< terug naar overzicht

logo leeuweriksveld

Week 41, 11 oktober 2023

7 oktober: markt op ons erf

Afgelopen zaterdag werd ons erf één grote markt. Het idee kwam van Ad Broere, econoom, onderzoeker en auteur. Samen met hem en 23 andere kraamhouders uit het hele land wilden we uitproberen, of je in een stuk praktijk kan werken met het idee (nou eigenlijk feit) dat als mensen met elkaar economie bedrijven, er allereerst waarde (waar) is, en, om het onderlinge ruilproces te bevorderen, geld een handige bijzaak is. Zo konden mensen op deze dag naast een stuk €uro-waarde van hun product, ook een ‘Leeuwerik’ vragen, die dan weer in de groep kon circuleren. Na deze dag was de Leeuwerik weer ongeldig, dus het had ook geen nut om hem op te hopen.

Het was een hele goede dag, lekker weer, fijne mensen, leuke variatie aan producten, veel goede gesprekken, dat alles in een gemoedelijke sfeer en onder het genot van lekker eten.
De critici onder ons kunnen vragen: wat had dit nu voor nut? Het is van een druppel op de gloeiende plaat toch nog weer een minidruppeltje. En toch: als je zegt, alles begint met omdenken, dan was deze dag zeker een groot succes, want de levendige uitwisseling van de mensen in een goede sfeer was echt goed.

In het stuk omdenken past ook goed ons werk met stichting Mensen voor de aarde. Aan de hand van het huidige omgaan met eigendom wordt duidelijk, dat er heel veel ongelijkheid ontstaat doordat dingen een geldwaarde krijgen, die ze in werkelijkheid niet hebben, zoals bv grond. Doordat deze waarde in de economie terechtkomt, vertroebelt zij alle pogingen om tot een eerlijke prijs te komen.

Wat ook leuk is om te vertellen, dat mensen lekker speels en vrij met het idee van de dag omgingen: zo werd er van alles gekocht en verkocht gewoon in €uro’s en in Florijnen, soms aangevuld met een deel Leeuwerikken, maar er werd ook direct geruild met elkaar, of puur genoten van de goede sfeer en dan kan de criticus wéér zeggen: ja en waarvoor dit?
Als je zegt, dat het ontzettend belangrijk is, dat vrije mensen vrij met elkaar omgaan, dan was het zeer geslaagd.

Kathinka.

Inhoud groentepakket

onder voorbehoud van wijzigingen

Raapstelen't Leeuweriksveld
Bospeen't Leeuweriksveld
Groenlof't Leeuweriksveld
Paksoy óf koolrabi't Leeuweriksveld
Regenboogsnijbiet't Leeuweriksveld

Volgende week verwacht:

Bietjes, andijvie, palmkool, …

Biologisch dynamisch dineren

Diner en rondleiding: zaterdag 4 november, om 16 uur. € 27,50 per persoon, Aanmelding, info en diëetwensen bij Alberta Rollema, 06-19199934 of info@oogstenkokeneneten.nl

Op de boerderij wordt het zomerseizoen langzaam afgerond, de bladgewassen op de akker worden minder, toch zijn er ook nog steeds boontjes en tomaten, maar de eerste spruitjes zijn ook al geplukt. Het was best een uitdagend jaar wat betreft het weer en dat zien we soms ook terug in de opbrengst.
Gisteren had ik van een partij hele kleine worteltjes een lekker gerecht bereid: worteltjes wassen, kontjes eraf, in een braadslee met olie en een beetje zout doen even omwentelen en bij 200°C in de oven bakken. Af en toe omscheppen, zodat ze niet aanbranden. Deze kleine worteltjes zijn al lekker zoet, gebakken werd het nog een stuk lekkerder.


Recepten

Koolrabisalade met wortel

1 koolrabi, 2 of 3 waspeen, 1 volle eetlepel veganistische mayonaise, zout en peper, 2 dl olijfolie, 1 dl azijn, geroosterde walnoten, tuinkruiden; tijm, rozemarijn en/of bonenkruid

Doe 2 delen olie (bijv 2 eetlepels) en 1 deel azijn (1 eetlepel) in een kom en meng dit met zout, peper en de veganistische mayonaise. Klop een tijdje met een kleine garde zodat het een homogene massa is.
Rooster een handjevol walnoten in een droge koekenpan. Schil en rasp de koolrabi. Schrob de peen schoon met een staalspons, spoel af en rasp. Meng de twee groente door de dressing en versier met de geroosterde walnoten.

