< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 18, 3 mei 2023

Ergernis en eten

Bij vrienden zag ik een boek in de kast staan over ergernis en woede van Thich Nhat Hanh. Omdat ik ook nog weleens last heb van dit soort gevoelens, begon ik erin te lezen. Ik heb het (nog lang) niet uitgelezen, maar de eerste alinea’s hebben me wel geraakt.
Ik had het totaal niet verwacht, maar het eerste, waar het over ging, was: Eten!
Hij zegt, dat het heel belangrijk is, om van dieren (en planten) te eten, die een goed leven hebben gehad. Want zij slaan in hun lichamen ook alle frustratie en woede op, die zij in hun leven voelen, als zij niet een tevreden leven kunnen leiden, en dat eten wij mee. Hij pleit er dan ook voor, om voornamelijk biologisch te eten.
Ja, eigenlijk kun je dat ook wel zelf bedenken, maar het was toch weer een mooie bevestiging voor alle inspanningen, die in de biologische landbouw geleverd worden.
De volgende stap, die je daarbij zelf ook nog kunt toevoegen, is om veel rustiger en langzamer te eten, dan verbind je je veel meer met alle smaken en texturen van dat wat je eet en dat helpt ook voor je eigen psychisch evenwicht. Eigenlijk is het vooral dat: stilstaan bij al het mooie, wat het leven te bieden heeft. Het is heel makkelijk, om dat in de “economische race” te vergeten. Op de boerderij is dat in het voorjaar ook altijd een tegenstelling: er is zoveel moois om ons heen met de ontluikende lente, en tegelijk is het tot de langste dag de tijd van het meeste werk en het gevoel, steeds achter de feiten aan te lopen. De kunst dus, om hierin wat stilsta-momenten te creëren, om ook al het moois te kunnen proeven.

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Paksoy't Leeuweriksveld
Rode eikebladsla't Leeuweriksveld
Asperges óf rabarber't Leeuweriksveld
TomaatVahl, IJsselmiuiden
Zoete bataatGalema, Marknesse

Volgende week verwacht:

Sla, bosui, …

In week 20 leveren we alle pakketten één dag eerder dan normaal i.v.m. Hemelvaartsdag.
De winkel is in die week dan op woensdagmiddag geopend.

Tijd voor een feest!

Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Zodat je een kijk kunt nemen, hoe alles nu uitziet en zodat wij je een beetje kunnen verwennen. Vanaf 11 uur op 't Leeuweriksveld en Zandzoom 70, ontvangst met een hap en drank en een rondleiding. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer met spelletjes, lekker eten, muziek en kampvuur. Laat het ons weten, als je wilt komen.

Het kiezelpreparaat

Het kiezelpreparaat roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus a.s. vrijdag 5/5, 2/6, 7/7, 4/8 en 1/9 telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen!

Asperges

Ze zijn er nu volop, u kunt naast uw abonnement ook een portie asperges bijbestellen, stuur een mail, of bestel telefonisch, dan komt de bestelling met het volgende pakket mee.

Asperges AA1*/kg13,00
Asperges A1*/kg11,00
Asperges groen*/kg10,00
Asperges AA2*/kg8,80
Asperges B*/kg dunne maat   5,50
Aspergekoppen*/kg5,50
Soepasperges*/kg2,75

Recepten

Rabarbertiramisu

6 lange vingers, 1 sinaasappel, 100 gr roomkaas 80 gr magere kwark 2 el agavesiroop, 150 gr rabarber, 1 eetlepel walnoten

Was de rabarber, snij ietsje in aan de top en haal de buitenste draden eraf. Snijd de stelen in stukjes van ca 1 cm. Doe 1/3 van de agave in een pannetje met het warme water en verwarm deze totdat de siroop helemaal gesmolten is. Zet het vuur wat hoger en laat het mengsel even borrelen. Voeg je 2/3 van de rabarber toe. Laat de rabarber 5 minuten al roerend zacht worden. Voeg de laatste minuut de overige rabarberstukjes toe en laat het mengsel afkoelen. Verdeel de lange vingers over de bodem van een ovenschaal (gesuikerde kant naar beneden). Pers het sap uit de sinaasappel en besprenkel de koekjes hiermee. Mix de roomkaas, magere kwark, 2/3 van de agave kort door elkaar totdat het een egaal mengsel is. Verdeel de romige kwark over de lange vingers en strijk glad. Schep de overige rabarber en de saus er over. Laat het minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast. Hak de walnoten grof en bestrooi voor het serveren over de tiramisu.

