< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 23, 7 juni 2023

Eén moment

Zondagochtend. Voor ons huis is de bloemenrand nu vooral wit van de margrieten. Ik ging naar buiten om wat bloemen te plukken. Het was windstil en al lekker warm, het huis en de bomen in de rug. Onze kat kwam langs en wilde aandacht. Vooruit, ik ging daar zitten en kroelde haar lekker en werd beloond met heerlijk gespin. Nu ik zo rustig zat werd ik me pas bewust, hoe mooi het was. Zoveel bloemen, gefluit van de vogels, insecten, die af en aanvlogen, achter de bloemenrand de rogge, die al meer dan een meter hoog staat in mooie blauwgroengrijze aren, met wikkes ertussenin.
Het was mooi, die vrijdag ervoor hadden we kiezelpreparaat geroerd en uitgebracht en ik had de gedachte, dat het toch voor ons mensen gewoon hard werken is, om de geest en de materie te verbinden, en in dit moment op de zondagochtend kreeg ik die verbinding gewoon cadeau. Dankjewel kat!

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Andijvie't Leeuweriksveld
Diverse sla't Leeuweriksveld
Rabarber't Leeuweriksveld
Koolrabi't Leeuweriksveld
Rode biet via Udea óf asperges't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, snijbiet, paksoy, (asperges), spitskool, stengelui, …

Het staat hier al een tijd in de brief

We hebben veel mensen ook persoonlijk gemaild, maar in de loop der jaren waren het zoveel mensen, die ons ondersteund hebben, dat we misschien niet iedereen bereikt hebben, dus voel je vooral welkom bij het Feest.
Op zondag 2 juli 2023 nodigen we iedereen van harte uit, die op één en andere manier een bijdrage heeft geleverd aan onze projecten van Stichting Mensen voor de Aarde. Vanaf 11 uur op ’t Leeuweriksveld en Zandzoom 70. Vanaf 14 uur gaan we verder op Hoeve Rosmerta in Zwartemeer Laat het ons weten, als je wilt komen voor één of allebei de delen.

Eten wat de pot schaft

Zomerpauze in juni en juli

Lezing over hennep en vrije energie

Woensdag 14 juni op ’t Leeuweriksveld, door Hans Kamperman. Inloop 19.15 aanvang lezing 19.30 uur. Kleine financiële bijdrage van € 4,- gewenst. Meld je aan bij Wim Roeleveld, roeleveld.wim@gmail.com  06-51322851

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 7 juli, 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 25 Juni - 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Onze asperges

Asperges AA1*/kg11,00
Asperges A1*/kg9,90
Asperges groen*/kg9,90
Asperges AA2*/kg8,25
Asperges B* en koppen*/kg4,00
Soepasperges*/kg2,75

Recepten

Gemengde salade met komkommer en tomaten

1 krop sla, 1 komkommer, 2 (vlees)tomaten, eventueel 1 teentje knoflook. Eventueel bieslook, goudsbloemen, kleine viooltjes en plakjes hard gekookt ei
Vinaigrette: 1 eetlepel mosterd, 1 eetlepel azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout, peper, 2 à 3 eetlepels tuinkruiden (tijm, rozemarijn, peterselie, salie, bonenkruid)

Was de losgetrokken slabladeren onder de kraan. Scheur de bladeren in stukjes (dan blijven ze langer mooi als wanneer je ze snijd). Slinger ze droog in een doek of laat uitlekken in een vergiet. Schaaf de gewassen komkommer in plakjes. Snijd de tomaat in stukjes. Je kunt de slabak inwrijven met een doorgesneden teentje knoflook. Doe dan de sla erin en schep er vinaigrette door. Schik de komkommerplakjes in het midden en de tomatenstukjes aan de rand, of andersom. Verder versieren kan met bijvoorbeeld bieslook, goudsbloemen, kleine viooltjes en plakjes hard gekookt ei.

Maak de vinaigrette: doe de mosterd in een kom en roer er in kleine scheutjes de azijn door. Klop de olie er vervolgens in een dun straaltje bij en breng op smaak met zout en peper. U kunt er fijngesneden tuinkruiden aan toevoegen (tijm, rozemarijn, peterselie, salie, bonenkruid). Het mengsel kan in een potje met een deksel enkele maanden worden bewaard in de koelkast. Schud goed voor gebruik.

Giet de vinaigrette over de sla. Lekker met gebakken aardappels.

Perzische stoofschotel met rabarber

bijgerecht voor 2 personen

350 gr varkensstoofvlees, 2 grote rabarberstengels, 1 grote ui, 100 gr tomatenpuree, 1 theel kurkuma, 2 gr saffraan, enkele blaadjes gehakte munt, enkele takjes gehakte peterselie, het sap van 1 citroen, zout en peper

Pel de ui en hak deze fijn. Bak het varkensstoofvlees en de gehakte ui in een pan met olie. Voeg de tomatenpuree, 2 glazen water en de kurkuma toe. Kruid met peper en zout. Laat een uur stoven op een zacht vuurtje en let er op dat de saus niet te veel inkookt. Voeg peterselie, munt en saffraan toe en laat nog ongeveer 30 minuten stoven. Was de rabarber en snijd het in stukjes. Voeg het citroensap en de rabarber toe aan het vlees. Laat nog ongeveer 10 minuten koken tot de rabarber lekker zacht is.
Lekker met rijst.

Koolrabi met tomaten en mosterdsaus

1 of 2 koolrabi's, 1 ui, 2 tomaten, 20 gram boter. Voor de saus: 30 gram boter, kleine eetlepel bloem, 0,5 dl water, klein scheutje melk, 1 theelepel mosterd, zout, peper, peterselie

Schil de koolrabi's, snijd ze in reepjes (zoals friet) en kook ze in ca 10 tot 15 minuten gaar. Pel de uit en snijd deze in plakjes. Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Smelt de boter in een pan en bak de ui zachtjes gaar en voeg de tomaten toe. Laat deze enigszins kapot bakken en doe dan de koolrabi erbij. Roer de groentes goed door elkaar en houd ze warm.

Maak de saus: Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor. Blijf 1 à twee minuten roeren, zo gaat de 'bloemsmaak' eruit. Voeg al roerend het water erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de melk toe. Blijf roeren. Breng op smaak met mosterd, zout en peper. Giet de saus over de groente en roer goed om. Serveer bestrooid met gehakte peterselie.

Zure bietensalade met kwarksaus

300 gr bieten, 150 gr zuurkool, 1 appel, 1 banaan, 1 eetlepel appelazijn, mespunt kaneel, mespunt kruidnagelpoeder, 1 eetlepel karwijzaad. Kwarksaus: 150 gr kwark, 0,5 dl room, zout, peper, 1 theelepel citroensap, 1 kleine rode ui en/of 1 teentje knoflook

Kook de bieten met schil in ongeveer 1 uur gaar. Laat afkoelen en verwijder de schil. Rasp de bieten op een grove rasp. Snijd de zuurkool fijn met twee messen en doe bij de bieten in een kom. Rasp de appel (met schil) en doe bij het mengsel. Snijd de banaan in plakjes en voeg toe. Breng op smaak met azijn, kaneel en kruidnagelpoeder. Maak de saus: Doe de kwark met room, zout, peper en citroensap in een kom. Rasp met een fijne rasp de ui erover. Klop tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper. Schep de saus door de groente en bestrooi met karwijzaad.
Lekker met rode nierbonen of bruine bonen erbij.

< terug naar overzicht