< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 26, 29 juni 2022

Boerenprotest

Afgelopen week werd er weer flink geprotesteerd door veel boeren in het land. Deze keer is het hete hangijzer: stikstof.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij zijn er niet bij geweest. En dat niet alleen, omdat onze trekker aardig op leeftijd is, en het niet handig is, om daarmee uren de weg op te gaan, nee, de hoofdreden is toch, dat wij als biologisch dynamische boeren eigenlijk permanent in een soort van opbouwende protest zitten. Willen laten zien, dat het eigenlijk toch niet zo moeilijk is, om “duurzaam” te boeren! En aangezien we het daarmee heel druk hebben, zijn we dus niet de weg op gegaan en zijn we doorgegaan met ons stille protest.

Onlangs kwamen we een affiche tegen naast een ziekenhuis: “minder handen aan het toetsenbord, meer handen aan het bed”. Voor de landbouw zou dat er zo uitzien: minder handen op kantoor en op de machine, meer handen aan en in de grond! Zolang we nog steeds willen geloven, dat “automatisering” en steeds grotere machines de landbouw efficiënt maken, zolang zal er niets veranderen. En dat dat dan ook nog goedkoop voedsel oplevert…

In deze tijd van het jaar zitten we in de rijkdom van al die zomergroentes. Na een week van regen en warmte zijn de kolen, de kroppen sla en andijvie echt megadik geworden. We hebben de allereerste aardappels van eigen land gehaald. De haver en de emmer staan fier in de aren en ook in de bessengaard worden de eerste bessen blauw. Half juli begint het plukseizoen en hiernaast is ook een uitnodiging voor de open dag op de gaard.
En het leuke is, dat we samen: boeren én klanten zelf kunnen kiezen, welke vorm van landbouw we willen.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Rode bataviasla't Leeuweriksveld
Snijbiet't Leeuweriksveld
Andijvie't Leeuweriksveld
Tuinbonen of peultjes   't Leeuweriksveld
Koolrabi't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, knolvenkel, tuinbonen óf peulen, …

Open dag op

Blauwe Bessen Gaard Op 't Leeuweriksveld

Zaterdag 23 juli, 11- 16 uur
Koffie en thee staat klaar in de gaard, u kunt zelf bessen plukken en rondkijken, wat er naast blauwe bessen nog allemaal groeit.

Concert

Concert in De Huiskamer van Nieuw Amsterdam op zondag 3 juli met GUUS WESTDORP, pianist, zanger en tekstschrijver.
Lunchconcert om 12.30 uur, middagconcert om 15.30 uur
Stoelen € 15,00 reserveren op:
hhfhemmen@hotmail.com of T.06.44186492

Preparatenwerk

Elke tweede zaterdag van de maand om 7 uur roeren we het kiezelpreparaat. Volgende: zaterdag 10 juli.


Recepten

Oosterse roerbak met peultjes

hoofdgerecht voor 2 personen

200 gr tofu naturel, 2 eetl olie, 1 teentje knoflook, 1½ cm verse gember, 120 gr peultjes, 150 gr (pandan)rijst, 1 ui, ½ rode paprika, ½ komkommer, eventueel ½ rode peper, 100 ml kookwater van de rijst of 100 ml groentebouillon

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de tofu in blokjes. Schil de gember en rasp deze. Pel de knoflook. Haal de peultjes af en was ze. Pel de ui en snijd deze in partjes. Snijd de peper fijn. Was de paprika en snijd deze heel fijn. Snijd de komkommer in reepjes.
Breng ruim water aan de kook en kook de peultjes 2 minuten. Spoel ze in een vergiet af onder stromend koud water. Verhit in een wok de olie en bak de tofublokjes met de knoflook, gember, ui, peper en paprikasnippers op hoog vuur 3 minuten. Schep de peultjes en komkommerreepjes erbij en roerbak op hoog vuur 2 minuten. Verwarm eventueel de groentebouillon. Schenk het kookwater van de rijst of de groentebouillon bij de groentes en breng het geheel al omscheppend aan de kook.
Serveer met de rijst.