Stamppot paksoi met tofuballetjes

600 gr aardappels, zout en peper, 1 grote ui, 1 struik paksoi, 2 eetl. bloem, 10 gr boter, ½ bekertje zure room, evt. 1 eetl. piccalilly of mosterd

Schil de aardappels en kook ze in water met wat zout gaar. Pel de ui en snijd hem in ringen. Snijd de paksoi in dunne repen.
Wentel de uienringen door de bloem en bak ze in de hete boter op hoog vuur bruin. Stamp de aardappels met enkele lepels kookvocht fijn en schep er de paksoireepjes, de zure room, de piccalilly (of mosterd) en wat peper en zout door. Warm de stamppot goed door en garneer met de uienringen.
Serveer met tofuballetjes.

Tofuballetjes

200 gr tofu, 1 ui, 35 g havermout, wat gedroogde peterselie en/of basilicum en/of tijm, 1 theel dille, beetje knoflookpoeder, 1 theel sojasaus, 1 kleine eetl maïzena, 50 g bloem, klein handje gistvlokken of wat paneermeel

Wikkel de tofu in een handdoek en leg er iets zwaars op om het vocht eruit te persen. Snipper uien. Pureer de tofu en meng het goed met alle ingrediënten. Vorm er kleine balletjes van en wrijf ze in met een beetje olie. Rol ze door gistvlokken of paneermeel en bak de balletjes in olijfolie.

Groenlof met paddenstoelen

1 groenlof, zout en peper, roomboter, olijfolie, 200 gr shi i take of een andere soort paddenstoel

Haal de bladeren van de groenlofstronk en doe in een bak met water. Hussel door elkaar en laat even rusten, zo zakt het zand naar de bodem. Laat de bladeren drogen op een schone theedoek en schud ze een paar keer door elkaar zodat er zoveel mogelijk water wegvloeit. Snijd de bladeren in dunne repen. Doe een klont roomboter in de koekenpan met een scheutje olijfolie en laat de groenlof bakken.
Haal de groenlof eruit en maak de pan schoon met een keukenpapiertje. Smelt opnieuw wat roomboter, doe er wat olijfolie bij en braad de in stukken gesneden paddenstoelen met zout en peper op een redelijk hoog vuur, totdat er een bruin korstje op de paddenstoelen komt. Doe de groenlof bij de paddenstoelen in de pan en warm nog even op.
Lekker met aardappelpuree en een paar augurken.

Raapstelen met tapenade en een tomatensalade

1 bos raapstelen, 1 potje tapenade, roomboter of olijfolie

Was de raapstelen en snijd ze in stukjes van ca 1 cm. Smelt een klont roomboter in de pan en doe er wat olijfolie bij, of gebruik alleen olijfolie. Roerbak de raapsteel op een laag vuurtje zo'n twee minuten. Doe er dan een potje tapenade bij. Dit smaakt heerlijk bij een…

… een tomatensalade

4 tomaten, zout en peper, scheutje balsamicoazijn, scheutje olijfolie, saladekaas van koe of schaap, zonnebloem- of pijnboompitten

Snijd de tomaten in partjes of plakken. Doe ze in een kom en meng ze met wat zout en peper. Klop 2 dl olie en 1 dl azijn tot een geheel en hussel door de tomaten. Verbrokkel de salade kaas erdoor. Rooster wat pitjes en strooi ze over de tomaten. Als je basilicum hebt dan past dat hier goed bij.
Je maaltijd is compleet met rijst erbij.

Snijbiet met pasta en slagroom

1 bos snijbiet, 2 tot 3 ons pasta, paar druppeltjes citroensap, 200 ml slagroom, zout en peper, 2 tenen knoflook, 1 theelepel komijnzaad

Was de snijbietbladeren en snijd het blad van de nerf. Snijd het blad in dunne stroken en de vaak prachtig gekleurde nerven zo klein mogelijk, dat versiert je maaltijd straks. Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Roerbak de snijbiet in roomboter en/of olijfolie tot gaar. Voeg op het laatst de fijngesneden nerven toe.
Snijd 2 knoflooktenen fijn en doe bij de snijbiet. Bak nog een minuutje door. Doe er een theelepel komijnzaad bij en 200 ml slagroom. Draai het vuur zo zacht mogelijk. Druppel er een beetje citroensap door.
Je kunt de pasta en snijbiet apart serveren of door elkaar gehusseld op tafel zetten.

< terug naar overzicht