle melk, 1 tl tijm, 100 gr geraspte kaas, 2 el gebakken uitjes, peper en zout

Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes en kook deze de laatste drie minuten mee met de pasta. Giet af. Snijd de knoflook en de prei fijn en fruit deze in een pannetje licht aan.
Smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe. Blijf roeren en bak dit een minuutje mee. Voeg nu de mosterd toe en voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe, onder constant roeren. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng de kaassaus goed op smaak met tijm, peper en zout.
Meng de macaroni, bloemkool, prei en knoflook door de kaassaus en giet het mengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover. Bak de macaroni ovenschotel in 20 minuten af op 200 graden en serveer met de gebakken uitjes.

Voorjaars frittata met paksoi

1 kleine zoete aardappel, 1 kleine prei, 1 paksoi 4 eieren, 1 bekertje crème fraîche, 1 handje cherrytomaatjes, 200 g brie, 1 el witte wijnazijn, 1 klein rood uitje, zout en peper naar smaak, 2 el olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappel in kleine blokjes en kook deze in 15 minuten gaar. Snijd de prei in halve ringen en de paksoi in repen en bak deze in een beetje olie. Maak op smaak met peper en zout.
Klop de eieren los en mix ze door de crème fraîche. Meng de zoete aardappel bij de groenten, doe de groentes in een ovenschaal en giet het ei-mengsel eroverheen. Halveer de cherrytomaatjes en leg deze met de open kant naar boven in de frittata. Snijd de brie in dunne plakjes en verdeel dit over de frittata.
Bak op 180 graden in ongeveer 20-25 min gaar en stevig. Snijd de rode ui in smalle ringen en besprenkel met witte wijnazijn. Laat dit even staan. Serveer de frittata met de rode ui.

< terug naar overzicht