< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 20, 16 mei 2023

Twee zaterdagen

De afgelopen twee zaterdagen was het weer druk op ons erf.
Eerst was een groep wandelaars van de Moermanvereniging op bezoek voor een lunch en een rondleiding als tussenstop tijdens hun wandeling. 25 enthousiaste wandelaars van alle leeftijden schoven eerst aan bij een heerlijke aspergesoep en daarna gingen we het land op. Zij konden horen, hoe wij met het bedrijf begonnen zijn, hoe belangrijk het is, om met een goede vruchtwisseling te werken, dat je zoveel mooiere landbouw kan bedrijven, als grond geen koopwaar zou zijn (de hoge landprijs zorgt tenslotte ervoor, dat de landbouw steeds intensiever moet, want je moet kilo’s verkopen…) en natuurlijk komt ook de vraag aan bod, wat nu eigenlijk biologisch dynamische landbouw is, ten opzichte van de andere stromingen: biologisch en gangbaar. Elke keer kun je dat weer een beetje anders verwoorden het blijft een boeiend onderwerp. Twee pijlers zijn essentieel:
1. het idee van een gesloten bedrijfskringloop: je houdt zoveel dieren, die je met bedrijfseigen voer kunt voeren, zij leveren de mest voor de teelten. Uitgedrukt in een norm is dat dan 112 kg stikstof per hectare.
2. er is meer onder de zon dan materie, namelijk: ook leven, ziel en geest. Alle lagen vragen om goede verzorging. Met de preparaten verzorgen we de levenskrachten. De ziel geven we ruimte in de natuurelementen en hun schoonheid en ook met de dieren, en de geest zit niet alleen in ons mensen, maar ook in de eigenheid van elk uniek bedrijf en tenslotte is het kleine stipje, wat zo’n bedrijf is, ook verbonden met de geest van het hele universum.
Voor de één is dat de gewoonste zaak van de wereld, voor de ander gaat een heel nieuw gebied open.

De tweede zaterdag was het weer bd dineren. Het was volle bak, mooi weer voor de rondleiding en daarna lekker eten. Een aandachtspunt voor het eten is, dat je in een maaltijd alle elementen van de plant gebruikt: wortel, blad/stengel, bloem en vrucht. Dan voed je ook de mens met zijn verschillende systemen zoals zenuwen en zintuigen, de ritmische pool met bloedsomloop en ademhaling en de stofwisseling en ledematen.
Lekker en afwisselend!

Kathinka

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rabarber óf asperges't Leeuweriksveld
Kropsla't Leeuweriksveld
Spinazie't Leeuweriksveld
Raapstelen't Leeuweriksveld
TomatenVahl, IJsselmuiden

Volgende week verwacht:

Sla, spinazie, paksoy, asperges óf rabarber, koolrabi, …

Eten wat de pot schaft

biologisch driegangenmenu
Woensdag 28 juni 18 uur.
€ 20,-/pp.
Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

MantraDans - Dansen van Universele Vrede

25 juni (Feestelijke afsluiting van het seizoen, ook voor kinderen.)
Welkom vanaf 13.00u. Start 13.30 tot 16.30.
Kosten 15 euro
Info en aanmelden bij Eleonora etmhelderman@gmail.com 06-18887523

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60
25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Tijd voor een feest!

Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70, ontvangst met een hap en drank en een rondleiding. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer met spelletjes, lekker eten, muziek en kampvuur. Laat het ons weten, als je wilt komen.

Onze asperges

Asperges AA1*/kg13,00
Asperges A1*/kg11,00
Asperges groen*/kg10,00
Asperges AA2*/kg8,80
Asperges B* en koppen*/kg5,50
Soepasperges*/kg2,75

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 2 juni, 7 juli, 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.


