< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 34, 23 augustus 2023

Libellen

Met een vijver op ons terrein hebben we in de zomer nu ook volop libellen. Blauwe, groene, gele, rode en witte, in alle kleuren en maten. Nog weer een stukje meer biodiversiteit. Zij geven aan, dat het water hier redelijk schoon is.libelleHet zijn wel bijzondere dieren. Hun verste voorouders dateren uit de tijd van 150 miljoen jaren geleden, toen leefden er al soortgelijke libellen op aarde. Ze vliegen snel, tot wel 60 km/h en ze vliegen stil. Libellelarven leven in het water en het larvenstadium kan meerdere jaren duren. De larven vervellen meerdere keren. Bij de laatste vervelling komt dan de libel met vleugels tevoorschijn. Deze is dan nog vochtig en zacht. Op een veilige plek laat ze zich drogen en dan begint het vliegende leven.
Het zal niemand verbazen, dat de libel in verschillende culturen ook een symbolisch dier is. Bij de Kelten stond de libel in verbinding met de elfenwereld. Verder heeft de libel in Europa ook een wat negatieve naam, maar staat ook voor de kracht om de waarheid te zien. En het bewegen tussen de dimensies. In China, Japan en ook bij de Indianen staat de libel voor geluk en beweging, in Japan ook voor kracht en moed.
Voor ons hier is de libel ook een bijzonder dier. Juist op belangrijke momenten hebben we ook bijzondere ontmoetingen met libellen gehad en voelden we ons gesterkt en in verbinding. En omdat het leven bij ons en op dit bedrijf altijd in beweging is, past de libel wel bij ons.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Diverse sla't Leeuweriksveld
Groenselderij't Leeuweriksveld
Courgette't Leeuweriksveld
Regenboogsnijbiet't Leeuweriksveld
Spekbonen óf cherrytomaatjes't Leeuweriksveld
Andijvie óf groenlof't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Sla, courgette/spekbonen/tomaten, prei, …

Crowdfunding en uitnodiging

Hallo! ik ben Christy Veenstra en woon op het project Zandzoom 70 naast het Leeuweriksveld. Door de internationale opleiding Sacred Sound Healing te gaan volgen kan ik mijn werk als ademcoach uitbreiden.
Op 27 augustus is er een inspiratiedag hier op het terrein. Dan is er een mogelijkheid om voor een donatie deel te nemen aan Qi gong, Meditatie, Ademreis, Dansen van de universele vrede, Drumcirkel, Shiva dans (improvisatie dans).
Doe een gift op rekening nummer NL91 RBRB 8834 6556 72 op naam van A.C. Veenstra.

Eten wat de pot schaft

elke laatste woensdag van de maand. 30 augustus is vol, weer: 27 september, 18 uur op ’t Leeuweriksveld. (H)eerlijk biologisch driegangenmenu, gezellig met z’n allen aan de grote tafel. € 20,-/pp.

Biologisch dynamisch dineren

Rondleiding over ’t Leeuweriksveld + diner. U bent welkom op zaterdag 16 september; 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

‘Café Wehmut’ komt terug naar Nieuw Amsterdam

Café Wehmut is een Amsterdamse muziekgroep die eigen Nederlandstalige nummers speelt en zingt. Meer info: www.michelvdijk.nl/muzikant
De concerten zijn op: Zaterdag 9 september om 14.00 uur en Zondag 10 september om 12.00 uur en om 15.30 uur.
Er zijn nog beperkt aantal stoelen beschikbaar.
Locatie: Dé Huiskamer, Dommersweg 32, 7833 KR Nieuw Amsterdam
Info en aanmeldingen bij: Herman Hemmen. E. hhfhemmen@hotmail.com T. 06 44186492

Het kiezelpreparaat

roeren en spuiten we dit jaar elke eerste vrijdag van de maand. Laatste keer dit seizoen: vrijdag 1 september om 7u ’s ochtends. Meld je aan als je mee wilt doen

Aankondiging Bijzondere markt

’t Leeuweriksveld organiseert in samenwerking met Ad Broere een bijzondere markt, vóór en door ondernemers. Hoe willen we eigenlijk met waarde en geld omgaan? Wil je meer weten, vraag ons om informatie.


Recepten

Spekbonen met een prutje

100 gr champignons, 1 ui, 1 teen knoflook, klein potje tomatenpuree, mespuntje pindakaas of tahin, zout en peper, scheutje sojasaus, scheutje tamari, olijfolie

Haal de puntjes van de spekboon, breek ze en kook ze gaar in ca 20 minuten. Snipper de ui en fruit in olijfolie. Pel en plet de knoflookteen en sijd het heel fijn. Doe na ca drie minuten bij de ui. Weer ca drie minuten later de tomatenpuree erbij en goed doorroeren. Je kan het potje naspoelen door er een beetje water in te doen, deksel erop, goed schudden en alles bij de uien gieten. Lekker even door laten garen. Doe de pindakaqas of tahin erbij, een scheutje sojasaus en een scheutje tamari. Breng op smaak met zout en peper. Giet de bonen af en roer ze door de uien. Serveer met in blokjes gebakken aardappelen en een salade met augurk.

Snijbiet

500 gr snijbiet, zout en peper, roomboter

Scheur het blad van de nerven. Snijd de nerven in millimeter stukjes en het blad in reepjes. Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en begin met het zachtjes aanbakken van de nerven. Doe na vijf minuten het blad erbij. Breng op smaak met zout en peper en je hebt een heerlijk bijgerecht.

Groenselderij met kerrie

groenselderij, 1 ui, 3 theelepels kerriepoeder, 1 appeltje, peper en zout

Snipper de ui en fruit in olijfolie. Was de groenselderij en snijd alles (ook het groene blad) in kleine stukjes. Doe dat bij de ui. Was en snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine blokjes. Doe bij de groenselderij. Laat lekker garen en doe en de kerrie bij met wat zout en peper. Lekker bij rijst.

Een maaltijdsalade voor de lunch

150 gr basmatirijst, 1 avocado, sla, 0.5 komkommer, 100 gr gerookte zalm of een andere vis, 3 eetlepels azijn, 1 eetlepel sesamzaadjes, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel suiker of agavesiroop, 2 nori vellen (of nori snippers of snacks)

Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sla. Rooster de sesamzaadjes eventjes in de koekenpan, zonder olie. Rooster de nori vellen even in een droge koekenpan (je ziet ze wat verkleuren). Snijd de avocado in stukjes. Snijd de komkommer in plakjes of blokjes. Doe de azijn in een slakom en meng met een beetje zout en peper. Roer er de zoetstof door en de sojasaus. Versnipper de nori vellen met je handen boven de kom. Voeg de sla, avocado, de vis en komkommer toe en meng goed.

Andijvie met kikkererwten

1 krop andijvie, zout en peper, olijfolie, 250 gr champignons, 1 potje kikkererwten 340 ml, sojasaus, 1 teen knoflook, balsamicoazijn of citroensap, 200 ml (soja)room

Snijd de andijvie in dunne repen. Was goed en wok een paar minuten met zout en peper in olijfolie. Snijd de champignons in plakjes en fruit ze in olijfolie. Giet de kikkererwten af en doe bij de champignons. Voeg 2 eetlepels sojasaus toe en roer. Versnipper een teentje knoflook en doe dat erbij. Een scheutje azijn of citroensap maakt de smaak intenser. Doe de andijvie erbij en 200 ml (soja)room. Laat zachtjes pruttelen totdat alles een beetje is ingedikt. Lekker bij maccaroni of puree of serveer het met stukken stokbrood.

< terug naar overzicht