< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 29, 19 juli 2023

De Warmonderhof 2

Deze week een deel 2 over de ochtenden en de weekopening op de Warmonderhof 🙂
De ochtenden op de Warmonderhof worden gevuld met theorielessen, veel verschillende lessen over van alles en nog wat! Het leuke is als de stof die in de ochtend behandeld is, terug komt in de middag tijdens praktijk!
Op maandagochtend hebben we altijd een weekopening, dit vind ik een van de leukste dingen van de week! Om 10 uur is het pauze en dan staat er voor iedereen koffie en thee klaar, met lekker weer zit iedereen buiten en word het weekend uitgebreid besproken :)
Om half 11 beginnen we en komen alle studenten, docenten en stichtingsleden naar de hofzaal. Hier beginnen we met een weekspreuk van Rudolf Steiner en is er elke week een ander stichtingslid of docent die iets voorbereid heeft om te vertellen.
Ook zijn er vaak allerlei mededelingen en oproepen die aangekondigd worden in de weekopening.
Als dat allemaal besproken is zingen we soms nog een lied en word de weekspreuk nog een keer gezegd. Dan gaat iedereen weer zijn eigen ding doen en kan de week beginnen!
Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over deze bijzondere opleiding, maar ik hoop dat ik jullie een goede indruk heb gegeven over de Warmonderhof!

Groetjes Roos Kamphuis (dochter Wouter en Kathinka)

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

IJsberg- of rode bataviasla't Leeuweriksveld
Venkel't Leeuweriksveld
Tuinbonen't Leeuweriksveld
Verse peen't Leeuweriksveld
Paksoi't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, prei, courgette, snijbiet, deel vd pakketten:boontjes, …

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand. Nu weer 30 augustus, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon. Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Open dag op de Blauwe bessengaard

Zaterdag 22 juli van 11 tot 16 uur. Lekker genieten van de blauwe bessen, zelf plukken en zien wat er nog meer groeit en rijpt in de gaard.

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus op vrijdag 4 augustus en 1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 23 Juli - 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Houd ons voedsel gentechvrij!

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Teken de petitie op https://gentechvrijvoedsel.petities.nl/


Recepten

Venkel à la Kamphuis

de venkelknollen uit het pakket, 3 eieren, 150g geraspte pittige kaas, zout en peper, scheutje olie

Snijd de venkelknollen in grove stukken en kook ze beetgaar. (ev. in een stoompan). Vet een ovenschaal in en leg de venkel erin. Klop in een andere kom het ei los en meng met de geraspte kaas, breng op smaak met zout en peper. Giet dit mengsel over de venkel en bak het geheel in een oven van ca 180*C ongeveer 15-20 min, tot het ei-kaasmengsel stijf is en licht bruin begint te kleuren.

Pittige peen-en-uien

200 g peen, 200 g uien, 100 g spekblokjes, 1 handje rozijnen, in een flinke scheut water, 2 cm verse gember of 1/2 tl gemberpoeder, 1 flinke scheut kokosmelk, 3 verse takjes peterselie of 1/2 tl gedroogde peterselie

Rozijnen weken. In een pan met dikke bodem spekblokjes uitbakken totdat ze krokant zijn. Spekjes uit de pan scheppen en apart bewaren. Ui in stukjes snijden en bakken in het spekvet. Wortel grof raspen en toevoegen. Gember fijn raspen. Rozijnen met het weekwater, kokosmelk en gember toevoegen. Nog 5 min laten sudderen op een zacht vuur. Peterselie fijn snijden en op het laatst samen met de spekblokjes aan de groente toevoegen. Lekker met aardappelpuree.

Soep met paksoi en champignons

hoofdgerecht voor 2 personen

1 liter runder- of groentebouillon, 1 klein teentje knoflook, 2 eieren, boter, 125 gram kastanjechampignons, 1½ cm verse gember, 1 stronk paksoi, 1½ eetl. sojasaus, ½ theel. sesamolie, 2 bosuitjes, stokbrood, kruidenboter

Verhit de bouillon in een soeppan. Kneus de ongeschilde gember, voeg deze toe aan de bouillon en laat 15 minuten zachtjes trekken. Was de paksoi en snijd deze in grove repen. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de bosuitjes fijn. Pel en snipper de knoflook. Verwijder de gember uit de bouillon. Voeg de paksoi, champignons, sojasaus en de knoflook toe aan de bouillon. Laat nog 5 minuten koken totdat de groentes gaar zijn.
Klop intussen de eieren los met wat zout. Verwarm boter in een pan en bak van de eieren een dunne omelet. Snijd de omelet in flinterdunne reepjes. Voeg aan de soep de sesamolie toe . Garneer de soep met de bosui en de omeletreepjes.
Serveer met het stokbrood met kruidenboter.

Tuinbonen

Tuinbonen hebben van zichzelf een lichtbittere smaak. Als je het grijsgroene velletje van de bonen verwijdert, verdwijnt de lichtbittere smaak (dubbeldoppen): dompel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijsgroene velletje. De tuinbonen dan nog 5 minuten koken.

Falafel van tuinbonen

de tuinbonen, 3 teentjes knoflook, 2 tl. koriander, 2 tl komijn, 2 el gehakte peterselie, zout naar smaak

Tuinbonen doppen en in water met zout gaarkoken. Een kwart van de bonen in een blender met de knoflook en kruiden pureren, daarna beetje bij beetje de rest van de bonen toevoegen en pureren. Extra kookvocht of water toevoegen voor zover dit nodig is. Breng op smaak met zout en doe het mengsel in een schaal. Vorm er met twee dessertlepels ronde, afgeplatte kroketjes van. Verhit een kleine hoeveelheid olie of vet in een frituurpan en frituur de falafel in porties 2-3 min of tot ze overal goudbruin gekleurd zijn. Uit laten lekken op keukenpapier en serveren.

Stamppot sla

1½ kg aardappelen in stukken, 250 g spekjes in dobbelsteentjes of gerookte tofu in blokjes, 1 krop sla, 500 ml melk, 25 g boter, 1 mespunt nootmuskaat

Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in 20 minuten met het deksel op de pan gaar. Bak intussen de dobbelsteentjes spek of blokjes tofu. Verwijder de lelijke bladeren van de sla, was de groente goed, dep de bladeren droog en snijd ze fijn. Breng de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, ½ theelepel zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een smeuïge puree. Roer er dan de sla door en warm het gerecht nog even op (niet te lang, want dan wordt de sla half gaar en dat is niet lekker). Schep de stamppot in een schaal en schenk ten slotte de spekjes/ tofu met het vet erover.

< terug naar overzicht