Koolrabisalade met hazelnoten

bijgerecht voor 2 personen

1 koolrabi, 25 gram gepelde hazelnoten, 1 sjalotje of kleine ui, ½ eetlepel boter, 1 theelepel kerrie, 1 eetlepel mayonaise, 1 eetlepel zure room, ½ theelepel gemperpoeder, zout en peper

Schil de koolrabi en rasp hem grof. Hak de hazelnoten grof. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in de pan en fruit hierin de ui met het kerriepoeder. Maak in een schaal een sausje van mayonaise, zure room, gemberpoeder, de gefruite ui zout en peper.
Schep de koolrabi erdoor.

bron: www.smulweb.nl

Pasta met snijbiet en room

hoofdgerecht voor 2 personen

1 bos snijbiet of 300-500 gram snijbiet, 150 gr pasta, 1 kleine ui, 1 teen knoflook, 125 ml slagroom of kookroom, olijfolie, peper, zout, kaas om te raspen

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de snijbiet. Snijd de stelen van de snijbiet in kleine stukjes van een halve centimeter en bewaar het apart. Snijd het blad grof en bewaar het apart. Pel de ui en snijd deze grof. Pers de knoflook. Verwarm een pan met dikke bodem. Bak de ui in olie tot het glazig is. Voeg de knoflook toe. Voeg de snijbietstelen toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg daarna het blad toe en bak het nog een minuut of 5 of tot het zacht is.

Zet het vuur hoog en giet de slagroom erdoor. Warm het geheel nog even goed door. Breng op smaak met peper en zout. Schep het snijbietmengsel door de afgegoten pasta. Roer goed en schep het op de borden.
Rasp de kaas erover en eet smakelijk!

Tuinbonen met spekjes

bijgerecht voor 2 personen

600 gr verse tuinbonen, melk, zout, mespuntje bonenkruid, 100 gr mager rookspek, 1 kleine prei

Breek de schil van de tuinbonen en wip met de duim de bonen eruit. Doe de bonen direct in water met een scheutje melk om de kleur mooi blank te houden.
Breng ruim water met een scheutje melk, wat zout en het bonenkruid aan de kook. Kook hierin de tuinbonen in 15-30 minuten gaar.
Snijd het spek in kleine blokjes en bak het spek in 20 minuten bruin en knapperig. Snijd intussen de prei in dunne ringen en was ze. Giet eventueel wat van het spekvet af. Doe de preiringen bij het spek en bak ze even mee.
Giet de tuinbonen af en schep het spek- preimengsel erdoor.

(Batavia)sla met appel en yoghurtdressing

bijgerecht voor 2 personen

½ krop (batavia)sla, 1 kleine appel
Voor de dressing: ½ citroen, 75 ml yoghurt, ½ eetl mayonaise, ½ teentje knoflook, zout en peper, ½ bosje peterselie, ½ bosje bieslook

De citroen uitpersen. De yoghurt en de mayo in een schaal doen en tweederde van het citroensap erdoor roeren. De knoflook pellen en erboven uitpersen.
De saus op smaak brengen met zout en peper. De peterselie en de bieslook afspoelen, van de peterselie de blaadjes plukken en deze fijnsnijden. De bieslook in ringetjes snijden en met de peterselie door de dressing mengen. Tot gebruik in de koelkast zetten.
De sla grondig wassen, in een vergiet goed laten uitlekken en de bladeren in kleine stukken scheuren. De sla met een slacentrifuge of in een theedoek droogslingeren. De appel schillen, het klokhuis verwijderen en de appel in kleine stukjes snijden.
Besprenkelen met de rest van het citroensap. De sla en de appelstukjes in een grote slakom doen en de yoghurtdressing erdoor roeren.
Direct serveren.

< terug naar overzicht