Recepten

Sladressings

Gebruik 1 deel azijn (of citroen, limoen, sinaasappels, grapefruitsap) en 3 delen olie (olijfolie, koolzaadolie, walnotenolie, lijnzaadolie).
Meng (kloppen) altijd eerst de azijn en olie door elkaar en voeg daarna de overige ingrediënten toe.
Daarna kun je eigenlijk alles wat je wilt toevoegen. Een lekkere toevoeging:
mespunt peper, 1 theelepel mosterd, ½ eetlepel honing of suiker (of méér naar smaak), 1 eetlepel mayonaise, beetje zout

Spinaziesoep met ei

1 ui, ca 500 gr spinazie, 1 eetl boter, 4 eetl slagroom, 4 eetl geraspte kaas, 4 eieren, ¾ liter water, 2 eetl citroensap, zout, peper en salie

Pel en snipper de ui. Smelt de boter en fruit de ui tot deze glazig ziet. Was de spinazie, laat even uitlekken en snijd in stukken. Doe de spinazie bij de ui en laat al roerende slinken. Doe er dan 3/4 liter water bij. Laat ca 5 minuten koken. Maak de spinaziesoep fijn met behulp van de staafmixer. Voeg het citroensap toe, de zout en peper en salie. Breng de soep weer tegen de kook aan. Breek een ei in een kopje en laat langzaam in de net niet borrelende soep glijden. Vouw met houten lepels zo goed mogelijk het eiwit om de dooier. Herhaal met de overige eieren. Laat de eieren ca 5 minuten stil in het water liggen. Roer dan de room en de geraspte kaas door de soep en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep en leg in elke kom of bord een gepocheerd ei.

Pasta met asperges en zalm

hoofdgerecht voor 2 personen

700 gr asperges, 125 gr pasta (bv penne), ½ citroen, 50 gr ricotta (kaas), 125 gr verse zalmfilet, enkele takjes verse basilicum

Boen de citroen schoon. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook.
Schil de asperges met een dunschiller rondom van vlak onder het kopje naar beneden. Snijd de houtachtige uiteinden eraf en snijd de asperges in stukjes van 4 centimeter.
Doe de penne en de asperges in het kokende water en kook ze in 8-10 minuten gaar. Giet de pasta met asperges af. Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit.
Snijd de zalm in blokjes. Roer de ricotta met de citroenrasp, 1 eetl. citroensap en de zalm door de pasta en verwarm het geheel voorzichtig roerend 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de zalm net gaar is.
Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper en roer de helft van het basilicum erdoor. Schep de penne met asperges en zalm op twee borden en strooi de rest van het basilicum erover.

Paprikakip

twee kippenpoten of stukken kipfilet, 2 paprika's, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel basilicum, 1 theelepel oregano, zout en peper

Paprika's wassen, in vieren snijden, zaad en zaadlijsten verwijderen en paprika's in stukjes snijden. Een braadpan met een sluitend deksel verwarmen. De kip insmeren met zout en peper en rondom aanbraden. Dat kan met een beetje olie of boter, maar het kan ook zonder vet op een laag vuur. De ui snipperen, de knoflook uitpersen en vervolgens samen met de paprika enkele minuutjes meefruiten met de kip. Voeg paprikapoeder, basilicum en oregano toe. Doe het deksel op de pan en laat de kip in de gesloten pan in 30 tot 40 minuten gaar worden. Draai de kip halverwege de stooftijd om. Lekker met bruine basmatirijst.

Vegan wortelhumus

sap van een sinaasappel, sap van een halve citroen, 1 theel korianderzaad, 1 theel komijnzaad, 3 eetl tahin (of pindakaas), 2 theel agavesiroop (of, niet vegan: 1 tl honing), ca 500 gram wortels, 3 tenen knoflook, 7 eetl olijfolie, peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuut in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp in de vijzel tot een fijn poeder. Roer in een grote kom 4 eetlepels van de olie met de agavesiroop en geroosterde specerijen door elkaar. Snijd de wortels in stukjes van 4-5 cm. Plet 2 knoflookteentjes. Voeg beiden aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper. Schep in een ovenschaal en laat ca 35 minuten garen. Halverwege omscheppen. Laat wat afkoelen. Plet en snijd de laatste knoflookteen fijn en voeg toe. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahin (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer met een staafmixer. Voeg extra zout en peper toe, als dat nodig is. Lekker bij een salade met bijvoorbeeld pitta- of afbakbroodjes.

< terug naar overzicht