Carpaccio van tomaat

1 teen knoflook, ½ citroen, 1 el extra vierge olijfolie, ½ el citroensap, ½ tl vloeibare honing of agavesiroop, ½ tl mosterd, 25 g pijnboom- of zonnebloempitten, 4 tomaten, 40 gr Parmezaanse kaas, 2 theelepels oregano

Pers de knoflook. Halveer de citroen. Rasp de gele schil van één helft. Pers een halve citroen uit. Meng met de olie, honing of agavesiroop en mosterd. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pitten goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Snijd de tomaten in zo dun mogelijke plakjes en verdeel dakpansgewijs over een schaal. Schaaf de kaas. Besprenkel de tomaten met de dressing, verdeel de kaas en de pitten erover en garneer met oregano.

Stamppot van paksoy en zoete bataat

500 gram zoete aardappel, 100 milliliter melk, 2 eetlepels boter, 150 gram plakjes ontbijtspek, of 150 gram paddenstoelen, 1 ui, 3 eetlepels ketjap manis, 1 stronk paksoi

Schil de zoete bataat en snijd in blokjes. Kook gaar in water met zout. Stamp tot een puree met de melk en boter en houd warm. Bak het ontbijtspek uit tot het krokant is. Als je paddenstoelen gebruikt, dan snijd je ze in stukjes en bakt ze in olijfolie met zout en peper. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Snipper de ui en bak enkele minuten in het spekvet of in de olie waar je de paddenstoelen in hebt gebakken. Voeg de ketjap en 4 eetlepels water toe en laat op een lage stand even sudderen. Snijd de paksoi in dunne reepjes, was en laat uitlekken. Schep de paksoi door de puree en breng op smaak met zout en peper. Verdeel het spek of champignons over de stamppot en geef er een lepel van de uienjus bij.

Sla met wildpluk

0,5 krop sla, 2 paardenbloembladen, 2 blaadjes daslook, jong blad van zevenblad, duizendblad, vogelmuur, witte bloemetjes van de dovenetel, 1 tomaat. Voor de dressing: twee el mayonaise, 0,5 el olijfolie, 1 el balsamicoazijn of citroensap, een scheutje agavesiroop

Doe de ingrediënten voor de dressing in een potje, deksel erop en flink schudden. Doe slabladeren en het geplukte wilde groen in een bak met water. Hussel flink doorelkaar en laat even rusten in het water. Het zand zakt nu naar de bodem. Doe het groen in een vergiet en laat uitlekken. Scheur de blaadjes, doe in een schaal met de dressing en roer door elkaar. Versier met de witte bloemetjes van de dovenetel en stukjes tomaat.

Asperges uit de wok

700 gr asperges, 1 ui, 150 gr. champignons, 2 el olijfolie, 1 borrelglaasje witte wijn of citroensap, 2 el. gehakte groene kruiden (bieslook, peterselie, bonenkruid, oregano), 125 ml. crème fraîche, peper en zout

Snijd de harde onderkant van de asperge eraf en schil met een dunschiller tot de kop. Snijd ze in stukjes van ongeveer 5 cm. en kook in ca 8 minuten beetgaar. Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Verhit olijfolie en fruit de ui glazig. Voeg de champignons toe en kruid met peper en zout. Doe de witte wijn of het citroensap erbij. Hak de groene kruiden fijn. Voeg de gekookte stukjes asperges en de fijngehakte groene kruiden toe. Laat het geheel op een laag vuur goed doorwarmen. Voeg tot slot de crème fraîche toe. Breng op smaak met zout en peper. Lekker bij aardappelen.

< terug naar overzicht