< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 31, 2 augustus 2023

De Tuin voor Zwaantje en haar crowdfundingsactie

In de buurt van Annen ligt deze bijzondere tuin. Ook zo’n klein vlekje op de kaart, waar mooie dingen gebeuren. Ik stel me altijd voor, dat op een gegeven moment al die kleine vlekjes één grote deken vormen over het landschap. Lees hieronder verder, waarom zij een crowdfundingsactie doen.

De Tuin voor Zwaantje

In 2020 zijn wij (Dennis en Sietske) een zelfoogsttuin begonnen in Annen tussen de gangbare landbouw, omdat wij geloven dat het anders kan. Onze missie is mensen zoveel mogelijk energie geven via de groenten. Daardoor hebben wij in januari onze tuin verdubbeld, zodat er nog meer mensen natuurlijke groenten kunnen eten. Om niet in de bodem te wroeten en al het leven in tact te houden, hebben wij de tuin in korte tijd aangelegd.

luchtfoto van de Tuin voor Zwaantje

Doneer nu en help ons de tuin verder af te maken & vrij te laten bloeien!

Waarom crowdfunding?

Doordat wij op de meest natuurlijke manier willen tuinieren was het noodzakelijk om alles in 1 keer aan te leggen op de juiste manier. Zo is 3000m2 karton, 280 kuub compost verplaatst, 120 kuub houtsnippers, 100 bomen en struiken, 2 natuurlijke waterplekken, 1 natuurlijke kas gecreëerd. Om een deel hier van te bekostigen hebben wij subsidies aangevraagd. Waar er eerst nog positieve klanken waren op "subsidie potjes" hoorden wij naar steeds vaker: "jullie vallen tussen wal en schip in de provincie Drenthe”. Daardoor staat er veel druk op de tuin. Om de tuin van deze druk te bevrijden en te laten bloeien, hebben we jullie hulp nodig!
www.crowdfundingvoornatuur.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/466/vrienden-voor-de-tuin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Tomaten óf cherrytomaten't Leeuweriksveld
Prei't Leeuweriksveld
Snijbiet óf andijvie't Leeuweriksveld
Snijbonen óf palmkool't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, courgette/komkommer, snijbiet, deel vd pakketten:boontjes, …

Met vakantie?

Maak eens uw buren of de planten-water-gever blij met uw pakket. Vergeet niet erbij te vertellen hoe het pakket eruit ziet (o.a. de kleur en grootte van het krat), en wat erin zit (groente, fruit), zodat het bij het afhalen niet tot verwarring leidt.
Maar u kunt natuurlijk ook aan ons doorgeven dat de levering tijdelijk gestopt moet worden, doe dit minimaal een week van tevoren.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand. Nu weer 30 augustus, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 25,- per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Dus a.s. vrijdag 4 augustus en vrijdag 1 september telkens om 7u ’s ochtends.
Meld je aan als je (een keer) mee wilt doen.

Workschop fermenteren op 't Leeuweriksveld

Aanmelden kan via info@habous.nl of telefonisch via 06-15396114. Prijs: € 60 27 Aug - 24 Sep - 22 Oct 26 Nov van 13h tot +-17h

Houd ons voedsel gentechvrij!

De Europese Commissie heeft op woensdag 5 juli 2023 het wetsvoorstel goedgekeurd om het gebruik van gentechniek CRISPR-Cas niet te vermelden op etiketten. Wil jij kunnen blijven kiezen voor gentechvrij? Teken de petitie op https://gentechvrijvoedsel.petities.nl/


Recepten

Preisoep

120 gr prei, 50 gr boter, 1 afgestreken eetlepel kerriepoeder, 3 eetlepels bloem, 0,5 l. water, groentebouillon, 3,5 dl melk, 0,5 deciliter (koffie-)room, worcestershiresaus, zout en peper

Snijd de prei fijn en was het. Neem een hoge pan, smelt de boter erin en bak de prei zachtjes gaar. Doe op het laatst het kerriepoeder erbij en laat het ook even zacht meebakken. Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje al roerend het water erbij. Doe de bouillonpoeder erbij. Laat al roerend aan de kook komen en zet het vuur lager. Doe de melk en de room erbij. Breng verder op smaak met worcestershiresaus en naar smaak wat zout en peper.

