< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 33, 16 augustus 2023

Durven vragen

In het algemeen hebben we geleerd, dat we elkaar niet om geld vragen. Maar waarom eigenlijk? Ik stel me nog steeds voor, dat het zo mooi zou zijn, als iedereen durft te vragen: de één wil zijn tuin uitbreiden, de ander heeft zijn auto kapot, de derde wil een opleiding beginnen, de vierde heeft een grotere medische behandeling nodig. Laten we dan het geld mooi circuleren. Zodoende hieronder weer een oproep en een uitnodiging:

Crowdfunding en uitnodiging

Hallo! ik ben Christy Veenstra en woon samen met Monique en ons hondje Scooby op het project Zandzoom 70 naast het Leeuweriksveld. Door de internationale opleiding Sacred Sound Healing te gaan volgen kan ik mijn werk als ademcoach uitbreiden en de wereld een stukje mooier maken. Het totale bedrag was €4577,- en dankzij een beurs en een tikkie actie op mijn facebook is dit bedrag al terug gebracht naar €2613,-!
Op 27 augustus is er een inspiratiedag hier op het terrein. Dan is er een mogelijkheid om voor een donatie deel te nemen aan Qi gong, Meditatie, Ademreis, Dansen van de universele vrede, Drumcirkel, Shiva dans (improvisatie dans).
Er kan ook op deze manier voor een sound healing vooruit betaald worden op rekening nummer:
NL91 RBRB 8834 6556 72 op naam van A.C. Veenstra.
Helpt u mee?

Crowdfundingsactie voor de Tuin van Zwaantje

(zie ook de brief van week 31)
De crowdfundingsactie loopt nog tot 17 augustus.
www.crowdfundingvoornatuur.nl/nl/initiatives/activities/details/funding/466/vrienden-voor-de-tuin

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Koolrabi't Leeuweriksveld
Courgette't Leeuweriksveld
Komkommer't Leeuweriksveld
Bosui't Leeuweriksveld
Tomaten't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, venkel, courgette/komkommer/tomaten, snijbiet, deel vd pakketten:boontjes, …

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Laatste keer dit seizoen: vrijdag 1 september om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je mee wilt doen

Aankondiging Bijzondere markt

’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers. Hoe willen we eigenlijk met waarde en geld omgaan? Wil je meer weten, vraag ons om informatie.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand. 30 augustus is vol, weer: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

‘Café Wehmut’ komt terug naar Nieuw Amsterdam

Vanwege het grote succes vorig jaar komt ‘Café Wehmut’ terug naar Nieuw Amsterdam.
Café Wehmut is een Amsterdamse muziekgroep die eigen Nederlandstalige nummers speelt en zingt. Met percussie, gitaar en zang ontstaat een swingende, meeslepende en weemoedige mix van liedjes, met invloeden van Klezmer tot Mali-blues en van (Vlaamse) Folk tot Brel. Poëtische luister-, lach- en huilliedjes.
Meer info: www.michelvdijk.nl/muzikant
De concerten zijn op: Zaterdag 9 september om 14.00 uur en Zondag 10 september om 12.00 uur en om 15.30 uur. Er zijn nog beperkt aantal stoelen beschikbaar.
Locatie: Dé Huiskamer, Dommersweg 32, 7833 KR Nieuw Amsterdam
Info en aanmeldingen bij: Herman Hemmen. E. hhfhemmen@hotmail.com T. 06 44186492

Kattenoppas gezocht voor Eleonora

Neerzetpunt Laan van de Marel-Emmen. Is er iemand die voor mijn twee poezen kan zorgen? Het gaat om 2x een paar dagen eind augustus en begin september. 06-18887523 of etmhelderman@gmail.com


Recepten

"Schmorgurken" = stoofkomkommer

Duits recept

1 komkommer, 1 ui, klont boter, 100-150ml groentebouillon, verse of gedroogde dille, 1 bakje creme fraiche, 3 theel grove mosterd, zout en peper, bloem om te binden

Schil de komkommer en snij de einden eraf. Komkommer in grove blokjes snijden. Pel de ui en snij in fijne blokjes. Fruit de ui in de boter. Doe de komkommer erbij en laat even meebakken. Voeg de groentebouillon toe en kook tot de komkommer zacht is (5-10min). Hak de dille fijn en voeg toe, evenals de creme fraiche en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Ev nog wat meer binden met een papje van de bloem aangemaakt met water.

Snijbonen

En als we al bezig zijn met Duitse recepten: over snijbonen: Je kunt ze namelijk voor elk (sperzie)bonenrecept gewoon gebruiken. Snij ze dan in stukjes van 5 cm en behandel ze als gewone bonen. Heerlijk!
Dressing voor bonensalade:
4 eetl milde (olijf)olie, 1 eetl azijn, 1 eetl appeldiksap, 3 eetl water en (kruiden)zout goed door elkaar kloppen. Een klein uitje heel fijn snipperen en toevoegen. Gekookte bonen erbij, het lekkerst als het een tijdje door kan trekken.

Bietenrisotto

1 bos bieten, 1 ui, gesnipperd, 2 knoflooktenen, gesnipperd, 300 g risottorijst, 750 ml rodebietensap, 500 ml kokend water, 2 blokjes groentebouillon, 2 stengels groenselderij, 150 g feta, paar takjes dille

Kook de bieten gaar in ca. 15 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat afkoelen en verwijder de schil. Snij in kleine blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in de pan. Fruit de ui en knoflook en bak de rijst mee totdat die glazig is. Voeg al roerend scheutje voor scheutje het bietensap toe. Meng het water met de bouillonblokjes en voeg ook dit langzaam toe. Blijf goed roeren. Proef na 20 minuten of de risotto gaar is. De rijst moet zacht zijn, maar toch nog een bite hebben. Voeg de gesnipperde groenselderij toe voor een frisse crunch en breng op smaak met zout en peper. Schep de risotto op borden en bestrooi met de blokjes biet en verkruimelde feta. Maak af met een scheutje extra vergine olijfolie en wat takjes dille.

Venkelsalade met biet en pompoenpit

200 g venkel, 50 g bietjes, handje jonge bladspinazie, 4 radijsjes, 50 g feta, 1 el pompoenzaadjes, 3 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, 1 tl gedroogde of 1 handje verse dille, zout en peper

Schaaf de venkel heel fijn en leg in een slakom. Snijd de biet in kleine partjes en de radijsjes in plakjes. Meng de venkel met de bietjes, radijs en spinazieblaadjes. Snijd de feta klein. Rooster de pompoenzaden in een droge koekenpan totdat ze poffen. Maak een eenvoudige vinaigrette van de olie, azijn, dille en zout en peper. Bestrooi de salade met de feta en de pompoenpitten en schenk de dressing erover.

Pasta met knolvenkel

150-200 gr pasta, 400-500 gr knolvenkel, 1 ui, 1 eetl. olijfolie, 150 gr champignons of 100 gr garnalen, ½ theel. kerriepoeder, mespuntje cayennepeper, 1 eetl. citrussap (citroen of sinaasappel), zout

Was de venkel, verwijder de stelen en het kontje en snijd de rest in stukjes. Pel de ui en snijd deze in stukjes. Kook de pasta en laat het uitlekken in een vergiet. Kook de venkelstukjes in een laagje water 10 tot 15 min. beetgaar. Fruit de ui even in olijfolie, voeg gesneden champignons of garnalen toe en bak deze mee. Giet de venkel af en roer deze door de pasta samen met de champignons of garnalen. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het geheel goed warm worden.

< terug naar overzicht