Voor door de sla
Zelfgemaakte mayonaise, mmmmmm lekker

2 eidooiers, 1,5 theelepel mosterd, zout peper, 1 eetlepel olie, scheutje azijn

Splits de eieren (op You Tube staan leuke filmpjes die je laten zien hoe je een ei kunt splitsen). Klop de eidooier met de mosterd en wat zout en peper krachtig door elkaar (met een vork of een klein kloppertje). Voeg een klein scheutje azijn toe, blijf goed kloppen en voeg dan scheutje voor scheutje (niet te snel) de olie toe. Blijf kloppen tot een dikke saus ontstaat. Als het te dik wordt kun je wat azijn toevoegen en daarna ook weer een beetje olie. Of verdun het met met wat water. Maak de smaak af met zout en peper. Wil je een sterkere smaak, doe er dan wat mosterd bij. Bewaar (niet te lang, dan gaat het schiften) koel.

Aardappelpuree met andijvie of prei

2 ei, 250 gr andijvie of prei, 80 gr geraspte kaas, paneermeel, boter. Voor de puree:, 1 dl melk, 20 gr. boter, zout en peper, 500 gr aardappelen

Schil de aardappelen, was ze en kook ze in zoveel water dat ze net onderstaan in 20 minuten gaar. Giet ze af en laat even na stomen zonder deksel. Verwarm de melk. Stamp de aardappelen fijn, roer de warme melk, de boter en wat zout en peper erdoor. Stamp alles tot een geheel.
Splits de eieren en klop de eiwitten stijf. Snijd de andijviebladeren in reepjes, of de prei in ringen, was het zand eraf (even weken in een bakje water zodat het zand eruit zakt) en laat uitlekken in een vergiet. Kook het rauwe van de andijvie of prei er in ca 5 minuten af (je kunt de andijvie ook rauw verwerken). Rasp de kaas. Meng de dooiers, de andijvie en de geraspte kaas door de aardappelpuree. Schep de eiwitten erdoor. Pak een vuurvaste schaal en vet de randen in. Doe de puree in de schaal. Strooi er wat paneermeel over en een paar kleine klontjes boter. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de puree er een half uur in tot er een mooie bruine korst is ontstaan.

Tomatensalade

4 tomaten, 110 gr sperziebonen, handje olijven of kappertjes, 0,5 rode paprika, 1 hardgekookt ei, 1 eetlepel fijngesneden prei, 1 eetlepel verse of gedroogde peterselie. Voor de saus: 1 eetlepel (extra vierge)olijfolie, 0,5 eetlepel azijn, 1 teen knoflook, (verse) tijm, zout en peper

Snijd de tomaten in 8 stukjes. Was de bonen en kook ze 10 minuten, spoel ze koud af en snijd ze in schuine stukjes. Doe de tomaten erbij. Snijd de olijven in plakjes en doe ze bij de sperziebonen. Was de halve paprika en snijd hem in zeer dunne reepjes en doe bij de bonen. Hak het hardgekookte (opzetten met koud water en 5 minuten mee laten koken) ei fijn en meng het met de prei en peterselie, doe bij de andere groentes.
Maak de saus: snijd of pers de knoflook fijn en meng met de olie, azijn, knoflook, tijm zout en peper. Meng de saus luchtig door de salade.
Lekker bij couscous of bulgur.

Sperzie- of snijbonen met Spaanse saus

400 gr bonen, zout; voor de saus: 1 rode paprika, 1 ui, 2 tomaten, 2 eetlepels olijfolie (voor bakken en braden), 1 of 2 teen knoflook, 10 gram bloem, 3 eetlepels witte wijn of een paar druppels citroensap, 2 eetlepels verse of gedroogde peterselie, zout en peper. Lekker is om er een stuk of 6 (gevulde)olijven in te verwerken.

Was de bonen, haal bij snijbonen de draden eraf. Kook ze in water met wat zout in ca 15 minuten gaar. Maak ondertussen de saus. Was de paprika, haal het zaad en haar lijsten eruit en snijd ze in dunne reepjes. Pel de ui en snijd haar in dunne reepjes.
Was de tomaat en snijd ze in blokjes. Als je olijven gebruikt mogen ze in dunne plakjes. Neem een wat hogere braadpan. Verhit de olijfolie en laat de paprika en ui zachtjes garen. Doe de tomaten erbij en laat ze stukbakken. Laat de fijngesneden knoflook even meebakken en verstrooi de bloem erover. Roer goed door. Dan mag de witte wijn of het citroensap erbij, blijf goed roeren. Voeg de fijngesneden peterselie toe en eventueel de olijven. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Doe de bonen in een schaal en verdeel de saus erover.
Lekker met sla en gebakken (nieuwe) aardappeltjes.

< terug naar overzicht